Gymnasieelev på prøve

gymnasieelev-pae-prove-770

Foreningen Grønlandske Børn sendte i efteråret folkeskoleelever fra Ilullisat på prøve som gymnasieelever i Aasiaat, så de blev mere afklaret omkring uddannelse og fremtidsmuligheder

Tekst: greenland today, Foto: Foreningen Grønlandske Børn, greenland today oktober 2015

I oktober tog et hold elever fra Ilullisat til Aasiaat for at prøve studie- og kollegielivet på GUX Aasiaat.

Forventningerne var høje til de tre dage, hvor eleverne skulle følge undervisningen, bo på kollegierne og spise i kantinen sammen med gymnasieeleverne. De var simpelthen gymnasieelever på prøve.

Studieturen handlede om indsigt og afklaring, netop for at give eleverne de bedste forudsætninger for at træffe det rette valg for deres fremtid.

Mange meninger
Der var masser at snakke om, da eleverne mødtes til aftensmad i kantinen.

– Kulturfag var lidt svært at følge med i, men det var spændende, fortæller 15-årige Rita Mørch, der har boet i Aasiaat tidligere og vil tilbage for at tage en studentereksamen, da hun gerne vil være sygeplejerske. Men alt er ikke lige fantastisk.

– Kollegierne er kedelige og skræmmende. Mit værelse har meget lidt plads og ingen farver, vurderer Rita Mørch, der til gengæld glæder sig til festerne og en masse nye venner.

For den 15-årige Laura Fly ser drømmene om fremtiden anderledes ud. Hun vil ganske vist gerne tage en studentereksamen, men fra Sisimiut i stedet for Aasiaat.

– Der er flere muligheder i Sisimiut end i Aasiaat, så jeg vil søge ind der. Men først skal jeg et år til USA, inden jeg skal starte i gymnasiet, fortæller Laura, der ikke frygter det faglige niveau, men mere hvordan hun skal tackle følelsen af hjemve.

– Jeg tror, at jeg vil savne min familie meget, siger Laura.

Den 14-årige Paninnguaq Jensen er ikke i tvivl om, hvad hun vil være.

– Jeg vil være stewardesse. Jeg er kommet til Aasiaat for at se og opleve livsstilen her, siger hun bestemt og fortæller, at inden hun søger på gymnasiet, vil hun et år på efterskole i Danmark.

– Jeg vil have dansk på højniveau, og bagefter vil jeg på gymnasiet for at styrke mine sproglige egenskaber, konstaterer Paninnguaq.

gymnasieelev-pae-prove-770-01Fra venstre mod højre; Paninnguaq Jensen, Rita Mørch og Laura Fly.

Projekt Sapiik
Bag studieturen til Aasiaat står Foreningen Grønlandske Børn, der siden 2008 har drevet Projekt Sapiik. Projektet er et fritidstilbud til skoleelever i 10.klasse, hvor man styrker elevernes selvværd, hjælper dem med en afklaring af muligheder for fremtiden, og i det hele taget gør den enkelte elev parat til livet efter folkeskolen.

– Vi afholdt et forældremøde inden afrejsen, hvor alle forældre dukkede op og var meget engagerede. Det glæder mig utrolig meget, da jeg ved, hvor vigtigt det er for eleverne og deres muligheder for at vælge rigtigt og gennemføre, siger Gunver Justesen, projektleder på Sapiik i Foreningen Grønlandske Børn. Hun mener, at Sapiik gør en forskel med projektets fokus på uddannelse.

– 84% af 10. klasses eleverne i Ilullisat søgte ind på en ungdomsuddannelse i sommer, hvilket er en del højere end landsgennemsnittet, som ligger på ca. 50%, forklarer hun.

– Studieture giver de unge en vigtig indsigt, så de bedre kan vælge rigtigt og har større chance for at gennemføre den valgte uddannelse, slutter Gunver Justesen.

www.fgb.dk

OMSLAG_25   Læs artiklen på side 44-45