ISKLATRING NED I INDLANDSISEN

caving-1 caving-2

Isklatring ned i indlandsisen ved Kangerlussuaq

Af greenland today, Foto privat & Arctic Caving Adventure
09. NOV 2012
Susanne Kreutzmann Pedersen fra Nuuk har gjort det mange drømmer om, og endnu flere nok kan have mareridt om.
I oktober rejste hun til Kangerlussuaq og klatrede mange, mange meter ned under indlandsisen.
caving-7 caving-8
Hvorfor
– Det var en skøn tur, som jeg varmt kan anbefale, fortæller Susanne. Jeg fik ideen til turen under min ferie i Kangerlussuaq i sommers, da jeg var på en tur med Camp på indlandsisen.
– På grund af en stor personlig sorg, har jeg haft det svært. Jeg nåede til et punkt i mit liv, hvor jeg både ville og måtte gøre noget grænseoverskridende, for at komme videre igennem min sorgproces.
caving-3A caving-3
Beslutningen 
– I sommers tog jeg på ferie alene i Kangerlussuaq, og startede med at tage mig nogle vandreture og løb i naturen.
– Det var svært i starten, men jeg kunne mærke, at det var sundt og godt for psyken og sjælen. Jeg fik masser af positiv energi og fik den ide, at jeg ville prøve noget mere udfordrende.
– Derfor besluttede jeg, at jeg ville opleve den utroligt flotte indlandsis og tilmeldte mig en to dages »Camp Ice Cap« tur. På turen blev jeg bidt af det storslåede flotte is landskab, og hørte samtidig om klatringsturen.
– Det satte sig i baghovedet på mig, og efter at jeg kom hjem, begyndte jeg ubevidst at træne, for at  kunne klare det. Så først en måned før, tilmeldte jeg mig turen, siger Susanne.
caving-9
Forberedelserne
– Jeg forberedte med en masse fysisk træning og prøvede både vægklatring og rappelling. Desuden tog jeg et kursus i arktisk førstehjælp.
– De første to dage af turen var også forberedelser, hvor vi afprøvede alt udstyr og guiden gennemgik vores tøj, og pakkede tøj i fryseposer, så det ikke blev fugtigt inde på isen.
caving-10 caving-11
Turen
– Sammen med en anden deltager og guide Kim Petersen, med kælenavnet »Safety Kim« vandrede vi op på isen.
– Turen derop er en kombination af klatring, rappelling og vandring, og fysisk meget hård. Indlandsisen ligger ca. 38 km fra Kangerlussuaq og herfra vandrede vi ca. 5 km. ind, og slog lejr ca. 600 meter over havoverfladen.
– Det blæste ret kraftigt den dag, så vi knap nok kunne trække slæderne frem, og vi måtte søge læ for at sætte telte op. Vi smeltede is til drikkevand, og det smagte specielt, men var klart og rent.
caving-12 caving-13A
Klatring
– De efterfølgende dage, fik jeg prøvet klatring ned i huler nogle gange. På grund af klimaforandringerne er der meget vådt nede i hulerne, ca. 40 meter nede i isen, fortæller Susanne.
– Der var både vandfald og søer nede i isen, og der var varmere dernede med kun minus 5 grader sammenlignet med ca. minus 20 grader på overfladen.
– Selve klatringen var en vild og imponerende oplevelse, som var meget grænseoverskridende.
caving-14 caving-15
Smukt & farligt 
– Det fedeste ved turen var nok, udsigten ud over indlandsisen. Nattens flotte stjerner og nordlyset, samt utroligt flotte solnedgange, og alle de nuancer, former og farver isen har. 
 
– Det farligste var når vi gik nede i hulen, med den sne der lå imellem væggene. Sneen kunne nemt falde sammen, så vi havde isøkserne og sikkerhedsudstyret klar.
caving-6

 

Spænding
– Det var spændende når vi skulle ned i meget smalle huler på ca. 1,5 til 2 meter i diameter, hvor man nærmest skulle stå op, for at rappelle. I selve hulerne var der meget mere plads, mørkt,  stille og total spændende.
 
– Det var også spændende at rappelle ned, hvor man ikke kunne se hvad der ventede. Og om jeg ville have kræfter til at komme op igen, fortæller Susanne.
– Efter en hel dags tur i hulerne, kunne jeg næsten ikke stå på benene, og rystede når vi kom op, fordi jeg havde været så spændt. Det var en dejlig følelse når man kunne trække vejret normalt igen.
caving-16 caving-17
Målet nået
– Mit personlige mål var, at overskride mine grænser, blive modigere og psykisk stærkere for at kunne komme videre med min sorg og få det bedre med mig selv.
– Det kan bestemt anbefales til andre, som enten har lyst til at prøve noget ekstremt, eller gerne vil overvinde noget personligt. 
 
– Vores storslåede natur kan give os en masse både for krop og sjæl. Det var imponerende flot og samtidig enormt spændende.
Allerede i næste uge tager hun af sted igen. – Denne gang vil jeg gerne længere ned i hulerne, siger Susanne. 
caving-4 caving-5
caving-18 caving-19