GREENLAND CRUISES

Ivik-som-guider-under-prakt
Ivik som guider under praktikophold hos WOGAC.
 

»Greenland Cruises« er en ny service selskab for krydstogter

Af greenland today
12 DEC 2012
Ivik Knudsen-Ostermann, 37 har startet firmaet »Greenland Cruises« i Sisimiut, der skal assistere krydstogtselskaber der sejler i Grønland.
Med en baggrund som daglig leder af World of Greenland – Arctic Circle’s Sisismiut afdeling i tre år, har han stor erfaring i at servicere netop krydstogtskibe.
Desuden har han været guide i både Nuuk og Sisimiut, og gået på uddannelsen til Serviceøkonom med speciale i turisme i Qaqortoq og København. Han afbrød studiet, da han søgte jobbet som daglig leder af World of Greenland (WOGAC) Sisimiut.
Under-uddannelse-som-Servic
Under uddannelse som Serviceøkonom med speciale i turisme.
Special Services
Grønland Cruises tilbyder udflugter og ture i Grønland, en lokal repræsentant ombord og traditionelle oplevelser som kajak show, kor iført nationaldragter, trommedans m.m.
En lokal repræsentant ombord har lokalkendskab og ved hvordan tingene fungerer i Grønland, kan kommunikere med de lokale havnemyndigheder og meget mere, siger Ivik.
Andre ydelser
– Hvis det ikke er på programmet, betyder det ikke at vi ikke kan få det til at ske, fortæller Ivik, og opfordrer alle der har specielle ønsker, til at spørge.
– Med det lokale kendskab Greenland Cruises har i næsten hver by, kan vi arrangere VIP-ture, et besøg til den lokale frisør og andre ting skibets gæster kunne være interesseret i, siger Ivik.
Iværksætter
– Jeg valgte at opsige min stilling, da det var på tide at prøve noget nyt. At starte mit eget firma, har været mit ønske siden jeg startede i turismeverdenen i Grønland.
– Jeg har en masse kontakter inden for turismen og disse bekendtskaber har gjort det muligt for mig at starte eget firma.
Opstart
– Nogle samarbejdspartnere har tidligere spurgt, hvorfor jeg ikke startede mit eget. Jeg turde ikke rigtig i starten, for jeg vidste ikke om jeg kunne finde ud af at være selvstændig.
– Men nu har jeg købt domænenavn, oprettet firma, fået veninder til at lave mit logo, en ven til at hjælpe meget med hjemmesiden, og billeder fra en anden ven, og hjælp til mange andre praktiske ting fra familien, hvor min forlovede har støttet mig fra første dag.
Praestefjeldet-med-Olafur-o
Præstefjeldet med Olafúr og Mads. Foto af Mads Pihl
Ingen økonomisk støtte
Ivik er sprunget ud i det selv, uden nogen former for økonomisk støtte.
– Jeg har selvfølgelig WOGAC, jeg kan takke for at have været med til at lære mig meget om krydstogtbranchen.
– Og billeder på hjemmesiden har jeg fået fra Destination Arctic Circle og Visit Greenland.
Forventninger
– Jeg håber der kommer flere krydstogter fremover. Grønland er en vidunderlig destination og den burde besøges af alle, der har mulighed for det.
– Mange af de skibe, der kommer herop er gengangere. Nogle skibe kommer hvert år og nogle skibe kommer nogle år i træk, så holder de pause for så at komme igen.
– Målet må være, at få de selskaber der er her til at blive, og være her noget længere.
Hvad vil krydstogtsturister i Grønland 
– Gæster ombord på de skibe der kommer til Grønland, kommer ikke for at spise på dyre restauranter, drikke god kaffe osv.
– De kommer primært for at opleve vores storslåede natur, isen og kulturen.
Anløbsforhold
– Man nævner tit, at anløbsforholdene og infrastrukturen er elendig mange steder og det er den. Men skibene bliver ved med at komme, så et eller andet rigtigt gør vi.
– Nogle skibe er så store at de kan komme kaj, så de må sende gæsterne ind til land i små tenderbåde. Det kan tage op til 30 min. Det er alt for lang tid og afskrækker sikkert mange dårligt gående, fra at opleve det byerne kan tilbyde.
Ivik-med-sin-lille-familie- Ivik-K-Ostermann
Ivik med sin lille familie, Avi og kommende guide, Mala.
Ny kaj i Sisimiut 
– I Sisimiut, hvor jeg har base, er man i færd med at bygge ny kaj.
– Det betyder, at alle de skibe, der anløber Sisimiut, kan lægge til. Dermed kan folk komme i land uden problemer, og begive sig ind i byen, og forhåbentlig bruge penge til gavn for byen.
Arbejdspladser
Ivik håber der med Greenland Cruises kan komme flere arbejdspladser med tiden.
– Turisme er sæsonpræget, så jeg vil ikke kunne skabe fuldtidsstillinger foreløbig. Jeg skal selv ud at finde et job, som jeg kan beskæftige mig med ved siden af firmaet, fortæller Ivik.
– Men i de ca. 4 mdr., hvor vi har skibe i Sisimiut, så har jeg job til fritidsguider, og er forhåbentlig med jeg til, at få kunder til restaurationsbranchen, bybusserne og bådcharter.
– Hvis jeg ikke havde et godt samarbejde med de andre lokale erhvervsdrivende, ville jeg ikke kunne drive mit eget firma, slutter Ivik.
Fakta