KLIMAÆNDRINGER KAN UDLØSE FLERE VULKANUDBRUD

icelandic_volcano_erupted63
Det meste af den nordlige halvkugle blev påvirket af det sidste større vulkan udbrud på Island.
 
Klimaændringer kan udløse flere vulkanudbrud, advarer forsker
Af greenland today via RTCC
14 FEB. 2012
Vulkanudbrud, jordskælv og tsunamier kan alle være konsekvenser af forværrede klimaændringer, advarer videnskabsmand Bill McGuire.
McGuire advarede om de mulige konsekvenser af den Grønlandske Indlandsis afsmeltning, i programmet »Guardian Science Weekly’s podcast«.
Bill McGuire, Volcanologist og forfatter af bogen »Waking the Giant« forklarede, hvordan tidligere perioder med smeltende iskapper og stigende vandstand udløste intensiverede geologiske begivenheder.
Historiske effekter
– Hvis vi ser tilbage på de sidste 20 tusind år, gik man fra en periode med istiden og store iskapper, der dækkede en stor del af den nordlige halvkugle – ned til den situation, vi har i dag, sagde han. 
– Vi kan fra se fra den periode, hvor iskapperne smeltede, at hav bassiner blev fyldt med vand, at det havde den effekt på jordskorpen, at der kom vulkanudbrud, flere jordskælv og jordskred under havet.
For eksempel i Skandinavien – Norge og Sverige, steg jordskorpen så meget som 300 meter, da iskapperne, der dækkerde de lande smeltede, hvilket gav jordskælv op til styrke 8 i Lapland, ifølge McGuire.
Lignende effekter i fremtiden
– Vi har set det ske i fortiden, og på den måde, tingene udvikler sig i øjeblikket, kan vi se noget som dette ske i fremtiden, forklarede McGuire.
McGuire påpegede, at disse ændringer ikke vil medføre geologiske begivenheder finder sted, som ikke ville være sket alligevel på et tidspunkt i fremtiden. Men han advarer om, at disse begivenheder kan blive mere koncentreret med klimaændringerne.
Kilde: RTCC
Responding to Climate Change (RTCC) er en ikke-statslig organisation, og en officiel observatør til De Forenede Nationers klimaforhandlinger dedikeret til at øge bevidstheden om klimaspørgsmål. RTCC understøtter også officielt De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC) i sit opsøgende program gennem Climate Change TV, verdens første online video tv dedikeret udelukkende til klimaspørgsmål.
greenland_rate_of_change_in
Hastigheden af ​​ændringer i indlandsisens højde. Kilde Earth Observatory Nasa.