Foreningshuse på vej til udsatte børn

nive-hielmann-770

Med støtte fra Y’s Men og Ole Kirks Fond har Blå Kors startet et projekt i Grønland for at 
hjælpe med nogle af de følger, alkoholmisbrug medfører.

Tekst: Mads Nordlund, greenland today marts 2016

Der er mange gode og smukke ting at sige om Grønland, men man kæmper også med en række sociale problemer. Op mod 30% af de grønlandske børn vokser op i en familie, der er i berøring med alkoholmisbrug, og næsten en tredjedel af de grønlandske piger oplever at blive udsat for seksuelt overgreb, inden de bliver 18. Samtidig er selvmordsraten blandt de 10-14 årige alarmerende høj.

Erfaren projektleder
Foreningen Blå Kors i Grønland og Danmark har søsat et projekt, de kalder »Åbn øjnene – tal om det«. Med projektet vil Blå Kors sætte fokus på problemerne, bryde tabuerne og ikke mindst hjælpe børn og unge i Grønland. En vigtig hjælp i den sammenhæng er at indrette foreningshuse og uddanne frivillige voksne til at køre dem.

Til at lede projektet har Blå Kors ansat Nivé Heilmann som Børne- og Ungekonsulent. Hun er uddannet folkeskolelærer 
og har mange års erfaring med hjælpearbejde i Grønland. Hun har bl.a. undervist i børns rettigheder og uddannet frivillige i at være opmærksomme på børns signaler. Tidligere har hun været stabschef i Sermersooq Kommune, aktiv i Grønlands Røde Kors, og i en periode var hun formand for selvstyrets alkohol- og narkotikaråd.

Nivé Heilmann skal i det næste år rejse rundt i Grønland for at styrke arbejdet med at hjælpe børn i familier med alkoholmisbrug. Ud over selv at hjælpe skal Nivé Heilmann opmuntre og uddanne frivillige unge og voksne. I første omgang med udgangspunkt i Blå Kors Grønlands lokalafdelinger.

nive-hielmann-770-01

Hjælp til selvhjælp
– Jobbet hos Blå Kors er en fantastisk mulighed for at sætte fokus på børns vilkår i Grønland. Der er et stort behov for hjælp til selvhjælp. Blå Kors har medlemmer fordelt rundt omkring i landet, der gerne vil arbejde for børn og unge, hvilket jeg kan få lov til at hjælpe dem med.

– Det handler bl.a. om at bruge de faciliteter og foreningshuse, Blå Kors har, til aktiviteter for børn og unge og evt. deres forældre.

– I de byer, hvor der allerede er væresteder, håber jeg, vi kan samarbejde og lave aktiviteter sammen. Samarbejde er et vigtigt element for, at arbejdet bliver en succes. Vi kan lidt forskelligt, men vi har alle hjertet på det rette sted.

– Hvis nogen har lyst til at være med til at lave aktiviteter for børn i en af de seks byer, der er med i projektet, så skal de være hjerteligt velkomne. Vi tager imod frivillige med stor taknemmelig.

Frivillig
– Jeg har altid været frivillig selv og sætter en stor ære i at yde en frivillig indsats. Det er vigtigt, når man har overskuddet og ressourcerne, at man giver noget af det til det samfund, man lever i.

– Det er noget, jeg har med hjemmefra. Jeg er så heldig at have fire meget forskellige forældre og to ældre søskende, der alle har givet mig nogle fantastiske værdier med i min rygsæk.

– At gøre noget for andre udvikler mig som menneske. Det giver mening for mig at arbejde med frivillige til fordel for børn og unge. Det giver mig en glæde at føle, jeg er med til at gøre en forskel. Det giver mig energi, og det gør mig stolt.

– Desuden er jeg en rollemodel for mine børn, hvilket er vigtigt for mig, siger Nivé, der sammen med sin mand, Pilo Samuelsen, har to børn.

– Jeg har det fint med, at min mor hjælper børn, der bliver udsat for misbrug og vold. Så længe at hun også er hjemme hos os, siger sønnen Niels Arkaluk på 14 år. Og datteren Naduk på 11 år er enig.

– Det er godt, at min mor vil hjælpe børn, der ikke har det godt. Men jeg vil gerne have, hun er hjemme mindst lige så meget, som hun er ude og rejse, siger hun.

– Opbakningen fra min familie er meget vigtig. Desuden er min vigtigste sparringspartner og »makker« formanden for hovedbestyrelsen i Blå Kors Grønland, Elisabeth Lyberth, slutter Nivé Heilmann.

greenland_today_no_26   Læs artiklen på side 21.