Grønlands-udstilling i Ungarn

P7133568-(2)

Tirsdag aften den 6. marts 2018 åbnede en fotoudstilling om Grønland i Ungarns hovedstad, Budapest. Udstillingen om Grønland kører i tre måneder på Ungarns Flagmuseum.

IMG_4668Fremmødet var stort, da tre hobbyfotografer i aftes kunne åbne en udstilling med billeder fra Nord-, Øst-, Syd- og Vestgrønland på Flagmuseet. Fotograferne er Jesper Kunuk Egede fra Narsaq og Maria Katona og Tamás Farkas, begge fra Budapest. Maria og Tamás har begge været i Grønland og er meget glade for landet.

19601469_790382991136395_180895633696702262_nFotos fra fire landsdele
»Da jeg flyttede til Budapest, tilbød Maria mig at lave nogle fotoudstillinger rundt om i Budapest. Dem hørte Flagmuseet om, så de kontaktede mig og spurgte, om jeg ville udstille der også,« fortæller Jesper Kunuk Egede, der har boet halvandet år i Budapest. »Ved at tilføje Marias billeder fra Ilulissat og Tamás’ fra Nordgrønland kan vi denne gang vise alt fra Sydgrønlands marker over isen ved Ilulissat og Østgrønlands tinder til fangerne i Qaanaaq.« I 2017 udstillede Jesper 12 gange i Ungarn sammen med Jonas Brogaard Sørensen fra Nuuk, og over 10.000 mennesker har fået et indblik i landet gennem udstillingerne.

greenland2010-1132Interesse for Arktis i Centraleuropa
Tamás Farkas har været i Grønland fem gange og heraf flere gange i Qaanaaq og helt oppe ved Etah. Tamás fortalte ved udstillingens åbning om de hårde kår, fangerne står overfor som følge af den globale opvarmning. Hans interesse for de arktiske egne har bragt ham til mange destinationer i Arktis, og sammen med sin kone Zsófi Müller startet designfirmaet Four Whales, der laver T-shirts, der bl.a. sælges hos Tupilak Travel i Nuuk og PGI Greenland i Ilulissat. På lørdag går turen til Svalbard for tredje gang. Tamás debuterede faktisk med sine grønlandske billeder i greenland today nummer 29 i 2017, hvor Jesper skrev et historie om ham.

DSCF6511Maria Katona har også en stor interesse for Arktis og har opholdt sig i både Island og Grønland. Derudover er hun ophavs- og forkvinde for Central European Polar Association, der arbejder for kulturel udveksling mellem polare egne og Centraleuropa.

ICEBERG 2 (2)Kalattuut og nationalsange
Ved åbningen af udstillingen blev der holdt taler, men højdepunktet var to unge dansere havde fulgt godt med i videoer på youtube og kunne derfor vise kalattuut (grønlandsk polka) for de fremmødte. Grønlands og Ungarns nationalsange blev også afspillet og museumsdirektør László Bálogh var en glad mand, da aftenen var ovre.ZS4V2618

Læs merer>