FØRSTE AIR GREENLAND FLY LANDER I CANADA

greenland-today-photo-by-nunatsiaq-online
Passagerer stiger ud fra en af Air Greenlands Dash-8 efter ankomsten til Iqaluit lufthavn Fredag d. 15’th 2012. Foto Daniel MacIsaac/CBC
  

Første rutefly fra Nuuk til Canada siden 2001, landede 15 Juni 2012 i Iqaluit

Af greenland today
16 JUNI 2012
»Nye og tættere bånd mellem Nunavut og Grønland«, skriver canadiske Nunatsiaq Online efter Air Greenlands første rutefly til Iqaluit fra Nuuk ankom fredag middag.
Mange af passagererne var på vej til en olie og gas konference i St. Johns, Newfoundland og Air Greenland siger, at det er præcis den slags kunder de regner med i denne sommers prøveperiode, ifølge CBS News North.
greenland-today-jesper-kunuk-egede-2 greenland-today-air-greenland-dash-8
Fremtidigt potentiale
– Vi håber, vi kan få andel i charteret markedet, for der er masser af charterfly frem og tilbage mellem Canada og Grønland, siger Jesper Kunuk Egede, marketingchef for Air Greenland.
First Air fløj tidligere på ruten, men ophørte i 2001. Egede siger den ny flåde af Dash-8 plus stigende interesse for de nordlige ressourcer nu gør flyvningen økonomisk.
– Det er primært en rute for forretningsfolk, hvor grønlændere har let adgang til Nordamerika og for mine- og olieindustrien for at få nemmere adgang til Grønland, sagde Egede.
Air Greenland håber også på flere passagerer, når de nordamerikanske virksomheder får minedrift og mineralefterforsknings tilladelser fra Grønland.
Der er fiskerbesætninger der opererer ud af Canada, der udskifter mandskab i Grønland, så der kan være en mulighed for nogen af dem også.
greenland-today-photo-by-cbs-north
Air Greenland Dash-8 der landede i Iqaluit lufthavn lige efter kl. 12:00 den 15. juni, lancerer sommerens rute mellem Nuuk og Iqaluit. Foto: Nunatsiaqonline.ca/David Murphy
Praktiske oplysninger
Flyvningerne mellem Iqaluit og Nuuk er planlagt til mandage og fredage, og tager en time og 15 minutter hver vej.
Med kombinerede fly tager det nu mindre end seks timer at rejse fra Nuuk til Ottawa.
First Air står for bagagehåndtering og billetsalg i Canada.
Air Greenland er åben for at udvide den nuværende 11-ugers forsøg periode, der slutter 3 september, sagde Egede, og flyselskabet har allerede planer om at flyve samme rute næste sommer.
Flyvningerne er en såkaldt code-share mellem Air Greenland og First Air. Dette giver rejsende Canada mulighed for at bestille fly fra de store canadiske byer til Grønland i en enkelt booking, og for grønlændere at flyve direkte til det sydlige Canada, med flyskift i Iqaluit.
Aariak greenland-today-Kupik-Kleist
Politisk opmuntring
– Denne rute vil knytte nye og tættere bånd mellem Nunavut og Grønland, siger Nunavut’s Eva Aariak i en pressemeddelelse udsendt i fællesskab af regeringerne i Nunavut og Grønland.
– Det giver muligheder for at forbedre handel, forretningsudvikling, og vores samarbejde om kultur, uddannelse og sprog.
– Jeg er håber der vil blive en permanent forbindelse, sagde hun.
Grønlands Kuupik Kleist udtrykte også sin glæde med flyforbindelsen.
– Jeg er tilfreds med, at to så nære lande bliver forbundet via denne rute. Det giver en mulighed for mennesker og virksomheder til at knytte bånd og handle med hinanden, sagde Kleist.