JULIE BERTHELSEN

julie-400

Julie – lige nu

Tekst: Finn Jørn Jakobsen.
Foto: David Trood, greenland today november 2008
Det er titlen på Julie Berthelsens CD
Ude fra ser Julies liv næsten for nemt ud. Skønhed, personlighed, popularitet, succes – og talenter på flere fronter. Men Julie har mærket livets og branchens skyggesider. Takket være mental styrke og et positivt livssyn er hun igen flyvende i mere end en forstand. Og sådan ser det også ud, da hun veloplagt kommer ind ad døren sammen med sin faste ledsager, hunden Balu.
– Ja, det går super godt, siger hun med det strålende smil, der lyser rummet op.
– Jeg er færdig med pladen, 1. singlen er ude. »Lige nu« hedder CD’en, simpelthen fordi den handler om, hvor jeg er i mit liv. Den markerer et stilskift i forhold mine 3 tidligere plader på engelsk.
Alle kender til at kæmpe
– Det er anderledes at synge på grønlandsk og dansk, hvor det er sværere at gemme sig bag ordene, fortsætter Julie.
–  Jeg har selv skrevet sangene og har givet mig selv lov til at anlægge en mere egoistisk synsvinkel. Hvor de tidligere sange var mere lovesongs, er de denne gang mere personlige. De handler om alt, lige fra nattens energier, fester, dans og om livets mere alvorlige sider – om lykke og sandheder. De nære ting kan jo inspirere én kraftigt, og alle kender til at kæmpe for noget.
Jeg stiller nogle spørgsmål og kommer med nogle svar, og måske med et lille budskab om at holde fast på det, vi har!
Med hjerte og socialt engagement
Julie er stolt af sin baggrund, og hun gør alt for at bakke op om arrangementer og initiativer, der kan forbedre kendskabet til Grønland. Ikke mindst i relation til børns vilkår. Den kommende CD indeholder også en enkelt sang på grønlandsk. Sammen med kollegaen og veninden Søs Fenger synger Julie Saamasoq (Godt Igen) der er en støttesang til Landsorganisationen Nanu.
– Grønland er et vidunderligt land, men vi må erkende, at der er visse sociale problemer, siger Julie alvorligt.
– Der er stærke kræfter, der i disse år gør en kæmpe indsats for at rette op på forholdene, og her i Danmark har vi lavet en afdeling af Nanu, der arbejder for at børn og unge i Grønland skal have lige muligheder, og at alle børn har ret til et godt og trygt liv.
julie-630
Fra scenen til lærredet
Trods en del betænkelighed vovede Julie for nylig springet fra musikscenen til filmlærredet.
– Jeg var meget ydmyg overfor pludselig at skulle være skuespiller. Men nysgerrigheden fik overtaget, og det var en gave og et privilegium at få lov til at spille en rolle i den første grønlandsk producerede spillefilm.
– Det var på mange måder en kollektiv proces, hvor vi var med til at præge vores roller, og jeg har den dybeste respekt for den professionalisme, der blev lagt for dagen.
2009 bliver mit år
Jeg er naturligvis ikke spor overtroisk, men 7 og 9 er altså mine lykketal, og da jeg ikke blev gift på datoen 07.07.07, er jeg overbevist om, at 2009 til gengæld bliver mit år, fortæller Julie med et ironisk smil.
– Nej, helt alvorligt, så sker der faktisk rigtig meget spændende i mit liv næste år. Pladen udkommer og skal introduceres. Der bliver premiere på filmen. Et par store turnéer venter. Min søsters børneprojekt Nanu går for alvor i luften. Jeg ved, at jeg får masser at lave, og jeg tror  på, at mange ting falder på plads for mig i forhold til alt det, jeg har gået med. Og så fylder jeg 30!
Julie på grønlandsk
– Jeg er i en fase, hvor jeg tør stille mange nye udfordringer til mig selv. Privat og professionelt. Allerede i januar og februar skal jeg på en akustisk tur, med to musikere, hvor vi besøger de små og intime spillesteder.
– Jeg elsker at optræde på steder, hvor jeg er meget mere i kontakt med publikum. Hvor jeg måske næsten snakker lige så meget, som jeg synger. På turnéen skal jeg bl.a. synge nogle gamle, grønlandske sange. Det er noget, jeg længe gerne har villet gøre, men først nu føler jeg mig klar til.
Læs hele artiklen fra bladet her JULIE-DK