Arktisk hovedstad med vokseværk

Nuuk_18

Grønlands hovedstad Nuuk har udgivet en ambitiøs »Hovedstadsstrategi«, der blandt andet forudser, at byen skal kunne rumme 30.000 indbyggere i år 2030

Tekst: Mads Norlund, greenland today november 2016

Foto foroven: Stine Selmer Andersen

Der er fart på i Nuuk. Det kan man blandt andet se på antallet af byggekraner. Byen er i vækst. Det har den været i mange år, kun afbrudt af korte pauser som under den seneste finanskrise, hvor farten bremsede lidt, uden at byen dog gik helt i stå.

Går man rundt i byens butikker, mærker man også en øget aktivitet. Der er flere kunder i byen, og nye butikker åbner, hvilket er et godt tegn på tillid til fremtiden.

Strategi
Strategi betyder groft oversat »den vej vi skal«, og som en vejviser for fremtidens udvikling har en enig kommunalbestyrelse med borgmester Asii Chemnitz Narup i spidsen vedtaget og udgivet hovedstadsstrategien »Nuuk – Arktisk Hovedstad«.

En plan er nødvendig for at sikre en sund udvikling af Grønlands hovedstad i fremtiden for alle byens borgere, fastslår borgmesteren. Og bliver Nuuk en hovedstad for hele Arktis, vil det skabe øget opmærksomhed til gavn for hele landet, skriver borgmesteren i indledningen til strategien.

At det er nødvendigt med en god planlægning for Nuuk, kan mange andre hovedstæder snakke med om. Siden 2010 har verdens fordeling af mennesker mellem land og by tippet over, så der nu bor flere i verdens byer end udenfor. Det stiller krav til alt fra infrastruktur som veje og offentlig transport, til kloakering, butikker, byggeri, skoler, osv. – også i Nuuk.

Her har man allerede mærket det, blandt andet på trafikken i myldretiden. Foreløbig har man løst problemerne med ensretning af nogle veje i bestemte tidsrum. Når Nuuk engang bliver dobbelt så stor som nu, vil der være behov for nye veje, mere trafikregulering, osv.

CafetuaqFoto: Venstre, Evy Aller Holding. Højre, Stine Selmer Andersen

År 2030
Tilflytningen fra land til by er ikke noget, politikerne har bestemt, men er drevet af tilflytning for at få uddannelse og andre behov som arbejde og dermed noget at leve af. Dette har man traditionelt også flyttet efter i Grønland, hvor man som jæger og fangersamfund havde sommer- og vinterbopladser alt efter, hvor fangstdyrene var på bestemte årstider.

Ser man på Nuuks nærmeste nordiske naboer, bor 33% af befolkningen i Island i hovedstaden Reykjavik, og over 60% hvis man tæller forstæderne med.

På Færøerne er et næsten sammenligneligt indbyggertal på ca. 5.000 færre færinger end grønlændere. Her bor »kun« ca. 38% i hovedstaden Torshavn, men øerne har en bedre infrastruktur med veje og tunneller, der gør, at flere kan bo udenfor hovedstaden og pendle til arbejde.

I Grønland findes ingen veje mellem byerne. Her må man sejle eller flyve mellem byer og bygder, og som i resten af verden vender de færreste tilbage til de små steder, når de først har boet i en by. Dermed vil Nuuk fortsat vokse fremover, og holder hovedstadsstrategiens forudsigelser, skal der masser af planlægning og forarbejde til, for at byen en dag kan rumme 30.000 indbyggere, svarende til 55% af landets befolkning.

Mulighedernes by
I fremtidsplanerne indgår også udvidelse af både havn og lufthavn. Det er nødvendigt, hvis forsyningslinjerne skal kunne bære den fortsatte udvikling. Med den voksende interesse for Arktis udtrykkes også et ønske i hovedstadsstrategien for, at Nuuk bliver det første valg, når politikere, virksomheder og turister retter blikket mod nord.

Med internetforbindelse via søkabel til resten af verden og et sundt investeringsklima er det ikke utænkeligt, at virksomheder med handel i Arktis i fremtiden vil overveje at have kontor her.

Som hovedhavn for sejladsen på Grønlands vestkyst er Nuuk godt placeret den dag, det bliver muligt at benytte Nordvestpassagen.

At hovedstaden samtidig ønsker en international lufthavn, skyldes primært, at hovedparten af alle rejsende, der ikke er turister, skal til og fra Nuuk.

nuukfjordFoto: Mads Nordlund

Nuuk som destination
Med sloganet »Colourful Nuuk« og deltagelse i forskellige rejsemesser har Sermersooq Business Council gennem længere tid arbejdet på at få flere virksomheder og turister til Nuuk.

I mange andre lande er storbyferie en normal rejseform. I Nuuk kan man kombinere byens mange kulturtilbud og madoplevelser med en storslået natur. Bjergtoppene Sermitsiaq, Store- og Lille Malene samt Hjortetakken skifter konstant udseende i takt med både dagslys og årets gang.

Udenfor Nuuk ligger en række øer og Nordlandet (Akia), der med sin kæde af fjelde nok er noget af det mest fotograferede under de grønlandske solnedgange.

Baglandet og fjorden kan nemt besøges på vandring eller med båd. Det meste af året kan man også besøge gletsjeren i bunden af fjorden og se både isbjerge, hvaler og et rigt dyreliv.

Nuuk har som resten af Grønland et fantastisk nordlys, og derfor ser flere og flere muligheden for at besøge hovedstaden i vinterhalvåret, for eksempel i kombination med Island.

Vokseværk
I dag har Nuuk over 17.000 indbyggere, og flere store byggerier med tilhørende arbejdspladser står snart færdige, blandt andet en ny moderne anstalt og »Sikuki Nuuk Harbour« – en ny fremtidssikret havn. Fremtiden må dømme, om udviklingen sker på en bæredygtig vis, hvor byens smukke omgivelser bevares og tænkes ind som rekreative værdier, som strategien ligger op til.

En ting er helt sikkert. Når man kan se en udvikling i én bestemt retning, er det bedre at forberede sig og være på forkant. Med den nye hovedstadsstrategi håber Nuuk at være netop det; En godt forberedt hovedstad for hele Arktis.

Se mere
sermersooq.gl
business.gl
colourfulnuuk.com
kriminalforsorgen.gl
sikuki.gl

no28   Se artiklen på side 26-29

katuaqFoto: Dida Heilmann