TÆTTESTE MÅNE OG SOL NOGENSINDE KAN HAVE VÆRET ÅRSAGEN TIL TITANICS FORLIS

greenland_today_titanic6
Kl. 11:40 den 14. april 1912, kalder »Udkig« Frederick Fleet Titanic’s bro med advarslen: »Isbjerg ret forude«. Kilde: Texas State University / Simon Fisher

Tætteste måne og sol nogensinde, kan have været årsagen til Titanic’s forlis

Af greenland today, Kilder : International Business Times, National Geographic Daily
 
08. MAR. 2012

Astronomer fra Texas State University har opdaget, at en sjælden måne begivenhed kan have forårsaget Titanic katastrofen.
Titanic kolliderede med et isbjerg om natten den 14. april 1912, og skibet sank indenfor få timer. Mere end 1.500 mennesker mistede livet i Nordatlanten.
     
greenland_today_titanic3
Aftenen den 14. april 1912, var måneløs og skibets udkigsposter kunne ikke få øje på isbjerget, før det var for sent. Kilde: Texas State University / Russell Doescher
   
Højvande

En usædvanlig tæt måne den 4. januar 1912, kan have forårsaget et unormalt højvande, da månens bane var det nærmeste i 1400 år.
– Det var det tætteste månen har været på Jorden i mere end 1.400 år, og dette har maksimeret  månens tidevands løftende kræfter på Jordens oceaner, siger Donald Olson, professor ved Texas State University.

   

greenland_today_titanic4

Dette kort viser den kendte rute for Titanic og en mulig rute for isbjerget. Kort fra Sky & Telescope.

   
Nærmeste sol nogensinde

En anden sjælden begivenhed, som fandt sted én dag før katastrofen, var at Jordens bane var på det tætteste af Solen.
Astronomer mener, at denne sjældne kombination af Månen og Solens nærmeste baner kan have været den største årsag bag katastrofen.

    
greenland_today_titanic5

Isbjerge kan rejse fra Grønland til Labrador og Newfoundlands kyster. Her nær Dunfield, Newfoundland. Kilde: Newfoundland og Labrador Tour
    
Isbjerg løftet af tidevandet

Ifølge astronomer er det normalt at strandede isbjerge bliver liggende og ikke kan genoptage turen  sydpå, før de er smeltet nok til igen at kunen flyde, eller et højt nok tidevand befrier dem.
Men det usædvanlige højvande den 4. januar, 1912 kan have været en væsentlig årsag til at isbjergene, er flydt tilbage i havet, hvor et af dem kolliderede med Titanic.

    

greenland_today_titanic2
Denne illustration fra 1912 viser isbjerget der passerer langs styrbords side af Titanic under kollisionen. Baseret på en øjenvidne beretning fra Joseph Scarrotts der var på dækket. Kilde: Texas State University / Anders Olson