URI GOLMAN

Uri_Golman_1

Den Arktiske Glæde

Tekst og foto: Uri Golman, greenland today november 2009
 
Grønlandske smil 
– Grønland kan noget som ingen andre lande kan. Det kan gribe om dig og holde dig fast. De store vidder, den uendelige vildmark og de grønlandske smil. En uendelig blanding der trækker i noget der ligger dybt begravet i vores sjæl, og som det aldrig er lykkedes mig at forklare.
– Med billederne kan jeg prøve at skabe et visuelt bevis, og et svar på hvorfor jeg bliver ved med at vende tilbage.
Uri_Golman_2 Uri_Golman_3
Grønland ændrer sig
– Da jeg startede med at fotografere i Grønland, var det med en særlig sans af ro og følelsen af at have alt den tid i verden, som jeg havde brug for. Grønlands smukke natur synedes uendelig og fuld af muligheder. Hvor mit kamera pegede hen, var der fuldt af smukke motiver og sådan er det stadigvæk. Men min sans af ro er forsvundet.
– Det er gået op for mig, at Grønland ændrer sig i foruroligende fart. Områder der før var store åbne naturområder, ligger nu på koncessionskortene over de steder, hvor store selskaber nu søger efter mineraler og olie menneskets voksende forbrug. Selv den store grønlandske national park er ikke hellig.
Uri_Golman_4 Uri_Golman_5
Billeder som dokumentation
– Når jeg i dag fotograferer i Grønland, er det ikke længere for bare at tilfredsstille en drøm om eventyr, men også for at dokumentere forandringerne.
De store landskaber fra isfjorden, har ændret sig markant. Der er kommet flere isbjerge, og de er mindre. Hvor man før kørte hundeslæde i slutningen af oktober, er der nu åbent vand og isbjørnene har problemer med at finde føde nok på grund af den manglende pakis.
– Mit arbejde med kameraet har pludselig fået en ny mening, og jeg kigger med nye øjne på de velkendte motiver. Det kan lyde sjovt, men efter vi har lagt mærke til den globale opvarmning, og der er fokus på jordens ressourcer, trækker Grønland mere i mig end nogensinde.
Uri_Golman_6
Smil mod klimaforandringerne
– Den globale opvarmning kan være svær at løse her og nu, men stolthed over naturen kan vi alle have, og sammen kan vi gøre en forskel. En forskel som kan skabes i kraft af tekst, billeder og med smil. For smil giver glæde, og med glæde får vi det overskud der skal til for at passe på den natur, som vi alle sammen holder af. Den natur som bider sig fast og får os til at længes ud i vildmarken.
Læs hele artiklen her Uri_Golman_dk_uk