GRØNLAND I JAPAN

laesning_Japan_630

Den japanske bogudgivelse af Nuka K. Godtfredsens poplære tegneserie, De første skridt, som fandt sted i den berømte boghandel Tsutaya i Daikainyama T-site.

Grønlandsk erhvervsfremstød i Japan
Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og minister for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Karl-Kristian Kruse, stod sammen med kronprinsparret i spidsen for Grønland ved et tre dages erhvervsfremstød i Japan, der fandt sted i slutningen af marts.

Af greenland today / Mia Chemnitz Høegh 04 APR 2015

Sammen med kronprinsparret gjorde ministrene reklame for Grønland i Japan. De tre dage i Japan blev brugt på at markedsføre grønlandske fisk, skaldyr, sælskind, moskusokseuld, turisme og kultur. Det foregik ved tre store seminarer med en række sideløbende kulturelle begivenheder.

Tina-Jensen-312 Tina-Jensen-312-1

Fokus på fisk
Fiskeri er Grønlands største erhverv, og erhvervsfremstødets første dag var dedikeret til netop dette. Det skete ved et seafood seminar, hvor japanske importører og distributører var inviteret. Seminaret var arrangeret i samarbejde med Royal Greenland og Polar Seafood, som er Grønlands største eksportører af seafood.

Foran 100 japanske gæster åbnede Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, seminaret og Kronprins Frederik holdt ligeledes tale.

Dernæst blev Grønlands politik om forvaltning af fiskeriområdet gennemgået, ligesom klimaforandringer blev vendt.

Efter en række møder med nye potentielle kunder, var der en flot prøvesmagning af Royal Greenlands produkter, tilberedt af japanske Michelin kokke.

Kronprinsen_630

Politik og musik
Senere på dagen var Kim Kielsen hovedtaler ved et arktisk seminar. Her mødtes landsstyreformanden med en række japanske ministre, parlamentarikere og forskere for at diskutere udfordringer og muligheder i Arktis.

Handelsfremstødets første dag blev afrundet med en koncert i gårdhaven på den danske ambassade. Her nød kronprinsparret sammen med den grønlandske delegation en koncert med Nanook og Nive Nielsen and The Deer Children.

Efter koncerten hilste kronprinsparret på begge grønlandske bands. Parret blev hyldet med en særlig sang, der var skrevet til lejligheden. Til koncerten var den japanske musikindustri også indbudt, og de tog varmt imod de to grønlandske bands.

En dag i turismens tegn
På anden dagen afholdte delegationen turismeseminar. Her havde 150 japanske turistoperatører og 30 journalister, der er interesseret i Grønland, meldt deres ankomst.

Igen var det Landsstyreformanden og Kronprins Frederik, der åbnede ballet. Især her kunne man mærke den danske kronprins kærlighed til sit andet hjem – Grønland, som han solgte flot til japanerne den morgen.

I løbet af dagen blev der holdt en række oplæg fra turoperatører i Grønland, der havde rejst den lange vej til Tokyo. Også flere japanske rejsende var indbudt til at fortælle om Grønland. En af dem var Mr. Hideto Kijima, der har siddet i kørestol, siden han kom ud for en ulykke nogle år tilbage. Han har siden rejst verden rundt, og besøgte Grønland som sit land nummer 100 forrige år.

Nuka-Moeller-7Prinsesse Takamado talte om hendes besøg i Grønland i 1996.

Grønlandsk udstilling
Sidst på eftermiddagen åbnede tegneren Nuka Godtfredsen og den japanske prinsesse, Takamado, deres fælles grønlandske udstilling. Prinsessen har en omfattende samling af grønlandsk kunst, som hun har opkøbt under en længere rejse rundt i hele Grønland.

Nuka Godtfredsen udstillede nogle af sine grønlandske tegninger.

Om aftenen var den grønlandske delegation inviteret til en intim royal middag med kronprinsparret på den danske ambassade.

Tina-Jensen-4 Tina-Jensen-2

Sælskind og mode
Grønlands traditionsfyldte sælskind havde allerede været nævnt i adskillige taler og samtaler, da dagen, hvor skindene fik fokus, endelig kom. Grønlandske Great Greenland gæstede Tokyo, og med sig havde de deres nyeste kollektion.Dagen startede med et besøg på Mode Gauken. En mode- og designskole, hvor nogle af de studerende havde fået tilsendt grønlandske sælskind. Dem har de brugt i deres egne kreationer. Flere af de studerende havde valgt også at bruge skindene i deres afsluttende eksamensprojekt.Her fra gik turen videre til det fashionable Tokyo Honten, et stormagasin. Her havde Great Greenland arrangeret en række modeshows med deres nye kollektion, der er designet af Jesper Høvring.

Nuka Godtfredsens grønlandske tegneserie blev samtidig udgivet på japansk under navnet »The First Steps«.

Charlie-Shapiro-312 bog-312
Nive Nielsen i radio Tokyo FM.
Nanook-312 Nanook-312-1
Nanook gav koncert i Japan.
Nanook-312-2 Nanook-312-3
DSC_0436-2
Photo-Christian-K.-Elsner-630
Hizuki-Isogai