Malergruppen Seqineq

Seqineq-01

I snart 10 år har en lille gruppe kvinder mødtes og malet i Ilulissat

Tekst: Mads Nordlund, Foto: Seqineq. greenland today Juli 2016

I 2007 udstillede kunstneren Buuti Pedersen på kunstmuseet i Ilulissat. I den forbindelse afholdt hun et malerkursus for interesserede i byen, hvor de bl.a. skulle male en sol. Det synes deltagerne var så sjovt, at nogle af dem efterfølgende oprettede malergruppen Seqineq, som betyder sol.

Da Ilulissat med sin placering på 69 grader Nord ikke ser solen i vintermånederne, var det naturligt, at malergruppen blev dannet den 13. januar 2007 ved solens genkomst.

Lige siden har gruppen mødtes et par gange om ugen og malet.

– Der har været mange kunstnere igennem, som har afholdt kurser for os, fortæller de.

– Det er vi taknemmelige for, da det har været både spændende, sjovt og lærerigt.

Denne sommer er malergruppen udstillingsaktuelle på Ilulissat Kunstmuseum. Malergruppens deltagerne har vekslet gennem årene, men tre af de faste deltagere er Hanne Holm Andersen, Elin Andersen og Thrine Gamst-Pedersen, der alle er med på sommerens udstilling sammen med bl.a. Irene Thor Jeremiassen m.fl.

Seqineq-02

Kreativ udvikling
Ved at samles om fælles temaer kan gruppens malere inspirere hinanden. Derfor er gruppen ikke lukket, men åben for alle voksne, der er velkomne til at komme og deltage med egne materialer. På den måde kommer der også nye ideer udefra indimellem.

– Man kan sige, at Seqineq danner rammen om vores kreative udvikling, fortæller de.

– Når man mødes flere gange om ugen, er det med til, at man får malet kontinuerligt. Som med alt andet her i livet er det vigtigt at arbejde med tingene hele tiden, hvis man vil forbedre sig.

Kreativ natur fortolker
Thrine Gamst-Pedersen har malet med malergruppen Seqineq siden starten i 2007.

– Det, der primært inspirerer mig, er naturen, fuglene og dyrene omkring os, fortæller hun.

– Jeg havde ikke beskæftiget mig med maleri før malergruppens start. Nu kan jeg ikke undvære det.

– Jeg maler primært med acrylmaling, men jeg har også prøvet at arbejde med akvarel. Jeg vender altid tilbage til acryl, for det er nemmere at arbejde med.

– I den kommende udstilling har jeg fortolket naturen omkring Ilulissat, som jeg befinder mig meget i til hverdag. Rundt om byen er der flere afmærkede ruter, som er gode at gå eller løbe i. Jeg lader mig dagligt inspirere derude.

– Jeg har været med til alle Seqineqs udstillinger og glæder mig meget til sommerens udstilling, slutter Thrine.

Seqineq-03

Historiefortæller
Hanne Holms arbejde som billedkunstner er som historiefortæller.

– Jeg omsætter myter, oplevelser og fortællinger til symboler og farvestrukturer, forklarer Hanne.

– Jeg er fritids billedkunstner og har uddannet mig gennem en lang række kurser i tegning og maling på kunstskoler i Danmark, Tyrkiet, Frankrig, Italien, Spanien og her i Ilulissat.

– Jeg har udviklet min egen malerstil »Milalik paint«, ved at være medlem af malergruppen Seqineq.

– Milalik er det grønlandske ord for noget, der har mørke pletter, og det beskriver meget godt min malerstil.

– Jeg arbejder med mange typer af materialer og med både landskaber og byer. Jeg er primært inspireret af ekspressionisterne.

– Mine billeder til sommerens udstilling er malet med akryl. Det er grønlandske motiver, der bl.a. viser indlandsisen set fra oven akkompagneret af musik på slæden, ravne med fjeldet som baggrund, de arktiske blomster på det grønlandske fjeld og sortebær med de fire årstider som baggrund, slutter Hanne.

Seqineq-04

Udstillinger
Ved at formidle deres kunst til andre ønsker malergruppen Seqineq at skabe interesse for kunst.

I næsten alle årene har gruppen haft en juleudstilling på Ilulissat Kunstmuseums 1. sal i december måned. De har også udstillet på Qeqertarssuaq Museum og Qaasuitsup Kommunea.

– I år har vi fået den store ære at udstille til Ilulissat Kunstmuseums sommerudstilling. Det er vi meget glade for, slutter damerne.

Udstillingen på Ilulissat Kunstmuseum varer juni, juli og august 2016.

Se mere
ilukunstmus.gl

greeenlandtoday-no-27   Læs artikelen på side 10-11