INUACARE – Grønland på flaske

01-inuacare

Til hverdag er Anne Mette Koustrup Nielsen og Pipaluk Silassen henholdsvis svigermor og svigerdatter i Qaqortoq. Her driver Pipaluk frisørsalonen »Salon Pipa«, og Anne Mette driver »Uunartoq Wellness«. Desuden er de sammen ved at udvikle firmaet InuaCare.

Tekst: greenland today, Juli 2015

Pipaluk, der er uddannet frisør, er født i Qaqortoq og opvokset i Nuuk og Danmark, inden hun vendte tilbage til byen i 2005.

Anne Mette er uddannet indenfor forskellige wellness- og terapibehandlinger. Hun kommer fra Danmark, hvor hun lige har været på ophold for at udvide sine færdigheder med en uddannelse som lægeeksamineret klinisk akupunktør. Hun er grønlandsk gift og flyttede til Qaqortoq i 1988.

Ideen til InuaCare
– Vi havde erfaret, at de grønlandske urter og planter både kunne lindre, pleje og virke helende på huden, og det ønskede vi at udvikle, fortæller Pipaluk.

– I første omgang blev det til cremer, som vi fik fantastisk respons på. Derefter begyndte ideen om InuaCare at udvikle sig og blive til en vision om at lave økologiske hår- og hudplejeprodukter baseret på grønlandske råvarer.

– »Inua« er et gammelt Inuitbegreb, som betyder »Manden i tinget«. Inua er en personificering af naturen, hvor mennesket ser sig selv i det, han eller hun laver. Samtidig ofrer de nogle af deres evner til værktøjerne, så de får noget at arbejde med.

– I vores univers ønsker vi ligeledes at give noget af os selv i vores produkter ved at kombinere vores evner og erfaring med blandt andet de nærende og beroligende urter og blomster fra den grønlandske natur.

02-inuacare 03-inuacare
Udvikling
Foreløbig har InuaCare udviklet hårshampoo, ansigtscremer, øjencreme, ansigtsscrub, rensegele, skintonic, bodylotion og en fed og nærende creme.- Vi udvikler fortsat nye produkter og har flere skønhedsplejemidler på vej, fortæller Anne Mette.

– Råvarerne er bl.a. grønlandsk post, ene, timian og kamille. Desuden er vores grønlandske vand jo også en vigtig råvare.

– Vi bruger meget af vores fritid på projektet og eksperimenterer meget for at udvikle vores produkter og sortiment. Desuden er hver mandag afsat i kalenderen til InuaCare.

04-inuacare
Fremtiden
– Vi har allerede forhandlere i Nuuk og Kangerlussuaq, men mange flere øns-ker at sælge vores produkter. Vi håber også, at vores webshop kører snart. Så vi forventer, man kan købe InuaCare i hele Grønland i løbet af 2015, siger Pipaluk.- Vi har også fået henvendelser fra Island og Danmark og fra flere globale forhandlere, så interessen for vores produkter er enorm, smiler hun.

– Lige nu er vi kun os to med god hjælp fra nogle fåreholdersteder, der indsamler grønlandske råvarer til produktionen.

– Vi ved, at vi kan skabe flere arbejdspladser fremover. Vi er ved at få udviklet maskiner og redskaber, som kan dække vores behov. Det er en dyr proces. Flere har rådet os til at sende råvarerne til produktion i udlandet, da det vil gøre det meget billigere at producere.

– Det ønsker vi ikke. Vi ønsker et 100% autentisk, grønlandsk produkt. Udviklet på grundlag af 100-vis af års erfaring om grønlandske planter, urter og blomsters egenskaber. Produceret i Qaqortoq af grønlandsk arbejdskraft i vores rene luft, baseret på vores rene vand. Det skal kunne lade sig gøre, fastslår de.

Find »Inuacare« på facebook.

Se mere
uunartoqwellness.gl

OMSLAG_24 < Læs historien i bladet, og se alle billederne. Side 48