THULE

jonasbeyer-01

Thule – en kæmpe oplevelse

Tekst: Mads Nordlund, Foto: Jonas Beyer Petersen, greenland today Marts 2015
Fra 2012 til 2013 arbejdede 26-årige Jonas Beyer Petersen som bl.a. fitnessinstruktør og guide på Thule Air Bases aktivitetscenter.
– Jeg tog primært jobbet for at opleve Grønland, jeg havde drømt om at se i mange år. Jeg havde set mange billeder fra Grønland og har altid været fascineret af dyrelivet og naturen .
– Jeg har fotograferet i mange år, men i Thule tog min interesse for alvor fart, og jeg fik opgraderet mit fotoudstyr, mens jeg var der. Det var meget intenst at fotografere dyr og ligge i timevis og vente, til dyrene kom tæt nok på.
jonasbeyer-04 jonasbeyer-05
Ude året rundt
Fritiden gik med at være ude, også om vinteren, selvom det var koldt og mørkt. Jonas tog det som en udfordring at fotografere i mørket, når der nu alligevel var tre måneder med polarnat uden sol.
Det gav ham også en større indsigt i sig selv at være alene ude mange lange nætter.
– Det var spændende, når man lå i mørket og ventede. Så lyste jeg rundt bag mig en gang imellem for at se, om der var nogle »gæster«.
– En gang fulgte jeg et par isbjørnespor. Til sidst stoppede jeg og stillede mit stillads op for at fotografere et bjerg med stjernehimmel bagved.
– Da jeg lyste med lygten, var der et par skinnende øjne forude. Jeg troede, det var isbjørnen, og fik hurtigt kameraet pakket sammen og løb tilbage til min bil. Det viste sig at være en ræv, men hjertet sad oppe i halsen, smiler han.
– Vi havde også engang en sulten isbjørn på besøg på basen. Man forsøgte at få den væk, da den jo var til fare for alle, der arbejdede der. Desværre kunne den ikke skræmmes til at forsvinde, så til sidst måtte den aflives af politiet.
jonasbeyer-02 jonasbeyer-03
Rigt dyreliv
Jonas har fotograferet rigtig mange ræve og harer.
– Rævene var de foretrukne at fotografere, for de var meget nysgerrige og spændende, og man gik ikke bare lige ud og fandt dem i naturen, fortæller Jonas.
– Jeg ledte som regel efter en hule og ventede, til de kom frem, så jeg kunne fotografere dem i deres naturlige omgivelser. I juni måned fik jeg en hel del billeder af et kuld med syv rævehvalpe.
– Jeg fandt også en rede med vandrefalke, og da de er utroligt beskyttende, satte jeg mig tæt på reden. Så havde de voksne fugle nemlig travlt med at sikre, at jeg ikke kom for tæt på, hvilket gav gode muligheder for nærbilleder. Ungen havde et helt blåt næb, og det var sjovt at se, moderen træne den med rigtig mange flyvetimer.
jonasbeyer-06
Unikke naturoplevelser
En stor inspirationskilde for Jonas var hans kollega Morten Hilmer.
– Vi pakkede tit bilen og tog afsted på fototur, når vi havde fri. Af og til lånte vi en hytte ude i fjeldet, men det blev ikke til megen søvn, når der skulle fotograferes hele natten, hvor rævene rendte rundt omkring hytten både sommer og vinter.
Tæt på basen fandt Jonas en naturlig lomme i fjeldet, hvor han tog op for at være sig selv og nyde naturen, mens han reflekterede over hverdagen.
– Naturen er fantastisk, og den havde en stor indvirkning på mig, forklarer Jonas.
– Det var også spændende at sejle, og se de kæmpe isbjerge i vandet og flokke af moskusokser på land.
– Om vinteren var vi ude på havisen, men selvom vi så en del sæler, var de for langt væk til, at jeg kunne fotografere dem, og forsvundet inden vi kunne komme tæt nok på.
jonasbeyer-07 jonasbeyer-08
Mere Grønland
– Jeg kunne godt tænke mig at se meget mere af Grønland. Jeg er slet ikke færdig med Grønlands storslåede og ekstreme natur.
– Det er unikt med de store afstande og fantastisk med den kolde og helt friske luft. Man føler en frihed, når man ser storslået natur, så langt øjet rækker.
Jonas vil også gerne se mere af den grønlandske kultur, efter han besøgte byen Qaanaaq og den nedlagte bygd Moriusaq.
– Det er jo kun toppen af isbjerget, jeg har set, og jeg vil rigtig gerne opleve resten af Grønland, slutter Jonas Beyer Petersen.