Stella Polaris * Ulloriarsuaq

SNieder-01

I tusinder af år har folk navigeret efter Nordstjernen. Nu vil et fabelagtigt fotoprojekt røre folks hjerter og lede dem på rette vej

Tekst: Mads Nordlund, Foto: Sven Nieder & Nomi Baumgartl

Med en storstilet fotoudstilling, en bog og en film vil projektet »Stella Polaris« – på grønlandsk »Ulloriarsuaq« – få folk til at se på stjernerne og lytte til deres hjerter.

– Verden har brug for nogle ledestjerner, siger fotograf Sven Nieder, der sammen med sin partner Laali Lyberth står bag projektet, der er udført sammen med fotograf Nomi Baumgartl og Filminstruktør Yatri Niehaus.

– Se bare på de underlige valg verden træffer i dag. Vi ønsker at røre folks hjerter, så de måske træffer nogle bedre valg.

– Klimaforandringerne sker hurtigt, men mange folk ved det stadig ikke. Som rejsende i Grønland siden 2009 kan jeg se træerne gro og gletsjerne svinde ind. Det går stærkt.

stelle-polarisFra venstre: Sven Nieder, Nomi Baumgartl, Yatri Niehaus og Laali Lyberth.

Foto med lys
– Der findes ikke ét billede af klimaforandringer. Det er på mange måder et abstrakt begreb. Du kan fotografere is, der smelter, dårligt vejr, osv. Men det er bare øjebliksbilleder, fortæller Sven Nieder.

– Al isen, vi har fanget med kameraer, er dermed unikke billeder. Man kan sige, at vi prøver at konservere skønheden af isen, indfange og bevare et indtryk, der kun eksisterede netop der.

– Vi opfatter ikke os selv som kunstnere. De rigtige kunstnere er det grønlandske folk, der har set og levet med klimaforandringer i mange år, før det havde et navn, uden at Grønland selv har haft nogen medvirken i forandringerne.

– Derfor er det grønlændere, der lyser på isbjergene. Det er dem, der er de rigtige kunstnere. Vi kalder dem lysambassadører, forklarer Laali Lyberth.

Nomi-01Foto: Nomi Baumgartl

Bog uden løftede pegefingre
Bogen indeholder en perlerække af foto fra Grønland. Filosoffen Prof. Dr. Christoph Schaden har skrevet teksten til bogen. Og der er nok at filosofere over. De første fotos blev også kaldt lys-skrivning, inden de fik deres navn, fordi man brugte lyset til at »skrive« motivet med på forskellige plader af bl.a. glas og senere på de såkaldte negativer.

Vi kender også alle solens indvirkning på alt, der lever på jorden. Uden lys, intet liv. Solens stråler har en stor effekt på menneskeheden. Og nu på isen.

– Det er ikke en videnskabelig bog. Det er en kunstbog. Pointen er ikke at bevise noget eller overbevise folk om nogle bestemte holdninger. Vi vil ikke fortælle, hvad folk skal mene, fastslår Sven Nieder.

Bogen er trykt med »Waterless printing« på det fineste Fedrigoni Tatami og Arcoprint Milk papir. Det giver en helt unik farvemætning og fremstilling af de 45 farvefotos og 23 sort/hvide fotos.

Bogen blev i 2016 nomineret til »Bedste bog« i Tyskland. Noget af en bedrift at blive nomineret blandt tusindvis af årlige udgivelser.

SNieder-03Foto: Sven Nieder

Film
– Filmen er et miks af kunst, holdninger og dokumentar, fortæller Sven Nieder.

– Der er lavet mange programmer af folk udenfor Grønland. Men det er sjældent, de spørger folk i Grønland, hvad de mener om klimaforandringerne.

– Vi har taget udgangspunkt i grønlænderne selv og samarbejdet med børn fra Røde Kors børnehjem i Nuuk, ældre fra Sisimiut og Maniitsoq, hundeslædekørere – og kunstnere fra hele Grønland.

– En af deltagerne – en ung mand – takkede os endda for, at vi havde gjort ham interesseret i klimaforandringerne, som han ikke havde tænkt så meget over før.

Starter i Nuuk
Der er stor interesse for udstillingen fra flere steder i verden. Efter udstilling i Amerika, Holland, Østrig og Tyskland kommer den endelig hjem til Grønlands Kulturhus Katuaq i Nuuk, hvor der er fernisering den 9. marts 2017.

Fotografierne er printet på rigtigt fotopapir og sat op med coatede museumsglas foran. Det gør dem ekstremt holdbare – i flere hundrede å og får samtidig fotografierne til at se tredimensionale ud. Det er en meget vanskelig teknisk proces at lave billederne på denne måde, men resultatet er helt unikt. I alt er der 800 kilo glas med på udstillingen.

De fleste af billederne fylder 1,8 meter x 1,2 meter, og priserne varierer fra ca. 6.000 kr. til ca. 140.000 kr. Alle billeder har en beskrivelse og navn på, hvem der holder lyset.

SNieder-02Foto: Sven Nieder

Kun ved at smelte isen i menneskenes hjerter har menneskene en chance for at forandre sig og begynde at bruge deres viden fornuftigt
Angaangaq Angakkorsuaq, projektets mentor, healer og grønlandsk shaman

 

Websites
stella-polaris.org
sven-nieder.de