Grønlandsk makeupartist på vej til New York

natascha-01

Når Natascha Pedersen lægger makeup, er det ikke bare et arbejde, men en måde at udtrykke sig kunstnerisk

Tekst: Mads Nordlund

26-årige Natascha Pedersen er født og opvokset i Nuuk med en dansk far og en thailandsk mor. Den kulturelle baggrund ser Natascha som et ekstra plus i livet, og hun er ikke i tvivl om, hvor hun hører til.

– Jeg er grønlænder, født og opvokset her, og jeg taler grønlandsk. Grønland er mit hjem, fastslår hun.

– Jeg har haft en god barndom med masser af venner og veninder her. Grønland er et meget trygt sted at vokse op.

natascha-02

Kulturrejser
– Efter folkeskolen begyndte jeg at rejse. Min prioritet var at blive bedre til engelsk, og jeg ville gerne have mere livserfaring. Det synes jeg, man får meget mere af på rejser end på uddannelser.

– Først var jeg på udveksling i New Zealand i et år. Derefter Australien, hvor jeg studerede engelsk et halvt år. Jeg kan relatere mig rigtig meget til menneskene i New Zealand og Australien med deres aboriginals, der respekterer hinanden og er stolte af deres kultur.

– I 2015 blev jeg inviteret til et bryllup i Mexico som makeupartist. De betalte både turen og opholdet, og jeg blev rigtig gode venner med bruden. Jeg kendte hende lidt fra Canada, hvor jeg havde arbejdet sammen med hende.

– Det var en superspændende oplevelse at besøge Mexico og rigtig hyggeligt at lære brudeparrets store familie at kende. Det er faktisk en asiatisk familie fra Canada, der brugte Mexico som bryllupsdestination, hvor de samlede familie og venner fra Canada og Asien.

– Jeg prøver altid at leve mig ind i, hvordan hverdagen er det sted, jeg kommer. Det er nok noget, jeg har lært fra mine rejser, forklarer Natascha, der flere gange har været i bl.a. Thailand, Australien og senest USA.

natascha-03

Makeupartist
Natascha Pedersen blev uddannet makeupartist i 2011 i Canada, hvor hun arbejdede freelance som professionel makeupartist i fire år, bl.a. for filmhold. I 2014 kom hun tilbage til Nuuk og startede Natascha Pedersen Makeup.

– Jeg er ikke kosmetolog, som beskæftiger sig mere med hudpleje, forklarer hun.

– Makeupartisten udfører kunst på personer, og det er anderledes end hverdagsmakeup. Det bruges bl.a. i film og som bodypaint, specielle effekter, Halloween og events samt til modefoto og show. Derfor er det er ikke kun almindelig makeup, men blandt andet også maling med brug af airbrush.

– Jeg vil gerne kunne det hele, også den kunstneriske del. Selvfølgelig er jeg bedst til nogle ting, men jeg skal bare øve noget mere.

natascha-04

Online udfordring
– Min YouTube-kanal og Instagram-side er ikke en forretning, men mere noget, jeg har for at tvinge mig selv til at prøve noget nyt.

– Det er grænseoverskridende for mig at lave film og klippe dem sammen osv. Det er også lidt ensomt.

– Jeg vil gerne arbejde sammen med andre kreative mennesker og færdiggøre projekter, hvor alle er tilfredse. Ligesom i film og modebranchen, hvor det har meget med god kommunikation at gøre.

– På Instagram viste jeg mest foto fra »behind the scenes« i starten. Nu er det mere redaktionelt indhold med brug af forskellige teknikker, kreative udtryk og avantgardemakeup som f.eks. fra Earth Day.

– Modemæssigt holder jeg mest af det simple og praktiske. Har lavet makeup til en del modeshow i Nuuk i samarbejde med blandt andre Eskiman, IttuWoman, Nønne og Nuuk Couture.

natascha-05

Makeup med mening
– Jeg ser mig selv som en »mild aktivist«. Jeg involverer mig ikke så meget i folks hverdagsproblemer. Det er nok mere miljøproblemer og dyrs rettigheder, der betyder noget for mig.

– Jeg tænker på, at vi som mennesker er storforbrugere, og at det får konsekvenser for jorden på et tidspunkt. Jeg vil hellere gøre opmærksom på verdens større problemer end kun vores lokale problemer her.

Natascha har været vegetar siden 2008 og fra 2014 næsten veganer. Det er ekstremt svært, da grøntsager er dyre i Grønland, og det hele tiden gælder om at få vitaminer nok.

– Min Buddha-tatovering har jeg for at vise respekt for køerne, og fordi jeg ikke spiser oksekød.

natascha-06

På vej til New York
– Mit arbejde giver mig stor glæde. Jeg tror, mange har en følelse af, at arbejde er noget fra klokken 9 til 17, og ikke noget de synes er sjovt. Jeg arbejder næsten hele døgnet, men jeg nyder det. Det eneste, jeg kan klage over, er at der ikke er timer nok i døgnet.

– Jeg prøver hele tiden at flytte mine grænser for at blive bedre til det, jeg laver og kunne yde noget mere.

– Nu er min kæreste og jeg snart på vej til New York. Selvom vi elsker at bo her, så er der ikke udfordringer nok i det, vi laver her. Arbejdsmæssigt er der bare mange flere muligheder ude i verden, og jeg er tit blevet inviteret til events i USA, Island og Skandinavien, og så er det for dyrt for mig at have Grønland som udgangspunkt.

– Om fem år håber jeg at være et sted, hvor jeg nyder mit arbejde og både kan rejse meget i verden og tit komme hjem og besøge Grønland. Jeg vil gerne blive endnu mere professionel og arbejde for f.eks. et modemagasin, slutter Natascha Pedersen.

Instagram
nataschap

Facebook
nataschapmakeup

YouTube
Natascha Pedersen

natascha-07