Lyden af Arktis

arcticsounds-01

»Skiene af og på med musikken« – det kunne godt være et slogan for musikfestivallen Arctic Sounds, der blev afviklet lige efter skiløbet Arctic Circle Race

Tekst: Mia Chemnitz, Journaliststuderende, greenland today Juli 2016

På den tid af året, hvor dagslyset vender tilbage, og hvor kong vinter slipper sit kolde greb om byen Sisimiut ved polarcirklen, strømmer energien ind i lokalsamfundet. Det er tid til forårets store begivenheder.

Sneen ligger stadig som en dyne over landskabet. Spejdersøen, der ligger midt i byen, er stadig frossen. Kalenderen viser start april. En hundeslæde glider lydløst henover isen. Stilheden bliver kun afbrudt af fræsende snescootere og de ulveagtige hyl fra de hunde, der har fri i dag.

På selvsamme sø stod hele Sisimiuts befolkning i sidste uge med kolde tæer og røde kinder for at sende Arctic Circle Race-deltagere fra hele verden af sted på deres eventyr. Nu danner søen og kulturhuset, der ligger lige ved bredden, ramme om den næste store forårsbegivenhed; musikfestivalen Arctic Sounds. Selvom fokus de sidste dage har ligget hos skiløbet, er festivalen allerede tyvstartet.

arcticsounds-06

Åbningskoncerten
På festivaler rundt om i verden er det en kunst i sig selv at finde ud af, hvem der skal være åbningsnavnet. I Sisimiut greb arrangørerne det lige omvendt an. Ugen op til selve festivalen var nemlig spækket med talentudvikling og kulturelle møder, og det var netop resultatet af disse møder, publikum kunne opleve til åbningskoncerten.

Tyvstarten på festivalen blev afholdt med alverdens musikalske workshops og deltagere fra hele Norden. Åbningskoncerten bød på en intim oplevelse, hvor kunstnerne sammen præsenterede tyve af deres helt nye sange i helt nye makkerpar og trioer.

Nogle sange var skrevet et par dage forinden, mens der blev lagt sidste hånd på enkelte andre i backstage-lokalet, lige inden koncerten begyndte. For publikum var det en speciel oplevelse at komme så tæt på noget, der endnu var »skrøbeligt«. Som lyttende blev man inviteret med ind i et univers, ellers kun sangskrivere kender.

arcticsounds-02

Tættere på
Åbningskoncerten blev nærmest et symbol på resten af Arctic Sounds. En festival, hvor man kommer tættere på. Det var noget, både publikum og kunstnerne lagde mærke til. 53 koncerter på fire dage i en by med 5.500 indbyggere betyder musik alle vegne.

Det specielle ved Arctic Sounds er musikken og kulturen omkring den. Det er derfor vigtigt for arrangørerne, at så mange som overhovedet muligt i lokalsamfundet får lov at være med til at opleve. Også dem, der ikke selv har mulighed for at bevæge sig til koncerterne. Derfor blev der afholdt gratis koncerter i den nærmeste bygd, Itilleq, hvor der bor lige omkring 112 mennesker, samt på alderdomshjem, butikker og i folkeskoler.

Så snart der var et hul i festivalsprogrammet, greb de besøgende chancen for at opleve de særlige ting, Sisimiut kan tilbyder. Mange kunstnere tog en eftermiddag på hundeslæde. Andre på snescooter. Heldigvis nåede de det alle, for under de fire dage, festivalen foregik, skiftede vejret pludselig om til reelt forår.

arcticsounds-03

Besøg Sisimiut
Temperaturen steg til over frysepunktet. Sneen på hustagene smeltede hurtigt under solens stråler, og de første – måske lidt optimistiske – ænder landede i den samme sø, som hundeslæderne få dage forinden havde kørt på.

Foråret er en pulserende tid at besøge Sisimiut på. I år kunne man opleve et af verdens hårdeste skiløb, en ambitiøs musikfestival og byens første store Gay Pride Parade. Alt sammen i løbet af den første halvanden uge af april.

Hvis du er til ekstremsport eller til store kulturelle møder i musikkens tegn, så er denne årstid perfekt for dig. Næste års Arctic Sounds bliver afholdt d. 6. – 9. april 2017, hvor arrangørerne arbejder på at få et charterfly ind fra Canada.

arcticsounds-04

Arctic Sounds
arcticsounds.gl
6. – 9. april 2017

Arctic Circle Race
acr.gl
31. marts – 2. april 2017

Facebook
Visit Sisimiut

Læs artiklengreeenlandtoday-no-27 på side 6-7   

arcticsounds-05