90° Grønland

90-greenland-01

En unik fotoudstilling fra et andet perspektiv

Tekst: greenland today, Foto: Stephan Fürnrohr, greenland today marts 2017

Isen er en kilde til kunstnerisk inspiration for fotografen Stephan Fürnrohr. Han har gentagne gange følt sig draget til Arktis og Grønland i særdeleshed.

– I en af jordens tyndest befolkede regioner synes rummet at være både tidløst og under konstant forandring, siger Stephan.

– Mens Grønlands indlandsis smelter, er vi begyndt at opleve mange ændringer i det komplekse samspil mellem menneske og natur.

90-greenland-02

Fra vision til udstilling
For tre år siden fik Stephan ideen om at fotografere sine motiver fra oven ved hjælp af en drone for at skabe en præcis positionering og billedkomposition. Droner kan nemlig svæve på samme sted i flere minutter ad gangen.

Projektet 90° Grønland blev søsat for kreativt at udforske fugleperspektivet. Det er en central del af fotoseriens koncept, at alle billeder er taget i en vinkel på 90°.

Billeder, der er taget fra dette unikke perspektiv, som er en meget lavere højde end ved normale luftfotos, registrerer fine detaljer i landskabet, isen og samfundene.

Dette 90°-perspektiv forvandler jordens overflade til et lærred, hvorfra billederne træder frem i kraft af samspillet mellem former, linjer og farver.

Ved første øjekast synes dette 90°-perspektiv ukendt og måske endda forvirrende, men den visuelle effekt af billederne bliver desto mere intens. Hvert billede kalder på fordybelse og inviterer beskueren til at gå i gang med en granskning af detaljerne.

90-greenland-03

90° Grønland
Et luftfotoprojekt er en lang og kompleks proces, forklarer Stephan.

– Mange spørgsmål skal besvares på forhånd: Hvad er den maksimale rækkevidde, der sikrer at dronen skaber de ønskede billeder? Kan drone og kameraudstyr hentes sikkert tilbage i terrænet? Kan én person transportere dronen sammen med det fotografiske udstyr og anden bagage til fjerntliggende steder uden moderne infrastruktur? Er der tilstrækkelig finansiel støtte til ekspeditionen?

Efter tre års research og forberedelse blev 90° Grønland succesfuldt gennemført i sommeren 2016. Resultatet er 50 fotografier taget ved 30 til 500 meters højde.

– Jeg var i stand til at tage alle de billeder, jeg havde planlagt, og mange, mange flere. Fugleperspektivet gav mig adgang til et væld af uventede motiver, siger Stephan.

90-greenland-04

Han har reproduceret alle sine autentiske fotografier uden post-produktion.

– Den kreative proces finder sted i planlægningen og fotograferingen, ikke ved computeren i studiet.

Tilskueren ser, hvad Stephan selv har oplevet. Skønheden i Arktis sammen med hans ekspertise gør digital manipulation unødvendig.

For ​​udstillingens gæster viser billedernes perspektiv imponerende, skulpturelle isbjerge, smeltevandsfloder, gletsjere, moræner og fiskerihavne. Perspektivet giver også tilskuerne indsigt i det komplekse forhold mellem mennesker og natur i et Arktis i forandring.

90-greenland-05

www
time-for-inspiration.de

Facebook
time.for.inspiration

Twitter
stephansd

Om fotografen
Stephan Fürnrohr
Født 1972
Tysk
Prisvindende fotograf
Formand for Foreningen af ​Naturfotografer i Tyskland (GDT)
Udstillinger nationalt og internationalt

90-greenland-07

90-greenland-06