Grønlands kongelige kunstner
Grønlands ukronede konge multikunstneren Frederik Kristensen »Kunngi«
Tekst og foto: Katja Vahl, greenland today no. 13, november 2011
En stille melodi fylder stuen der er fyldt med malerier, farveblyanter, modeller og papirskitser. Hyggeligt og hjemligt.
Kunngi (Konge) har fuld kontrol over sin Parkinson, mens han spiller et af numrene fra hans nye CD på sin guitar. Bag ham hænger et billede af USA’s præsident Barak Obama, hvor der står »Hope«.
Parkinson
I det år han fyldte 60, har han udgivet en ny CD, udstillet i Danmark og været hovedperson i en dokumentarfilm.
Han lider af Parkinson, som han kalder: »min ven Parkinson«. Den har gjort Kunngi langsommere, men ikke forhindret ham i at producere malerier, melodier, fedtstensfigurer og digte.
Kulturpris
Senest har den flittige kunstner modtaget Selvstyrets kulturpris.
– Det er vældigt stort for mig og en kæmpe anerkendelse. Det er, som om folk nu bedre forstår min kunst, så den bliver stærkere, forklarer Kunngi.
Vejen til kunsten
Kunngi begyndte som ung, da han ødelage sin pegefinger som 7-årig, og skulle finde et ikke fysisk hårdt arbejde. Nogle år senere så han sin farbror male Uummannaq-fjeldet, og vejen var lagt. I 1975 blev han elev på Grafisk Værksted i Nuuk.
– Jeg arbejdede med flade figurer for, at lære den grafiske teknik. Jeg fik fortalt at det kaldtes nonfigurativt, og fortsatte på den måde. Arbejder jeg med naturalistiske billeder, er farvevalget begrænset, men med nonfigurative billeder, er det op til mig at finde farverne, siger Kunngi.
Inspiration fra naturen
Vandreudstillingen »Realiseringer« er opstået i et samarbejde med NAPA – Nordens Institut i Grønland – og samler en række af Kunngis malerier. Det er primært nonfigurative malerier i stærke farver, lige linjer, perfekte firkanter og sirlige cirkler. Men Kunngi finder altid sin kunstneriske inspiration i naturen.
– Når solen går, og der er sne, så er der masser af farver. Det er netop glæden ved farverne, jeg håber, at folk tager med sig, når de har set »Realiseringer«, forklarer han.
Blåt
De stærke farver går igen i alle Kunngis malerier, også i et ravnemotiv der blev brugt til julemærke i 1977.
– Jeg dyrker den blå farve meget fordi; om vinteren når landskabet er dækket med sne, så bliver den blå farve ligesom den hvide – himlen og havet. En ven sagde engang: »Sneen er blå«! For når man graver i sne, findes den blå farve i mange nuancer, forklarer Kunngi passioneret.
Konge i Grønland
På den nye CD »Maani nunanni – Her i mit land« har Kunngi også fundet inspiration i naturen.
– Det dybere budskab er, at vi skal være stolte af at være grønlændere. Der har været tradition for at se ned på os grønlændere. Vi skal være stolte, og derfor hedder den »her i mit land«!
Frederik Kristensen Kunngi fik sit royale navn i 1952, da kong Frederik d. 9. på et besøg i Uummannaq tog den spæde dreng i sin favn.
– Det gør ikke ondt, at blive kaldt Grønlands ukronede konge. Det er jo et kælenavn, forklarer han.
Et sprogligt eftermæle
Vi sidder i hans stue og lytter til Kunngi spille guitar.
– Jeg vil gerne huskes for ordene og digtningen. Om 50 år tror jeg det grønlandske sprog er stærkere end nu, fordi børn ikke længere bliver tvunget til at lære dansk i skolen. Jeg selv blev sendt til Danmark for at lære dansk.
Kunngi stiller guitaren på plads og viser malerier og en lille kunstinstallation af spejle, som han gerne vil lave i stort format en dag. Dette års projekter er helt sikkert ikke de sidste, fra den kunstneriske konge.
Læs hele artiklen fra bladet her Kunngi_dk