Thule på tidens rand

thule-770

Professor og antropolog Kirsten Hastrup, der til hverdag arbejder ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet, har skrevet en meget stor bog, der i tekst og billeder giver et portræt af Thule-området og menneskene, der lever der.

Anmeldelse af Mads Norlund, greenland today november 2015

Igennem otte år har hun regelmæssigt besøgt Thule, og hendes samtaler med indbyggerne, blandet med historiske beretninger, udgør de bærende elementer i bogen. Dertil kommer bogens helt unikke billeder, der i sig selv fortæller historier, alle taget af Carsten Egevang, forsker og prisbelønnet fotograf.

thule-770-02

Nye tider
Bogens titel henviser til, at Thule er udsat for massive forandringer. Isen smelter, og permafrosten tør, plante- og dyreliv ændrer sig, og i takt hermed ændrer samfundslivet sig.

Fangerne har stadigt sværere ved at nå frem til de store havpattedyr, der har været deres livsgrundlag i mere end fire tusind år, og dyrene opfører sig også anderledes.

Der er ikke mange alternativer til fangst i det højarktiske område. Naturens forandringer opleves som en reel trussel mod fangertilværelsen.

Fortælling
Bogen er inddelt i otte kapitler om Thule-området, folket, isen, fangsten, teknologien, kolonien, invasionen og tiden. Desuden har den både et forord, en prolog og epilog samt både kort, noter og et godt register, der gør den nem at slå op i.

De mange menneskelige beretninger bærer læseren gennem bogen med jævnt fordelte uddrag fra de historiske beretninger fra Knud Rasmussen, Nansen og Peary for blot at nævne nogle få af de mest kendte.

thule-770-01

Gedigent værk
Det er ikke en bog, man læser før sengetid, alene pga. af vægten af de 496 sider med hardcover. Man må til boghandleren for selv at slæbe den hjem, men det er besværet værd. Det er ikke en tør lærebog, selvom den er meget lærerig. Kirsten Hastrup er en fremragende formidler, og man forstår, hvorfor hun tidligere har modtaget priser for sit arbejde.

Er man interesseret i historie, Grønland, Arktis, klimaforandringer eller mennesker og deres livsvilkår et unikt sted på kloden, er der mange gode afteners læsning i lænestolen i denne bog, hvor også billederne kræver længere tids studeren for at forstå størrelsesforholdene i naturen og få alle detaljer med.

OMSLAG_25   Læs artiklen på side 16-17