GODE GAMLE DRENGE

1

Gode gamle drenge

Fysikken har set bedre dage, men entusiasmen er stadig i top, når Grønlands ældre fodbolddrenge byder hinanden op til hård kamp. 

Tekst og foto: Jacob Bech Andersen, greenland today november 2011
Grønland elsker fodbold
Jenseeraq Larsen elsker fodbold ligesom størstedelen af Grønlands befolkning. Han føler sig derfor ekstra heldig denne sommer, hvor den lokale fodboldklub T-41 i Aasiaat lægger grusbane til fodboldturneringer, fra mesterskaber for Grønlands alleryngste fodboldspillere til Grønlandsmesterskaberne for seniorkvinder.
Halvslidte ben og mavepartier
16 hold fra hele Grønland er tilmeldt, og selvom de fleste af de ældre spillere dukker op med halv- og helslidte ben, mavepartier og ekstremt lave kondital, så vejes de fysiske udfordringer op af spilleglæde og entusiasme. Tacklingerne er syngende hårde, og jubelscenerne ved scoringerne minder mest af alt om noget, man primært ser på Champions League-niveau.
2 3
Ingen øl til træning

Knud Jacobsen flyttede til Grønland fra Nordjylland for halvandet år siden, og han kom hurtigt i gang med fodbolden i Sisimiut.
– Jeg gik ud på fodboldbanen i Sisimiut for at kigge lidt. Fem minutter efter var jeg linjevogter, og næste dag var jeg med som spiller, lyder det fra nordjyden.
– Jeg synes, mange grønlændere har en rigtig god teknik. Det er meget svært at spille på grus, men de gør det virkelig godt. Og så er folk meget mere seriøse her. Der er ikke noget med øl til træning og kamp, som der altid var hjemme i Danmark – i hvert fald ikke i min klub SAK.
4
Ilulissat og Manchester United 
Inde på banen er næste kamp gået i gang.
– I-69, I-69, brøler den glødende fodboldfan Jenseeraq Larsen fra sin plads på toppen af fjeldet, der udgør den ene langside på stadion.
– Jeg holder med Manchester United og I-69 fra Ilulissat, siger han. Trods kærligheden til I-69 er Jenseeraq Larsen ikke bange for at rose arrangørerne af GM i old boys, T-41 fra Aasiaat.
Under opblomstring

Fodboldklubben i Aasiaat har ligget stille i nogle år, men nu er den blomstret op igen, og det er meget vigtigt for byen, mener Jenseeraq. 
 
– Der er brug for glæde, og det får man med fodbold, lige meget om det er børn eller old boys, der spiller.
5
6
Opbakning til fodbolden
Den påstand kan formanden for T-41, Charles Mølgaard, sagtens nikke genkendende til.
Charles Mølgaard har selv spillet masser af fodbold gennem årene, og han er glad for, at så mange grønlandske mænd efterhånden spiller old boys-fodbold.
– Bare fordi man ikke længere er ung, kan man jo stadig godt være glad for sporten, og det har været tydeligt i denne turnering.
Læs hele artiklen fra bladet heGode-gam