GAMLE BILLEDER AFSLØRER DE GRØNLANDSKE GLETSJERES HISTORIE

handheld
Billede fra et håndholdt kamera på en britisk ekspedition i 1931, som undersøgte området for at finde en potentiel landingsbane. Foto Scott Polar Research Institute.

Isens tilbagetrækning var på samme niveau i 1930’erne, som det er i dag

Af greenland today, kilde Nature.com
29 MAJ 2012
Ifølge Nature, det internationale ugentlige tidsskrift for videnskab, har gamle billeder af Grønland fra 1930’erne, fundet i København, gjort det muligt for forskerne at konstruere gletsjernes historieske tilbagetrækning.
Anders Bjørk fra Københavns Universitet og hans kolleger, arbejder på at få en større indsigt i, hvordan klimaforandringerne har påvirket is afsmeltning og gletsjer bevægelser gennem de sidste 80 år.
USmil
Det amerikanske militær foretog en intensiv luftfoto kampagne af den grønlandske kyst under 2’den Verdenskrig på udkig efter tyske vejrstationer. Foto Naturhistorisk Museum.
Gamle observationer
De fleste studier af Grønlands gletsjere er udført siden foto fra satellitter blev tilgængelige i 1970’erne, så data er fra en relativt kort tidperiode.
1930’ernes undersøgelser af Grønland, sammenlignet med billeder fra 2’den Verdenskrig og de seneste satellitbilleder, sætter forskerne i stand til at observere ændringer fra en periode, hvor få gletsjer målinger tidligere var tilgængelige.
Samme niveau
Analyse af billederne viser at over det seneste årti, svarer gletsjernes tilbagetræning til en varm periode i 1930’erne.
Men mens de gletsjere der trak sig hurtigst tilbage i nyere tid, sluttede i Grønlands fjorde, var det gletsjere med en afslutning på land, der undergik den hurtigste tilbagetrækning for 80 år siden.
Kilde: Nature – International ugentligt tidsskrift for videnskab.
Læs historien på Nature.com <her>
eastcoast Knud-Rasmussen-greenland-to
Luftfotos fra en ekspedition af opdagelsesrejsende Knud Rasmussen er blevet brugt til at sammenligne historiske ændringer i gletsjer fronterne med fotos fra i dag. Foto wikipedia.
nasa-petermann-glacier
I dag er detaljeringsgraden langt mere præcis og kan bruges til nøjagtig måling. Dette NASA satellitbillede fra august 2010 viser, hvordan en »ø af is«, 251 kvadratkilometer i størrelse, bryder  af fra Petermann gletsjeren. Foto NASA/MODIS.