KONTROLTÅRNET

Kontroltaern-630
Kontroltårnet styrer lufttrafikken
I kontroltårnet i Kangerlussuaq sidder Mogens Christensen og hans kollegaer. De sørger for, at vi alle sammen kan flyve sikkert.
Tekst og foto: Steffen Fog, greenland today juli 2013
Mogens Christensen, der er flyveleder hos Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavne, har sit »kontor« på øverste etage. Her er hans job at kontrollere og regulere lufttrafikken.
Fremme og regulere trafikken
Den primære funktion for kontroltårnet i Kangerlussuaq er flykontrol og adskillelse af flytrafikken, så de ikke støder sammen på landjorden eller i luften. Dernæst er opgaven at »fremme og regulere trafikken«, som det hedder i papirerne.
– Flykontrollen og separationen handler om, at vi skal sørge for, at flyene ikke kolliderer både på vej hertil eller når de letter herfra igen. At fremme og regulere trafikken handler om at sikre en hurtig afvikling af trafikken med kortest mulig flyvevej – begge dele af finansiel hensyn for flyselskaberne, siger Mogens Christensen.
– I modsætning til AFIS-operatørerne, som sidder i de andre lufthavne i Grønland, kan vi her i tårnet bestemme, hvordan piloterne skal flyve flyet. Vi bestemmer flyenes kurs, højde og hastighed. Selvfølgelig er det et samarbejde med piloterne i cockpittet, og selvfølgelig sørger vi at imødekomme eventuelle ønsker, men i sidste ende er det os, der bestemmer.
Kontroltaern-312 Kontroltaern-312-1
Radaren skyllet væk
Kontroltårnet har udstyr placeret rundt om i fjeldet. En del er radioudstyr, der sikrer kommunikationen med flyene, samt radarudstyr. Da Hudson elven gik over sine bredder på grund af øgede smeltevandsmængder, var kablerne til udstyret på den anden side af elven skyllet væk.
Man var nødt til at gå over til de flyveregler, der gælder, når man ikke har radardækning. De regler er mere faste og medfører, at trafikken ikke kan »pakkes« så tæt.
Derfor er Mogens Christensen glad for, at kablerne nu er på plads igen, og radaren derfor er brugbar.
– Det er klart det bedste for trafikken, at vi har adgang til radaren. Det giver en hurtigere og mere smidig afvikling af trafikken, siger han.
Glad for Grønland
Mogens Christensen er 50 år og har været flyveleder i Grønland i 15 år.
– Jeg kan rigtigt godt lide at være her. Både arbejdet og fritiden holder jeg af. Fritiden bruger jeg meget i fjeldet til vandreture og jagt. Der er masser af plads at boltre sig på, siger han og kigger ud på det fjeld, som man har så god en udsigt til her fra toppen af tårnet.
Læs hele artiklen fra bladet herKontroltaernet_DK