VERDENS SUNDESTE HAV

SundesteHav400-250

Verdens sundeste hav

De krystalklare, rene og iskolde have omkring Grønland leverer fisk og skaldyr af allerbedste kvalitet til middagsborde verden over – rejer, hellefisk, torsk, snekrabber og andre lækkerier. Det kolde hav gør, at fisk og skaldyr vokser meget langsomt og har tid til at udvikle smag og konsistens.
 
Tekst: greenland today. Foto: Royal Greenland. November 2010
 
Måske er seafood fra de arktiske have også ekstra sunde? Grønlændernes kost har traditionelt set haft en meget høj andel af seafood, både i form af fisk og skaldyr, men også havpattedyr som hval og sæl samt diverse havfugle, som alle indeholder en lang række vitaminer, mineraler og flerumættede fedtsyrer.
Det var blandt andet undersøgelser af de grønlandske fangersamfund i 1970’erne, der førte danske forskere på sporet af de flerumættede Omega-3 fedtsyreres gavnlige virkning. Man opdagede, at hjertekarsygdomme som blodpropper optrådte langt sjældnere i Grønland end blandt den danske befolkning. Årsagen skulle findes i kosten, som for danskernes vedkommende kun indeholdt meget lidt seafood – helt præcist 154 g om ugen, hvor man officielt anbefaler at indtage mindst 2-300 g.
Hjælp til tilberedningen
Royal Greenland, Grønlands største fiskerivirksomhed, har undersøgt, hvorfor danskerne ikke spiser mere af den sunde seafood. Det viste sig, at danskerne godt ved, at fisk er sundt og gerne vil spise mere af det, men de opfatter det som besværligt at tilberede fisk og ved ofte ikke, hvordan de skal gribe det an. For at hjælpe danskerne med at få indarbejdet seafood i hverdagsmenuen lancerede Royal Greenland i juni 2010 www.royalgreenland.dk
Hjemmesiden indeholder masser af opskrifter med fisk og skaldyr fra Grønland og andre dele af verden. En del af opskrifterne er også omsat til små filmklip, hvor en kok guider brugerne gennem opskrifter, trin for trin. Opskrifterne er krydret med information om de enkelte fiske- og skaldyrsarter, fangstmetoder m.m. Desuden fortæller to blogs om livet i Grønland via tekst, billeder og video – for eksempel leveret af Royal Greenlands egne medarbejdere i Grønland. På den måde kommer man hele vejen rundt om historien om de velsmagende (og sunde) grønlandske råvarer.

Forhåbentlig kan denne side hjælpe danskerne til at blive lige så gode til at få havets frugter på menuen som grønlænderne. Imens venter vi spændt på, resten af verden også får glæde af opskrifterne, via en oversat version på deres engelske website.

 

SundesteHav_dk_eng