ICEBERG RIDERS

Iceberg-Riders-poster

Ny dokumentarfilm »Isbjergs rytterne«

Af greenland today

10 MAJ 2012
Onsdag den 16 maj 2012, vil Ap Verheggen og Svebor Kranjc præsentere dokumentarfilmen »Iceberg Riders« på UNESCO-IHE Institute for Water Education.
Ap Verheggen er kunstner, filmskaber og kultur ambassadør for UNESCO-IHE. Han siger, at filmen er et resultat af fire års optagelser, interview og rejser i Arktis. 
 
Dokumentar
Verheggen og hans team rejste i flere år gennem Arktis og opdagede, at ingen anden region i verden kunne være et bedre eksempel for sammenhængen mellem kultur og klima.
Denne film viser transformationen af ​​en Inuit kultur, der er nødt til at håndtere de nuværende klimaændringer, ligesom de altid har gjort før.
– Klimaændringer er lig med Kulturelle forandringer, siger Ap Verheggen.
Sammen med hans team, fremhæver han denne forbindelse gennem et stort kunstprojekt.
Filmen vil blive præsenteret på dokumentarfilm festivaler verden over.
Tilpasning
Filmen viser, Inuitternes liv som det er lige nu. Ingen kompromis eller kosmetik, siger Ap Verheggen til greenland today.
– Holland ændrede sig også for 100 år siden, fra heste på markerne til traktorer, og vi sagde, at der var en hel kultur der forsvandt. Men det var ikke sandt, kulturen tilpassede sig. En kultur er nødt til at tilpasse sig, ellers er det ikke en kultur.
I Uummannaq sætter de stadig en ære i jagt med brug af hundeslæder. Du kan stole mere på hundene end nogen maskiner, forklarer han.
Men i den tid vi var der, var vintrene dårlige for hundeslæde med tynd is. Det var også svært for små både, så nogle jægere måtte opgive deres hunde. Ikke noget de ønskede, men de måtte tilpasse sig klimaet og manglen på naturligt hundefoder, når de ikke kunne komme på fangst.

Et år i slutningen af ​​maj var det plus 20°C. Næste maj minus 30°C.

Der er behov for øjeblikkelig tilpasning. Med de ændringer, kan du ikke forudsige noget længere, og det gør det svært at bo der, men Inuitterne kan – og de vil.

En ærlig dokumentar
Europa har en misfortolkning af sæljagt. De fleste Inuit traditioner er ikke kun kulturelt betinget, men også ren overlevelse. Vi viser en sæljagt i filmen, uden at skjule noget, for det er helt naturligt for jægerne der.
Vi taler også om sociale problemer i filmen. Hver kultur overalt i verden har problemer med tilpasning til ny udvikling. Det er det samme overalt.
Vi har ikke lavet en »Disney« film. Grønland er smukt som det er, og vi har forsøgt at lave en ærlig dokumentarfilm.
grl2day-cool-emotion
Cool (E)motion skulpturer
Det smukke landskab og kolde miljø i Grønland er svært at håndtere. Det samme med vores skulpturer, de er smukke, men svære at flytte.
Vi har lavet skulpturerne sammen med folk fra Uummannaq, men vi havde de samme problemer som de lokale jægere havde. Vi kunne glemme alt om hundeslæder og små både. Vi kunne kun flytte dem med helikopter, så vi måtte også tilpasse os situationen, som inuitterne.
Den eneste måde, vores projekt lykkedes, var at tilpasse os de samme forandringer som de lokale folk, og vi havde de samme problemer og diskussioner i vores team.
Et eksempel for hele verden
Vi er overbevist om, at Inuit finde en vej i fremtiden. Det eneste vi gør i den vestlige verden, er at vi finder syndebukke vi giver skylden og skammen, i stedet for at fokusere på fremtiden.
Vi viser Inuit kulturen som et eksempel for verden, på hvordan man kan tilpasse sig ekstreme ændringer. Samtidig med at man respekterer naturen, og ikke kæmper imod, men bruger  ændringerne til at finde nye veje.
Vi er stolte over, at dette projekt har været i mere end 1800 medier i mere end 100 lande. Men det er emnet, temaet – ikke os. Vi er bare formidlere gennem film og kunst.
Projektet var aldrig lykkedes uden hjælp fra vores venner Ann Andreasen, Ole Jørgen Hammeken, børnehjemmet, Polar Institutet i Uummannaq og jægerne.
Woestijn-Sunglacier-design-
Projekt SunGlacier (Sol-gletsjer) 
Filmen og kunstprojektet er grundlaget for vores næste projekt. Vi er ved at opbygge en gletsjer i ørkenen, ved hjælp af solceller og luftfugtigheden.
Er det muligt at lave en gletsjer i ørkenen? Ja, selvfølgelig. Grønland har lært os, at vi er nødt til at tænke i løsninger – ikke i problemer.
Ingeniørerne og teknikerne der arbejder på projektet indså, at de ikke skal tænke ud af boksen, men helt ud af denne verden. Vi er nødt til at tænke i løsninger.
Verden har brug for nye løsninger til at løse trusler, som vand- og fødevaremangel. Ap Verheggen er overbevist om, at vi kan finde løsninger, men vi er nødt til at være positive og kreative i fremtiden. Vi er nødt til igen at lære at lytte til naturen. Naturen vil altid vinde, siger han. 
Jeg håber med mine projekter vil åbne øjnene på folk, så de kan se, at intet er umuligt.
unesco-ihe
UNESCO-IHE
UNESCO-IHE Instituttet for Water Education udfører forskning, uddannelse og kapacitetsopbygning inden for vand, miljø og infrastruktur.
Instituttet er baseret i Delft, Holland, og er den største uddannelses institution i verden bemyndiget til at give faglige uddannelser og forskning indenfor vand.