THE ECONOMIST GØR STATUS: STORT POTENTIALE I GRØNLAND

greenland-today-graphic
Grafik fra The Economist.

Potentialet er enormt, også uden hensyntagen til olie, skriver The Economist i dag

Af Greenland today
15 JUNI 2012
greenland today bringer her et uddrag fra en artikel i det ansete tidsskrift »The Economist«. Artiklen er én i en række af artikler. Se linket nederst.
For folk med kendskab til Grønlandske anliggender er der intet nyt, men det er altid lærerigt at læse omverdenens opfattelse – og nyligt interesserede i Grønland kan starte her.
Nøglen må være en tillid til, at Grønland kan finde sin egen vej i fremtiden, uanset omverdenens skræmme- eller sensations overskrifter …
greenland-today-royal-arcti greenland-today-air-greenla
Historie og økonomi
Efter en gennemgang af status for oprindelige folk omkring Nordpolen i Arktis, kommer The Economist til den konklusion, at Grønlands Inuit klarer sig bedre end de fleste.
Grønland blev selvstændigt i 1979. Efter en folkeafstemning i 2008 og styrer nu i høj grad sine egne anliggender, selvom den gamle kolonimagt Danmark, forbliver ansvarlig for udenrigsanliggender, forsvar og indvandring. Fuld uafhængighed, som de fleste grønlændere ser ud til at ønske, vil sandsynligvis følge, men ikke hurtigt, konkluderer The Economist.
Grønland skal finde ekstra 3.5 milliarder kroner om året for at erstatte tilskuddet fra Danmark. Det ville også være nødt til at finde ud af, at køre et stort land med begrænset infrastruktur, ingen tradition for privat ejendomsret og blot 57.000 mennesker, skriver The Economist.
Grønlands regering betragter udvinding af naturressourcerne som en stor del af svaret.
greenland-today-hydro-power
Vandkraft
Potentialet er enormt, også uden hensyntagen til olie. Grønland menes at have verdens største uudnyttede vandkraft kapacitet.
Aluminium producenten Alcoa ønsker at bygge et smelteværk udenfor hovedstaden Nuuk, drevet af billig grønlandsk vandkraft. Der er endda tale om, at eksportere til USA eller Europa.
greenland-today-kvanefjeld
Mining
De første store mineprojekter vil sandsynligvis få grønt lys i år, med eksisterende planer for udvinding af jernmalm, sjældne jordarter og rubiner der pt. er til godkendelse. Det vil være udgangspunktet for en stor forandring.
Mineselskabet London Mining foreslår at investere mere end Grønlands bruttonationalprodukt i et jernmalm-projekt og importere 2.500 medarbejdere. Alcoa smelteren vil kræve yderligere 2.500.
greenland-today-kaj-kleist
Kinesiske arbejdere
Alle disse arbejdere ville formentlig blive bragt ind fra Kina. For disse to projekter alene, vil det betyde en tilstrømning af kinesere på op til en tredjedel af Nuuks befolkning.
Grønlænderne er gæstfri, men det gør mange nervøse. »Kineserne er ikke de samme som os«, indrømmer London Minings repræsentant i Nuuk, Kaj Kleist. »Selv om de ligner os«, siger han til The Economist.
Læs hele artiklen fra The Economist <her>
 
Læs andre artikler fra The Economist om Grønland <her>