Narsarsuaq

narssarsuaq-01

En lufthavn og en tankstation

Tekst: Ole G Jensen

Narsarsuaq blev anlagt af amerikanerne i 1941 i starten af 2. Verdenskrig og kan således fejre 75 års jubilæum til sommer. Den var bare en af flere baser, der blev anlagt i Grønland.

Egentlig skulle den lukkes, da de sidste amerikanere forlod basen i 1958, men tragedien med passagerskibet Hans Hedtoft, der sank i januar 1959, bevirkede, at man indså nødvendigheden af at have en rednings- og is-meldings tjeneste. Narsarsuaq, hvor landingsbane og mange bygninger endnu var intakte, genopstod derfor som civil lufthavn.

narssarsuaq-02

Nødlandingsplads
En af årsagerne til etableringen i 1941 var behovet for at kunne mellemlande og tanke de mange fly, der skulle til Europas slagmarker. Den skulle selvfølgelig også fungere som nødlandingsplads sammen med de andre baser i Grønland ved tekniske problemer eller dårligt vejr.

I dag kender de fleste Narsarsuaq som en lufthavn i Sydgrønland med forbindelser internt i Grønland samt Danmark og Island. De færreste tænker nok på, at Narsarsuaq stadigvæk fungerer som en nødlufthavn og en tankstation for de mange fly, der passerer Atlanten mellem Europa og Nordamerika. Desuden er her stadig base for ispatruljeringen i Sydgrønland.

Selv om teknik og flyenes rækkevide er blevet stærkt forbedret i de mellemliggende år, er Narsarsuaqs beliggenhed stadig af stor betydning for atlantbeflyvningen.

Hvis man synes, der er mange striber på himlen, er det ikke så underligt, for Grønland overflyves hver dag af mange hundrede fly i den ene eller anden ret-
ning. Disse fly har behov for en alternativ lufthavn i tilfælde af problemer, og her spiller Narsarsuaq stadig en stor rolle. Lufthavnen er bemandet og åben, hvis et fly kommer i problemer. Denne service betales der for med en såkaldt ETOPS-afgift (det står for Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards).

Det er heldigvis sjældent, at fly har brug for at nødlande her, men Narsarsuaq er klar.

narssarsuaq-03

Tankstation
Narsarsuaq bruges som tankstation for mange mindre fly, der ikke selv kan medføre brændstof nok til den lange tur.

De køber for ca. 5 mill. DKK brændstof og bidrager desuden med åbnings- og lufthavnsafgifter.

Al denne aktivitet falder naturligvis især i sommermånederne. Her er der travlhed og mange spændende fly at se på, hvis vejen falder forbi denne historiske lufthavn, der med sin unikke beliggenhed midt imellem Europa og Nordamerika stadig har stor betydning.

Narsarsuaq Lufthavn i tal

  • Etops-afgift: ca 3.4 mill. DKK årligt.
  • Antal starter i 2014: 3085
  • Heraf »tankstations« fly: ca 600
  • Resterende starter er Air Greenland og Air Icelands fly.
  • Fuel salg: ca. 5 mill. DKK til de mindre fly og noget tilsvarende for ruteflyene.

narssarsuaq-04

Info fra Mittarfeqarfiit
Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavne, servicerer en række flyselskaber, det grønlandske samfund og internationale virksomheder med aktiviteter over hele Grønland.

Virksomheden varetager den samlede infrastruktur omkring lufttransport af personer og gods i 13 lufthavne og 46 helikopter flyvepladser.

Med næsten 450 medarbejdere er Mittarfeqarfiit en af landet største arbejdspladser.

Narsarsuaq
I 1941 byggede USA en luftbase i Narsarsuaq kaldet Bluie West One (BW1). Narsarsuaq lufthavn er beliggende 61 09 38.59N 045 25 32.43W og har en landingsbane på 1830m x 45m. I 2015 fløj 23.084 passagerer fra Narsarsuaq, og der var i alt 3.165 startende luftfartøjer.

greenland_today_no_26   Læs artiklen på side 52-53