GRØNLANDS KVINDELIGE MEDALJEHÅB TIL ARCTIC CIRCLE RACE

Niviaq_Chemnitz_Berthelsen_4
greenland today har fanget Niviaq Chemnitz Berthelsen på løjperne, for at høre om Grønlands eget medaljehåb kommer hjem til Arctic Circle Race(ACR) i Marts.

Grønlands kvindelige medaljehåb til Arctic Circle Race

Af greenland today

Niviaq Chemnitz Berthelsen bor til daglig i Tromsø hvor træningsforholdende er optimale for professionelle langrendsløbere, med trænere, konkurrenter at træne med – og løb i næsten hver weekend.

Hjem til ACR ?

– ACR er samtidig med de nord norske mesterskaber(NNM). Jeg har endnu ikke bestemt mig om det bliver ACR eller NNM. Men jeg føler at det nok bliver ACR, da jeg alligevel skal hjem til Grønlands Mesterskaberne(GM) som ligger lige efter, siger Niviaq.

ACR er rigtig god træning og nu har jeg været med 6 gange i træk og vil rigtig gerne være med igen. Jeg elsker at gå ude i den smukke natur, især op af fjeldene.

Vinderchancer ?

– Nu har jeg vundet de sidste tre år og håber selvfølgelig på en sejr igen, men man ved aldrig hvad der kan ske under det lange løb. Man kan knække en stav, gå tom for energi osv. Eller der kan være deltagere udefra som er stærkere end mig.

– Jeg læste på greenlandtoday.com at der var en OL deltager fra New Zealand (skiskyder) som skal være med og en triathlet fra Tyskland. Så det skal nok blive spændende, om vi kommer til at gå sammen, eller om de løber fra mig – eller omvendt – fra starten af.

– I langrend er der to discipliner; klassisk og skøjte. ACR løbes med klassiske ski, jeg er meget bedre i skøjte end klassisk – og skiskydere går kun skøjte.

– Men har jeg deltaget i ACR flere gange. Så jeg håber jeg har en lille fordel og mere erfaring med ACR,  ift. hvordan jeg skal spare på kræfterne og planlægge løbet.

– Der er også en fra min klub i Norge som overvejer at være med, hun har deltaget i World Cup for Norge og er meget hurtigere end jeg. Hun er en del ældre og satser på langrend.

– Så nu får vi se hvad der sker, slutter Niviaq beskedent.

Langt hjemme fra ?

– Jeg har boet i Norge i flere år og har vænnet mig til det. Jeg elsker at bo i Nord Norge, det er her jeg kan nå mine mål sammen med dem jeg træner med, og alle er så flinke og hjælpsomme.

– Det var selvfølgelig hårdt i starten at skulle flytte fra alt det jeg var vant til i Grønland, jeg kom til et nyt land, nyt sprog og ny kultur. Jeg har 3 yngre søskende, og min ene lillesøster er også flyttet til Norge. Hun er 15 år og bor i Lillehammer (Hafjell) og træner som alpinist.