KARINA MØLLER

karina_m_400

Soloalbum fra Karina Møller
Nogen af de helt store – og helt små – spørgsmål her i livet får en kærlig behandling af Karina Møller der (for)fører lytteren gennem 12 numre, uden på noget tidspunkt at miste gnisten.

Fra greenland today, Juli 2014
»Du kan ikke bebrejde andre for din elendighed, så lev i fred med dig selv og alle andre«. Sådan lyder et af de mange simple, men eftertænksomme budskaber i et album fyldt med musik, der måske ikke vil gøre sig foran et danseglad publikum, men i den grad er behageligt at høre på. Nu er der næppe nogen musiker eller kunstner der vil have mærkaten »behagelig« sat på sig, men man bliver virkelig glad og føler sig i behageligt godt humør, efter at have nydt Karinas musik.

Er man til et moderne miks af loungemusik tilsat nedtonet jazz, funk og afdæmpet electronica, blendet og holdt sammen af Karinas professionelle stemme, er dette en perle af et album.

Ingen tvivl om at her er en kunstner med noget på hjerte, der har sparet sammen til at lave sin helt egen CD, både mentalt og musikalsk.

Sublime stemmer
Karina Møllers mange år i USA/Alaska fornægter sig ikke, da hun udelukkende synger på engelsk. Enkelte af hendes egne numre fra »Pamyua« band, som hun stadig er en aktiv del af, har sneget sig med i en revideret og forbedret version.

Korsangen er eminent i sig selv og de små aj, aj, ajey, der både kan være indiansk og inuit, er passet ekseptionelt godt ind med en unik samklang mellem Karina selv og de fantastiske »korpiger« Sophie Wiese og Aviaja Lumholt, samt rapperen AKUMATU (Allison Warden, Inupiaq fra Alaska) og strubesang af Sylvia Cloutier fra Canada, der er et spændende indslag på et enkelt nummer.

Karinas stemme har et stort spektrum, der gennem numrene prøves af i både de høje og lave tonelejer, og kommer James Bond engang til Grønland, bør de ringe Karina op og bede hende lave titelsangen.

karina_m_630

Livsglæde
I respekt for kunstneren bør man bruge tid før man kommenterer. Jeg har lyttet igen og igen og er bare blevet mere og mere glad for de mange små fine detaljer og lag i musikken, der ekstremt behændigt fremføres af Kristoffer Jul Reenberg på klaver, som i øvrigt er medproducer på CD’en, Nikolaj Frandsen på bas og Anders Pedersen på trommer.

Jeg må erkende, at jeg ikke har den fornødne musikalske kundskab til at skrive en egentlig anmeldelse. Jeg kan blot som musikelsker konstatere, at jeg på intet tidspunkt har kedet mig, selvom CD afspilleren har stået på repeat i flere dage. Og så gør det jo heller ikke oplevelsen mindre, at man f.eks. i nummeret »My Little Child« føler sig hensat til en jazzklub i New York med et strejf af bossanova og salsa vævet elegant ind i både tangenter, trommer og vokal.

Lytter man til Karinas tekster, mærker man, at der under de dagligdags problemer, hun synger om, ligger en personlig indsigt og livserfaring, man kun kan opnå ved en positiv stillingtagen til et liv, der tydeligvis også har budt på megen modgang. Det giver både en dybere mening og troværdighed på et album, der mest af alt udtrykker oprigtig livsglæde.

I dag downloades musik primært fra internettet og numrene kan købes enkeltvis eller samlet på iTunes og i CD version fra slutningen af august 2014.
Albummet Simplify udkommer 27 marts 2015.

karina_m_400_1

Fakta om Karina Møller
• Sangerinde og sangskriver
• Født i Qaqortoq, opvokset i Nuuk
• Levet 17 år i Alaska
• Bor for tiden i København
• Har børnene Tun’aqi, Ivalu og Inuk
• Forlovet med filminstruktør Mike Magidson
• Med i bandet Pamyua siden 1996
• Har været med i mange forestillinger som koreograf, solist, danser og sangerinde

Se artiklen fra bladet her Karina_Moeller_DK