ISAKSEN DESIGN

logo

isak1

Interview med Nickie Isaksen af Filip Gielda, Greenland Today

 

Nickie, du har studeret mode i London! – hvornår gik det op for dig, at du ville være fashion designer? 

Ja, jeg har gået på “Central St. Martins” og taget en bahons på “London College of Fashion”-menswear tailoring. Jeg var klar over, at jeg ville være skrædder og designer da jeg var 18-19 år.

Var det dig der lancerede mærket Isaksen // design?

Jeg startede mærket “Isaksen Design” med Rita Isaksen (min mor). Rita er uddannet møbelpolstre og syerske, og jeg er vokset op ved siden af en symaskine. Vi har altid lavet tøj sammen siden jeg var ca. 11-12 år.

Hvad var det første stykke tøj du designede med mærket Isaksen // design?

Det var en jakke i uld med sælskind, dernæst en linje af veste, kjoler, toppe mm. tilbage i 2002.

miniIs

Hvad betyder mode for dig?
Mode er en udtryksform og livstil for mig. Men mest af alt, opfatter jeg tøj som et formsprog, og sætter man sig ind i signalværdierne, så kan man aflæse meget i folk, bare alene på deres klæder.
For mig er det vigtigt, at sætte sit ejet personlige præg på sin garderobe, så ens tøj passer til ens personlighed og type. Jeg kan selv godt lide at skille mig lidt ud fra mængden.
Det med at følge en trend, bare for at være moderne, det siger mig ikke noget. For mig handler det om, at kende sig selv, og tilpasse sine klæder, så det hele går op i en højere enhed.
Dernæst er mode for mig, en udtryksform, som er i bevægelse hele tiden, og man finder hele tiden på nye måder at udtrykke sig på gennem tøj, det er meget spændende at bevæge sig i dette univers.
Der er hele tiden nye udfordringer, og det kan være en jungle at finde rundt, men det er sjovt og åbner nye døre til ny viden og ny lyst til at prøve noget nyt af.
isa2
Hvilke tilbagemeldinger fik du på din seneste kollektion?
Jeg fik positive tilbagemeldinger, særligt fordi vi selv har udviklet unikke stofprints. Med inspiration hentet fra Grønland. Vi har også som noget nyt, lavet sko kollektioner, og de blev virkelig godt modtaget, så nu udvidder vi med mange flere sko og støvler, som passer til vores tøj og smykker.
Vi skriver Januar nu, hvilket betyder meget i modebranchen. Er du klar til den kommende sæson?
Ja, vi er meget klar og i god tid denne gang. Vi har lige lavet nyt fotomateriale til næste katalog, og det ser meget spændende ud. Der er booket mange aftaler på modemessen, som løber af fra den 31. jan. til og med 2. feb. på “vision”, vi ligger i hovedhallen nr. 099.
Hvordan kombinerer du din kreativitet og kommerciel handel?
Jeg bruger meget tid på at designe ud fra behov. Jeg kigger meget på livstilsændringer, generel udvikling indenfor alle former for design, arkitektur, kunst, musik, mad og andre sanselige oplevelser. Det er meget inspirerende.
Jeg kigger også meget på kvalitet og pris, det er meget vigtigt at de to ting hænger sammen på det kommercielle niveau. Folk er meget bevidste i dag, og de ved hvad de går efter. Det er en hver designers opgave, at kende sit segment. Det er også meget vigtigt at brande sig rigtigt, så markedet forstår signalerne.
Hvem inspirerer dig mest i modebranchen? Nogen du mener skiller sig ud?

Coco Chanel. Hun var banebrydende. Hendes indfyldelse på kvinder lever endnu, hun er en stor legende. Mary Quant var også stor. Det er stort, at slå igennem på et look og en stil, som skiller sig ud fra trenden i tiden.

Idag, år 2013, har jeg størst respekt for designere, som tør, at skille sig ud og lave deres ejet look. Det med at følge strømmen er ikke særlig designer-agtigt. Der er ikke mange tilbage idag, som tør at gå deres ejene veje, det er ærgeligt.
Hvor får du din inspiration fra?
Bauhaus, arkitektur, industriel design, Grønland, grafik, hverdagen, kunst, musik, mad, rejser, erfaringer, og meget meget mere. Jeg kigger ikke kun få steder, men suger til mig, når jeg kan.
Hvad er de største resultater du har nået som designer?
At sælge ind til japanske “Takashimaya” i 8 sæsonner på 5th. Avenue i New York, og slå igennem med mit “Greenlandic Spirit”.
Mens jeg har studeret din kollektion, kan jeg se dybe kreative og grønlandske inspirationer. Betragter du dig selv som en kunstner? 
Jeg ved ikke om jeg betragter mig selv som kunstner, det har jeg aldrig rigtig tænkt over- jeg vil lade det være op til andre, om jeg er kunstner eller designer, jeg kalder mig selv “formgiver”! Jeg vil blive meget beæret og meget stolt, hvis nogen kalder mine kreationer for kunst.
isa1
Hvordan vil du definere din egen personlige stil?
Den er enkel, funktionel og praktisk. Den er feminin på en underspillet måde, jeg er til “less is more”. Jeg kan godt finde på, at tage en rå læderjakke på til en feminin kjole og sko, så outfit får lidt kant. Men oftes helt i sort, måske lige en lille klat rød, hvid el. anden farve et sted. Men så heller ikke mere. Jeg kan godt lide hvis tøj indrammer min personlighed. Jeg bryder mig ikke om, at have mange forskellige farver på, og lag på lag. Helst meget enkelt, uden for mange udsvingninger.
Vi har netop lanceret vores nye street fashion projekt – Nuuk Look, der skal fokusere på at vise verden, at grønlændere også kan være fancy og fashionable. Du har allerede i nogen tid boet i Danmark – hvad synes du om grønlandsk og dansk street fashion?
Jeg er vild med grønlandsk streetfashion. Den er moderne og jeg kan godt lide grønlandsk tilgang til klæder, jeg kan også rigtig godt lide dansk streetfashion. I storbyer, går det lidt over gevind til tider, og jeg kan ikke lide når tøj bliver for klovne eller for kostumeagtigt, det virker alt for på taget. God stil for mig er, når personen i outfittet kommer først, og tøjet komplimenterer personen.
Hvad kan du råde folk i Grønland til, når det kommer til tøj og mode?
Kigge efter tøj som passer til ens figur og personlighed. Vælge nogle farver som klæder en, både visuelt og passer til ens personlighed. Vælge en stil som afspejler og komplimenterer.
Hvor meget koster f.eks. en kjole fra Isaksen // Design – og hvor er det muligt at købe tøjet?
Vores kjoler ligger fra 899kr. til 2699kr. Man kan købe Isaksen: Grønland, Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, England, Canada og gennem vores webshop.
Hvad er planerne for fremtiden? Hvor ser du dig selv om 5 – 10 år?
Vi vil på flere udenlandske modemesser. Særligt Tyskland, Norge og Japan har vores interesse.
Om 10 år, så har vi forplantet os bredt i Europa, Nordatlanten og Japan. Om 10 år har jeg købt hus i Nuuk, og designer mine kollektioner derfra. Min “rejse” går “kun” ud på en ting, og det er at komme hjem til Grønland.
ISAKSEN’s hjemmeside og webshop
isak2
                                                           Glem ikke at se vores Facebook profil:
                                                      fbm