MED GPS I NATUREN

GPS630_250

Med GPS på vandretur

 
Efter mange år med masser af vandreture i benene har jeg et perfekt sæt af udstyr. Men den seneste tid er den håndholdte GPS kommet med.
Tekst og foto Steffen Fog. Marts 2011
En håndholdt GPS er smart. Den forbedrer min sikkerhed og gør mine oplevelser bedre. Særligt når man udnytter, at mange af de lidt dyrere modeller kan kommunikere med computeren derhjemme. Det gør planlægningen, selve turen og bearbejdelsen bagefter sjovere.
Planlægning
Der findes mange gode programmer, f.eks. BaseCamp til Garmin GPS’er. Her kan man »tegne« en rute på landkortet, inden man drager af sted, og lægge over på den håndholdte GPS.
Eller man kan bruge et sæt af geografiske koordinater fra en ven, der tidligere har gået turen, eller udveksle koordinater på bestemte udsigtspunkter.
Undervejs
Den funktion, jeg bruger mest, er at indstille GPS’en til at gemme information om, hvor jeg har været. Når jeg holder pause eller slår teltet op, kan jeg se ruten på det digitale kort i GPS’ens display, og har hele ruten med hjem igen.
  En anden nyttig funktion er muligheden for at finde et flot vandfald eller en god lejrplads igen, man har besøgt tidligere.
GPSA180_250 GPS180_250 GPS250_250
Hjemme igen
Noget af det, der har gjort GPS’en nyttig på vandretur, er dens evne til at gemme data om, hvor jeg har været. Det kommer mig til gavn, når jeg når hjem igen. Så overfører jeg GPS’ens data til computeren og genoplever turen. Man kommer pludselig i tanke om en masse små detaljer og oplevelser fra turen. »Nå, ja, prøv at se her: Det var jo dér, vi fangede fisk. Eller se her, den top dér, hold op, hvor var udsigten god!«
Tips og teknik
Der findes mange gode GPS’er, men for at kunne udnytte de funktioner denne artikel handler om, er det nødvendigt med en GPS, der kan kobles til en computer. Desuden skal man have et program til GPS på computeren.
Del med vennerne
GPS’en giver mulighed for at dele sin ruter, fangststeder og ankerpladser med venner og familie. Via standard filformatet GPX kan man overføre geodata mellem GPS’er, computere og andre elektroniske enheder til kort og navigation.