Forbedringer på Thule Air Base

People-2

Efter de seneste missiltrusler mod USA har USA’s militær kigget på sin nordligste installation Thule Air Base i Nordgrønland. Det er her, at US Air Force overvåger himlen for missiler fra sin arktiske position strategisk placeret på halvvejs mellem Washington, D.C. og Moskva.

Af JoAnne Castagna, Ed.D.

»Thules unikke beliggenhed gør det til et vigtigt aktiv for USA, men det unikke arktiske miljø gør det til et vanskeligt aktiv at vedligeholde,« sagde Dan Rodriguez, fungerende civilingeniør, Peterson Air Force Base.

Photo-1Bldg. 101, en ny moderne 48-personers sovesal for bolig uden ledsaget personale, der er stationeret på Thule. Kredit: USACE.

Konsolidering af Thule Air Base
US Army Corps of Engineers, New York District (Ingeniørtropperne/red.) gør noget for at imødegå begge disse områder. De udfører en stor konsolidering af basen, der vil spare energi, skatteyder penge og som det vigtigste forbedrer US Air Force’s beredskab.

Thule er latin for den nordligste del af den beboelige verden. Thule Air Base ligger i det nordvestlige hjørne af Grønland, i en kystdal 1100 kilometer nord for polarcirklen og 1500 kilometer syd for Nordpolen.

I over et halvt århundrede har basen været hjemsted for aktive US-Air Force soldater, der bor og arbejder i dette fjerne og barske miljø, for at værne om den nationale sikkerhed.

I løbet af denne tid har ingeniør tropperne under ekstreme arktiske vejrforhold hjulpet basen til at opfylde deres mission, ved at konstruere mange bygninger, herunder flere sovesale, landingsbaner, veje og et hospital. Nu er de i gang med en konsolidering og modernisering af basen.

People-1Mænd arbejder på opførelsen af ​​Thule Consolidation.

Thule Air Bases historie
I begyndelsen af ​​1950’erne var basens hovedmission at være et tankstop til fly. Det var hjemsted for 10.000 amerikanere fra flyvevåbnet, og der var mange bygninger spredt over hele basen.

I løbet af den kolde krigstid ændredes basens mission, og den udfører nu missil advarsel og rumovervågning for USA.

I dag er basen hjemsted for 650 medarbejdere – 200 er amerikansk militær, og resten er danske og grønlandske beboere.

Mange af de oprindelige bygninger er stadig i brug, men er blevet alvorligt vejrbidte, og meget  energi og brændstof bliver spildt for at opvarme dem, og de ligger spredt med stor afstand.

Disse bygninger ligger også med afstand til basens centrale varmeanlæg. Det kræver vedligeholdelse af lange rør til transport af varme til de gamle bygninger.

Photo-2Bldg. 102, en ny moderne 54-personers sovesal for boliger tilskrevet personale. Kredit: USACE.

Energibesparelser
Us Air Force, har som resten af ​​USA’s militær, været på en mission for at spare energi. På grund af dette besluttede de at opfordre ingeniør korpset til at konsolidere basen.

»Meget energi og mange penge vil blive sparet ved ikke at opvarme de »arkaiske« faciliteter,« siger Stella Marco, projektleder, New York Distrikt, US Army’s ingeniør korps.

Konsolideringsindsatsen vil reducere størrelsen af ​​basen med 40 procent.

Ingeniør korpset gør dette ved at nedrive 31 gamle bygninger og bygge nye tættere sammen i det centrale område af basen, hvor der findes de vigtigste tjenester, herunder flyveplads og hangarer, spisestue og hospital.

De vigtigste bygninger, der bliver opført, er sovesale for officerer, der besøger eller midlertidigt har værnepligt i Thule.

I øjeblikket arbejder ingeniør korpset på fem sovesals projekter. Dette omfatter opbygning af høje huse til sovesale og renovering af 636 eksisterende sovesals pladser.

People-3

Bygger fremtiden i Arktis
Ingeniør korpset er også ved at opbygge en baseforsyning og anlægsarbejder samt vedligeholdelse af køretøjer og fortove og grunde. Andre mulige projekter omfatter udvidelse af basens flypassagerterminal og flyfragtterminal.

Disse nye og renoverede bygninger vil blive opvarmet med et opgraderet varmesystem. Basens varmeværker modtager nye mere energieffektive varmekilde og varmekraftværker.

Det nye system vil genvinde spildevarme fra motorerne til produktion af damp til dampfordelingssystemet, som omdannes til et varmtvandsanlæg.

At udføre byggeri i et arktisk miljø er udfordrende, men ingeniør korpset er ekspert på dette område efter at have udført arbejde for basen i over et halvt århundrede.

Konsolidering er altid god som en måde at spare energi og penge på, men det er endnu vigtigere i Arktis. »På så fjernt og koldt sted er bygge-, vedligeholdelses- og serviceomkostningerne meget høje«, siger Markus Tyboroski, Site Support Engineer, Thule Air Base.

»For eksempel koster det tre gange så meget at bygge en ny facilitet i Thule sammenlignet med en gennemsnitlig placering i USA, og alene de årlige brændstofomkostninger til strøm og opvarmning er næsten 12 millioner kroner.«

Photo-3Bldg. 103. Den første 72-værelses sovesal bygget til moderne standarder for Junior & Senior Non-Commissioned Officer. Kredit: USACE.

RodriguezDReduceret drift med mange fordele
»Denne konsolidering vil resultere i lavere driftsomkostninger og vedligeholdelsesomkostninger og vil give energibesparelser,« siger Rodriguez. »Det anslås, at der vil være en energibesparelse på 35 procent. Siden 2009, hvor konsolideringen startede, har basen sparet næsten 222 millioner kroner i energibesparelser og i basale driftsomkostninger.«

»I sidste ende er konsolideringsindsatsen til gavn for luftværnsfolkene, der beskytter vores nation,« siger Rodriguez. »Konsolideringen vil give dem forbedret støtte, fordi de får moderniserede faciliteter, og bygningerne vil være tættere sammen. Det er dejligt at se projektet finansieret og ved at tage form.«

Dan Rodriguez, fungerende stedfortræder base civilingeniør, Peterson Air Force Base.

Om skribenten
Dr. JoAnne Castagna er PR Specialist og Writer for US Army Corps of Engineers, New York District. Hun kan kontaktes på joanne.castagna@usace.army.mil

Photo-4M-Plant, Thules største kraftværk, der huser de nyeste energieffektive udstødningsgaskedler. Kredit: USACE.

Konstruktions udfordringer i Arktis

  • Byggeri i Arktis kan være udfordrende på grund af vildt vejr og begrænset dagslys, hvilket kræver brug af unikke byggematerialer, teknikker og hurtig konstruktion.
  • Det meste af det nordlige Grønland er dækket af permafrost, hvilket er permanent frosset jord fra ca. 1,8 meter til ca. ½ km. i dybden.
  • Dette kræver, at strukturer konstrueres med et særligt forhøjet arktisk fundament. Hvis bygningerne ikke er hævet over jorden, kan varmen indefra bygningen smelte permafrosten, gøre jorden ustabil og få bygningerne til at synke.
  • Derfor er bygningerne hævet tre meter fra jorden med brugen af ​​spredebånd, der går ned omkring 10 meter dybt og betonpiller, der kommer op og støtter gulvsystemet over jorden.
  • Byggeri foregår i løbet af sommeren og efterårsmånederne, når temperaturen er ’oppe på’ plus fem  grader. Om vinteren kan temperaturen være lavere som minus 30 grader.
  • Det er også i løbet af sommeren, at der er tilstrækkeligt dagslys. På grund af Thules ligger så tæt på Nordpolen har regionen 24-timers sollys fra maj til august og 24-timers mørke fra november til februar.
  • Det varmere vejr gør det muligt at bryde isen i en sejlrende, der tillader lastskibe at komme i havn, og levere brændstof og byggematerialer.
  • Byggematerialer omfatter præfabrikerede dele, så arbejderne hurtigt kan udføre byggeriet. Materialer omfatter betonfundament, isolerede stål- og metalvægge og tagpaneler.
  • Når vinteren kommer, begynder arbejderne på den indvendige konstruktion. Dette arbejde omfatter konstruktion af mekaniske, elektriske, VVS- og brandbeskyttelsessystemer, der er designet til at modstå ekstreme frostgrader.

Photo-5Bldg. 101 i konstruktion, bemærk den hævede fod til korrekt ventilation for at opretholde permafrostbetingelserne, stålrammen skal være lukket med et hældet metal tag og isolerede udvendige paneler. Kredit: USACE.