ILISIMATUSARFIK

IMG_6023TPOR
Et lille universitet -med gode ambitioner
 
Øget nysgerrighed og et ønske om uddannelse i Grønland har medført, at landets eneste universitet, Ilisimatusarfik, er kommet i det akademiske søgelys.
 
Tekst: Tanny Por, greenland today november 2013
I 2007 var der kun 150 studerende på Ilisimatusarfik, dette tal er siden vokset fire gange, men det er stadig et lille universitet.
– Vi er et lille universitet med mange udfordringer, men der er en masse forventninger, og derfor må vi have store ambitioner, siger rektor Tina Pars, der har været leder af universitetet siden 2009.
Med i alt 600 studerende indskrevet på nuværende tidspunkt er Ilisimatusarfik Grønlands vigtigste og største højere uddannelsesinstitution.
Universitetet tilbyder undervisning i sociale og politiske videnskaber i Arktis, kulturel og social historie, sprog, litteratur og medier, oversættelse og tolkning, journalistik, sociologi, teologi, pædagogik og sygepleje.
Natur og videnskab
Et samarbejde mellem Grønlands Naturinstitut og Ilisimatusarfik er starten på dette gennem flere PhD projekter. Disse foregår på Grønlands Klimaforskningscenter (GCRC), og fokus er aktuelle emner indenfor samfundet, klima og miljø.
– Dette samarbejde med universitetet er begyndelsen på noget større, og uddannelse og kommunikation vil være centrale aktiviteter i de kommende år, siger Mark Nuttall, professor i Klima og Samfund på Ilisimatusarfik og GCRC, og professor i antropologi på University of Alberta.
Ny kandidatgrad
Et af de mest spændende projekter lancerer snart en ny nordisk kandidatuddannelse mellem fem universiteter i Island, Nordnorge, Færøerne og Grønland.
– Vi er i gang med at skabe en fælles to-årig kandidatuddannelse, hvilket er et led i vores internationaliseringsstrategi, der vil fokusere på centrale spørgsmål i lederskab og bæredygtig forvaltning i den nordatlantiske region, siger rektor Pars.
– De grønlandske studerende vil tilbringe et obligatorisk semester i udlandet, hvilket tidligere har været en stor udfordring.
Det betyder, at en stor del af undervisningen i de politiske og naturvidenskabelige fag vil foregå på engelsk. Det er en banebrydende udvikling på et universitet, som primært underviser på grønlandsk og dansk.
The-canteen-with-stunning-views-Photo-Michael-Lennert
Et fleksibelt universitet
Masterstuderende Karsten Jensen begyndte først at læse medicin i Danmark, men besluttede, at det var ikke det rette studie for ham. Derefter tog han tilbage til Grønland og studerer nu statskundskab.
– Der er færre studerende i klasserne, og da der er få studieretninger, er det godt at kunne supplere med en bredere international uddannelse, siger Karsten Jensen.
Jensen har gjort brug af denne mulighed. Et semester i det danske folketing dannede grundlaget for hans bachelorprojekt. Derefter arbejdede Karsten tre måneder på den danske ambassade i Korea.
– Universitetet er meget fleksibelt, når det gælder internationale muligheder. Jeg er så heldig, at jeg på nuværende tidspunkt er praktikant på Den grønlandske Repræsentation i Bruxelles.
-Jeg kan kun opfordre flere grønlandske studerende til at ansøge om praktikophold eller udveksling i udlandet. Hele verden er interesseret i Grønland i øjeblikket, slutter Jensen.
Læs hele artiklen fra bladet herIlisimatusarfik_dk_uk