Amerikanske blomster i Grønland

American_Flowers_01

Den amerikanske fotograf Ken Bower fik sig noget af en overraskelse, da han satte sig for at lave et anderledes fotoprojekt i Grønland

Tekst: Jesper Kunuk Egede, greenland today november 2016

De lokale i Østgrønland kalder området ved den tidligere amerikanske base Bluie East Two Amerikanske Blomster, en ironisk betegnelse der dækker over en omfattende forurening ved basen, der blev rømmet helt tilbage i 1947. Den amerikanske fotograf Ken Bower har stor interesse i de nordiske og arktiske egne. Han hørte om området, da han for nogle år siden lavede research til et projekt, hvor han ville fortælle en historie, der kunne rykke noget. Han ville ikke blot begejstre med smukke billeder.

American_Flowers_02

Grafiske elementer i naturen
Med en baggrund i grafisk design og reklame har han gennem 25 år samtidig fotograferet og formår at tage utroligt smukke billeder, der også fortæller en historie. Det gør, at hans arbejde er offentliggjort i internationale magasiner som Stern, GEO og National Geographic Traveler for blot at nævne nogle.

Ken Bowers grafiske baggrund gør, at han bruger naturens former som en form for lærred. Som han nævner på sin hjemmeside, så ser han landskaber i kraft af deres former, størrelsesforhold, farver og kontraster og det prøver han at gengive igennem de følelser, der dukker op i ham ved mødet med stedet.

American_Flowers_03

American Flowers
Hans nyeste fotoserie, som vi præsenterer her, kalder han Amerikanske Blomster præcis, som de også gør i Østgrønland.

– Når man ser de rustne tønder på lang afstand, ligner de fløjlsblomster, som de ligger der og skinner gyldent i solen. Men når man kommer tættere på, bliver det tydeligt, at der i stedet er tale om tusindvis af rustne olietønder, der er spredt ud i landskabet. Sammen med den tydelige olieforurening oplever man også en masse asbest, der med vinden har spredt sig i området, fortæller Ken.

– Jeg blev ret chokeret, da jeg stod på stedet. Man føler, man er i et usædvanligt øde og uberørt område, og pludselig oplever man denne himmelråbende forurening, der selvfølgelig kunne have været undgået. For nogle år siden var det amerikanske militær i området og lede efter et forsvundet fly fra 2. verdenskrig. I Kulusuk kunne mine venner godt undre sig over den disposition. »Hvorfor har de råd til at lede efter et forsvundet fly, men ikke fjerne denne ubegribelige forureningskilde?« Jeg forstår virkelig godt deres undren, ræsonnerer Ken.

Lang campingtur
Det var Kens plan, at han ville ligge i telt ved basen i fem dage for at kunne tage sine billeder. I 2014 var han der nogle dage for at recognoscere, og i 2015 kom han tilbage tidligt på foråret i håb om at få sne med på billederne som en god kontrast til de mange tønder. Forår i Østgrønland betyder dog også storis, så bare det at komme over til »blomsterne« var en kamp i sig selv, der krævede tre forsøg fordelt over seks dage. Da han så endelig nåede frem, blev de fem dage i hans lille lejr til otte, for det var ganske simpelt ikke muligt at hente ham før på grund af storisen.

Se mere
ken-bower.com

greeenlandtoday-no28   Se artiklen på side 36-37

Måske som en konsekvens af denne fotoserie er der nu forlydender om, at at det amerikanske luftvåben er ved at indsamle mere information om situationen med Bluie East Two.

American_Flowers_04