Grønlands diva

Nuka-eskimo-Diva-770

Nuka Bisgaard er kendt som model, filmskaber, diva, arrangør af Gay Pride og som et engageret og spændende menneske.

Tekst: Toke Brødsgaard og greenland today, Foto: Leiff Josefsen og Toke Brødsgaard

Det kræver mod at skille sig ud – og især når man gør det for fuld udblæsning. Det er netop det, man møder hos den nu 24 årige Nuka Bisgaard – også kendt under navnet Nuka Tha Diva.

Nuka har en dansk mor og en grønlandsk far. Nuka blev født som dreng, men føler sig som kvinde, og omtales derfor i resten af artiklen som hun. Hun var tidligt klar over, at hun ikke var som de fleste. Nuka følte sig ikke hjemme i sin egen krop og blev ikke tiltrukket af piger.

Efter i lang tid at have søgt at finde ro i sig selv nåede hun frem til, at hun føler sig mere som kvinde. Når man i dag møder Nuka er det derfor i kvindetøj.

Nuka er ofte set på den røde løber i flotte kjoler og med fuld makeup. Senest til erhvervskonferencen Future Greenland, hvor Nuka var med til at fremvise flotte designs fra Nuuk Couture.

Nuka-eskimo-Diva-770-01,

Nuka the filmmaker
Nuka repræsenterer på mange måder et udtryk for »Det nye Grønland«. En generation, der gør op med normen og prøver nye grænser af. Hun har gennem sin kamp mødt meget modstand fra folk med konservative holdninger.

Denne sommer er Nuka aktuel med filmen Eskimo Diva, en dokumentarfilm om Nukas liv. Den viser Nukas kamp, dels med sig selv, men også med samfundet for at opnå en anerkendelse og en accept af, hvem hun er. Filmen har været seks år undervejs og giver derfor et meget bredt billede af den udvikling, der er sket med Nuka i denne periode.

Det har været en turbulent tid fyldt med store begivenheder i hendes liv. Bedst kendt er Nuka nok for at være initiativtager og arrangør af den årligt tilbagevendende begivenhed Gay Pride i Nuuk, der har fået mange på gaden for at vise, de bakker op om homoseksuelle. Hun har kæmpet med kræft og forsøgt sig som politisk kandidat for partiet Demokraterne.

Historisk dokumentar
I forlængelse af premieren på filmen har Nuka turneret rundt i Grønland, hvor der i forbindelse med fremvisning af filmen har været indbudt til debat om homoseksualitet. Der har i hele Grønland været meget stor interesse for filmen. Der har været en god og konstruktiv debat med gode spørgsmål og gode drøftelser. Nuka tager dette som en stor anerkendelse af hende som person, men også som udtryk for, at Grønland er nået til en bredere accept af folk, der skiller sig ud og tør stå ved det, selvom der også har været kritikere.

Filmen er et vigtigt stykke samtidshistorie og dokumenterer ikke alene Nuka Bisgaards liv, men også et øjebliksbillede af et Grønland i forsat udvikling. Filmen »Eskimo Diva« kan varmt anbefales.

OMSLAG_24   Læs artiklen på side 36-37