Kunstprojekt på Østkysten

SmokeBombs-EnaKurtagicGranulo-Purple-770

Hvad får en danser og en fotograf til at kaste røgbomber på Østkysten? Det prøver vi at finde svaret på i denne artikel.

Tekst: greenland today Foto: Ena Kurtagic Granulo, greenland today november 2015

– Da vi startede projektet, var det uden et konkret mål. Vi havde bare en ide om, at vi ville skabe noget nyt. Og vi har begge et specielt forhold til Grønland. Jeg er delvis grønlandsk og har altid følt en speciel tilknytning til øen; den grønlandske natur og kultur, fortæller Sarah.

– Grønland var det perfekte sted at eksperimentere og forsøge at sammensætte tre forskellige ting, der er i konstant udvikling; naturen, så vild og ren, røgen, så farverig, flygtig og optisk kraftfuld, og dansen, som for mig er så overbevisende, endda mere end anden kunst. Dans er »som at sige mange ting uden at sige et ord«, siger Ena.

– Det var ret spontant, men stadig fuld af mening og lidenskab. Vi planlagde ikke meget, og forholdene var ikke de bedste. Røgbomberne, vi brugte, varer kun 60 sekunder (minus 10-20 sekunder til at tænde og indtage vores positioner), så vi var nødt til at tage billederne på mindre end et minut, forklarer Sarah.

– Ena måtte løbe rundt for at finde den rigtige vinkel. Afhængig af vinden kom røgen i vejen, og det var umuligt at forudsige. Jeg måtte også tage højde for røgen, mens jeg dansede (improviserede) i korte bukser uden sko og prøvede ikke at få frosset mine tæer af.

– Selvfølgelig var der også »problemer« som røgbomber, der eksploderede, og at der var isbjørne i området.

SmokeBombs-EnaKurtagicGranulo-Purple-01

Eksperiment
– Det, jeg elsker mest ved at fotografere, er at eksperimentere. Det er lang tid siden, jeg fik ideen med at prøve røgbomber. Måske ventede jeg bare på den rigtige person og det rigtige sted, og endelig dukkede den perfekte forbindelse op mellem disse to elementer denne sommer i Grønland, siger Ena.

– Det, jeg er gladest for ved røgbomberne er, at de virker i mange forskellige situationer og giver en unik æstetik, der giver et ekstra lag af interesse til billederne.

– På den anden side er de virkelig svære at håndtere, men det problem kan også opfattes som en chance for at være fuldstændig fri til at eksperimentere uden nogen regler og kun optaget af at fange det perfekte øjeblik.

– Det betyder, man må være spontan, prøve at have opmærksomme og spørgende øjne og fange et øjeblik, der er enestående, fordi det ikke kan gøres om, fordi det er en tilfældig blanding af mange elementer, der aldrig vil være der igen. Man må være nysgerrig og prøve nye teknikker, selv hvis du kun har det mest basale udstyr, og følge din intuition for at finde spontaniteten. Det er min måde at forbedre mine evner som fotograf og prøve at skabe interessante billeder, forklarer Ena.

Synergi på et højere niveau
– Vi er meget passionerede med det, vi laver, og fandt noget magisk i vores måde at dele ideer sammen, siger Sarah.

– På en eller anden skør måde har vi mødt hinanden og fået et stærkt venskab, på trods af vi lever i forskellige lande. Hvis du er så heldig at møde nogen, du får et specielt bånd til og kan dele din passion med, er jeg ret sikker på, at udbyttet af samarbejdet taler for sig selv.

– Jeg tror, et af de mest vigtige ord i verden er »at dele«, siger Ena.

– Jeg vil mene, vi mere er sjælevenner, og vi har begge en stor interesse for vores arbejde. Når vi blander vores to verdener, er det helt unikt.

– Det siges, at lykke kun er ægte, når den bliver delt, og det er sandt. Når du gør det, du elsker mest, når du skaber, når du finder ny inspiration, og du ikke er alene, så kan man virkelig mærke forskellen.

SmokeBombs-EnaKurtagicGranulo-Orange

Kontrast
– Hvis man tager i betragtning, at det var umuligt for os at planlægge billederne, gør det hvert billede endnu mere specielt. De fanger virkelig et øjeblik i Grønlands vilde natur.

– Blandingen mellem røgbomberne, dansen og Grønlands rene natur skaber virkelig noget nyt og interessant, mener Sarah.

– For mig var det en fantastisk og sjov udfordring, for til sidst når du får styr på det, er det indsatsen værd. Dette projekt er måske det bedste eksempel på, hvad det betyder for mig at fotografere, konkluderer Ena.

– Forhåbentlig vil det give mere opmærksomhed til Grønland som destination og få flere folk til at indse, hvilket fantastisk sted det virkelig er, slutter Sarah.

OMSLAG_25   Læs historien på side 10-11