FOTOS OG FILM FRA NORDGRØNLAND

Avannaa-15

Smukke billeder og en dejlig film fra ekspedition i Nordgrønland

Af greenland today 
03 MAR 2013
Avannaa Båd Ekspedition gennemførtes i løbet af sommeren 2012, og bestræbte sig på en kulturel udveksling mellem forskellige bosættelser langs Grønlands nordligste vestkyst.
Ekspeditionen blev foretaget af Uummannaq Polar Institute (UPI) og Uummannaq Børnehjem, bl.a. med medarbejdere fra børnehjemmet og senere blev børnene involveret i præsentationen og dokumentation fra ekspeditionen samt spillede baggrundsmusik til dokumentarfilmen.
Avannaa-1
Avannaa-2
Albert Lukassen var kaptajn på en af ​​bådene i ekspeditionen der forsøgte at komme så langt nordpå som muligt i små åbne både. Albert er en erfaren jæger, navigatør fra Uummannaq. Sammen med Albert var hans kone, Else T. Lukassen, der også fungerede som fotograf.
 
Avannaa-3
Albert Lukassen og den resterende besætnings færdigheder, blev dokumenteret af Bertrand Lozay, filmdokumentarist.
Avannaa-4
Ekspeditionen blev organiseret af Uummannaq børnehjem, der giver unge mennesker fra urolige familier en ny start i livet. Mellem 30 og 34 børn bor i hjemmet, ledet af Ann Andreasen, assisteret af Annette Dyrby. Inunnguaq Zeep (til højre) var en af ​​de unge fra hjemmet, der var med på ekspeditionen.
Avannaa-5
Inunnguaq hjalp med alle opgaver i ekspeditionen, og holdt styr på udstyr og bådene. Sammen med Albert (til venstre), den franske filmskaber Bertrand Lozay (gul jakke) og Ole Jørgen Hammeken bringer de her en båd i land.
Avannaa-5a
Et stop i et fjerntliggende samfund langs kysten fremmer den kulturelle udveksling, som her i ​​Qeqqertat.
Avannaa-6
Avannaa-7
Kajakker i Qeqqertat sammen med brændstof tønder og tørfisk.
Videre mod nord, ses flere isbjerge. En fantastisk kulisse for de rejsende.
Avannaa-8
Avannaa-9
Scener af episk storhed med Isbjerge og bjerge blottet for vegetation på de nordlige breddegradder.
Avannaa-11
Avannaa-18
Bygderne blive mindre, jo længere holdet kommer mod nord. Her nærmer de sig Moriusaq.
Avannaa-12
Qaanaaq kommer til syne.
Avannaa-13
Qaanaaq er den største by i det nordvestlige Grønland, og er vokset i de seneste år med et stigende antal besøgende, herunder filmskabere og turister i sommermånederne. Et stop her giver mulighed for at hvile og møde lokale folk, og forberede den næste del af rejsen.
Avannaa-15
Videre mod nord og gøres stop i en af ​​de nordligste bygder i verden, Siorapaluk.
Avannaa-17
Avannaa-16
Turen varer kun en dag længere mod nord efter Siorapaluk.
Avannaa-20
Til sidst tvinger dårligt vejr gruppen til at standse deres ekspedition.
Avannaa-21
Avannaa-10
Turen var en stor oplevelse for Inunnguaq, der senere talte om, hvor meget ekspeditionen betød for ham. Og for jægerne var det en stor mulighed for at mødes og hilse på deres nordlige naboer og venner igen.
 
Filmen
Se filmen <her>
 
Sæler og narhvaler mellem Savissivik og Kullorsuaq i Nord-Grønland. Ledsaget af børn af Uummannaq i en musik workshop ledet af Julie Pinoteau og Jonna Færø, optaget af Bertrand Lozay.
 
Hvis du har 10 minutter til at nyde filmen, og lade roen falde over dig. Bemærk at den er optaget med håndholdt kamera fra en af de to joller, og ikke er en BBC produktion fra et stort skib. Men en dejlig intens natur oplevelse, med smukke toner fra børnene.
 
Redaktionel kommentar
greenland today er et 100% selvstændigt medie, uafhængigt af nogen former for støtte eller særinteresser. Men vi har et blødt punkt for børn. Så vi indrømmer gerne at vi skriver meget om alt der har med forbedring af børns vilkår.
 
Vi synes det er fantastisk at man kan hjælpe børn med problemer, ved at tage dem med på rejser, og give dem selvtillid og omsorg, og på den måde hjælpe dem på vej. Men det er en anden historie.  
 
Se mere
 

Avannaa-22