INUIT YOUNG

inuityoung-01
Sæbe fra Sydgrønland
Tekst: greenland today, greenland today Marts 2015
I den idylliske by Narsaq i Sydgrønland finder man det lille firma »Inuit Young«, der startede for kun et par år siden. Firmaet producerer økologisk grønlandsk urtesæbe, uden tilsætningsstoffer og parfume.
Sæberne kan bruges til hele kroppen, da de laves helt fra grunden med kokos- og olivenolie – kun tilsat urter og renset grønlandsk vand, vand der i forvejen er noget af verdens reneste.
Der bruges 10 forskellige urter, der giver følgende varianter af sæben. Kvan, Grønlandsk Post, Arktisk Timian, Tang, Enebær, Arktisk Røllike, Sortebær, Bjerg-El, Arktisk Kamille og Rød Tang.
inuityoung-02 inuityoung-03 inuityoung-04
Opstarten
– Jeg startede med at lave sæbe i juli 2013, fortæller ejer Theodora Høegh. Dengang lavede vi 16 stykker sæbe ad gangen. I dag laver vi 144 stykker sæbe på én gang i forme, som min mand har lavet. De flere forme har hjulpet meget og gjort produktionen nemmere.
– Jeg har altid brugt urter fra naturen, især grønlandsk post og enebær som naturte og til at bage flutes og lave mad. Vores forfædre har brugt urterne som naturmedicin, så jeg tænkte på, hvad jeg kunne lave af urterne, som kan bruges til hverdag. Det gav mig ideen til sæberne.
– Derefter spurgte jeg en bekendt, som er i familie med nogen, der har en sæbe-fabrik i Danmark, om de kunne hjælpe. De gav mig en grundopskrift, og så startede jeg med at lave de første to slags sæbe med grønlandsk post og kvan.
– At urterne i sæberne virker godt, viser de mange henvendelser fra kunder, der skriver, at sæben hjælper dem med deres eksem og psoriasis og flere andre ting. Det glæder mig meget.
Siden starten er det gået stærkt, og der har været stor efterspørgsel. Theodora har bl.a. solgt til krydstogtsskibe og souvenirbutikker, for der har været stor interesse fra turister generelt. Hun har også fået en aftale med De Grønlandske Brugser(KNB), der sælger sæben på hele kysten.
– Indtægterne fra salget og et kassekreditlån til at starte med har gjort det muligt at købe større redskaber og få udviklet emballage med mere, fortæller Theodora.
inuityoung-05 inuityoung-06
Produktudvikling og fremtiden
Inuit Youngs fremtidsplaner er blandt andet at producere hotelgæstesæbe med økologisk olie formet som den grønlandske kvindekniv Ulo. Samtidig fortsætter produktionen af 100 grams urtesæberne med endnu flere varianter i fremtiden.
– Vi vil også lave flydende håndsæbe, hår- og bodyshampoo og bodycreamer med grønlandske urter, fortæller Theodora.
– Jeg er ved at finde lokaler, hvor jeg kan øge produktionen, og er startet med at undersøge forskellige sæbemaskiner. Februar 2015 blev brugt som gæst i Sæbefabrikken »Badeanstalten«, for at få mere erfaring.
– Indtil videre har vi et lille hus, vi bruger som lager og tørrerum og som butik i turistsæsonen. Vi har gode hjælpere, der samler urter i fjeldene omkring Narsaq om sommeren og en, som hjælper mig med at pakke sæbe. Jeg håber, der bliver mulighed for at ansatte flere, når produktionen starter med maskiner, slutter Theodora Høgh.
Se mere
   < Læs historien i bladet, og se alle billederne. Side 60 – 61