Slædehunde og stærke kvinder

pipa-og-nuka-770

Pipaluk Lykke Løgstrup har aldrig lavet film før. Nu er hun i fuld gang med optagelserne til »N A V A R A N A – The Dogsledder«, en film om stolthed, styrke og slædekørsel.

Af Pia C. Bang, Foto privat, greenland today marts 2016

– Hundeslædekørsel er en unik kultur, som vi skal være stolte af i Grønland, siger Pipaluk Lykke Løgstrup.

– I generationer har vi haft et liv sammen med slædehunden som brug til vinterjagt, fangst på isen og fiskeri. I de tidligste tider var det vinterens vigtigste transportmiddel, som har bragt os langt i Arktis. Der er ikke mange, der kan dét, som vi kan med vores slædehunde, og som har den relation og kendskab til både hunde, is, landskab, terræn, vejr- og vindforhold. Det vil jeg fortælle med min film.

39-årige Pipaluk Lykke Løgstrup fra Sisimiut har kastet sig ud i en opgave af de mere ambitiøse, nemlig at lave en dokumentarfilm om slædehunde, fortalt gennem et ærligt og enkelt portræt af slædekusken Navarana Lennert.

Beundrer hovedpersonen
Navaranas familie har altid tilbragt meget tid i naturen med teltture, fjeldture, fiskeri og jagt, så Navarana trives med at være i naturen og elsker livet med slædehundene højt. Lige siden hun gik i børnehave, har hun kørt hundeslæde med sin far, så hun har det bare i blodet. Hun har netop fået en lille søn, som hun og kæresten helt sikkert vil tage med på slædeture, ligesom hun selv blev som lille.

– Hun er en smuk og stærk kvinde, der udstråler ro og tålmodighed. Jeg beundrer virkelig det, hun kan, forklarer Pipaluk Lykke Løgstrup om sit valg af hovedperson til filmen.

navaranas-slaedehunde-770

Første film
Oprindeligt gik projektet ud på at lave en film om hele hundeslædekulturen med optagelser og medvirkende fra alle inuit-kulturerne i Chukotka, Alaska, Canada og Grønland, men det lykkedes ikke for Pipaluk at skaffe penge nok til den plan. I stedet valgte hun at koncentrere fortællingen om Navarana.

– »N A V A R A N A – The Dogsledder« er min første film. Filmmediet er stærkt og kan nå langt ud på tværs af landegrænser og kulturer.

– Jeg synes, at vi trænger til at se nogle film, som er lavet af os grønlændere, om os grønlændere. Jeg skrev mit speciale fra Grønlands Universitet »Ilisimatusarfik« om danske dokumentarfilm med Grønland som tema. Det var nok medvirkende til, at jeg fik lyst til at lave en film selv, fortæller Pipaluk, der oprindeligt er læreruddannet og derefter har taget en MA i kultur og samfundshistorie.

Pipaluks egen udvikling
Filmoptagelserne startede i 2015, og undervejs er der sket noget med Pipaluk selv. Hun startede med at være lidt bange for de viljestærke og hårdføre slædehunde, men nu har hun fået egne hunde, er blevet fortrolig med dem og udfordrer sine egne evner som kusk.

– Jeg beundrer det, Navarana kan og har lært af sin far. I begyndelsen så jeg hende nok som mit eget modstykke. Jeg er ikke så tålmodig, og i begyndelsen var jeg ret bange for slædehundene. Det er anderledes nu, hvor jeg er begyndt at køre min egen hundeslæde.

– Landskabet i Sisimiut kan være ekstremt at køre i, så man skal også være lidt af en adrenalin-junkie, tænke hurtigt, bevare roen og have overblik. Det er oplagt, at vi skal lave en film om det, siger hun.

navarana-lennert-495 Slædekusken Navarana Lennert.

Med Sirius
Pipaluk var sammen med Navarana og fotograf Johannes Ujo Müller på besøg hos slædepatruljen Sirius i 2015, for at lave nogle af de første optagelser. Dengang vidste de ikke, at de måtte opgive planen om at komme ud til resten af inuit-områderne for at filme. Optagelserne blev rigtig gode, og Pipaluk har nu andre planer med dem.

– Rejsen til Sirius hovedkontor Daneborg var en stor oplevelse for hele filmholdet. Vi er utroligt glade for, at Arktisk Kommando var så åbne lige fra starten og inviterede Navarana indenfor i et liv, som ikke mange mennesker får lov til at opleve og primært er forbeholdt mænd. Navarana elskede det og faldt til fra første sekund. Navarana har selv haft en drøm om at komme med i Sirius, blandt andet fordi de arbejder professionelt og respektfuldt med slædehunden, fortæller Pipaluk.

– Det bedste er, at filmen fortæller en historie om noget, som jeg elsker og beundrer meget højt. Vise verden, hvad jeg er stolt af ved vores kultur, inden det forsvinder, fortæller hun.

Kvindebillede
Det er ikke tilfældigt, at Pipaluk har valgt en kvindelig slædekusk som hovedperson.

– Gennem filmens Facebook-side kan vi se, at over 60 procent af følgerne er kvinder, de fleste i alderen 25-34 år. Jeg tror, at mange har savnet en film om en stærk kvinde at identificere sig med, som ikke nødvendigvis poserer på selfies med trutmund og kavalergang.

– Jeg er selv træt af kvindebilledet i medierne, at vi skal være slanke, lækre sexobjekter og vise vores krop frem, for at få »Likes« og blive værdsat.

– Jeg føler, at Navarana skaber respekt, fordi hun er sig selv. Som Navarana selv siger, er vi vant til at se ældre mænd, der kører hundeslæde, så måske tror mange, at kvinder ikke kan finde ud af det, siger Pipaluk.

I januar 2016 var Pipaluk i Nordnorge for at deltage i film-eventet Below Zero. Det er blandt andet et mødested for dokumentarfilm-folk fra hele verden med interesse for Arktis. For Pipaluk Lykke Løgstrup var formålet med deltagelsen at udvikle filmen yderligere og skabe sig et netværk af mere erfarne filmfolk.

Hendes deltagelse i Below Zero blev mulig på grund af økonomisk støtte fra Nordens Institut i Grønland, NAPA.

Pipaluk regner med at lave de sidste optagelser til filmen i 2019, og derefter skal der redigeres og klippes.

greenland_today_no_26   Læs artiklen på side 10-11