FAIR CHANCE FOR DIAMANTER I GRØNLAND

FjeldLag630

Fair chance for diamanter i Grønland

 
Af greenland today, Mads Nordlund  
01 MARTS 2012
Det grønlandske mineral-efterforskningselskab Nunaminerals A/S skrev i en fondsbørsmeddelelse februar 2012, at de har fundet adskillige løsblokke af kimberliter som nu viser sig at være diamant-førende.
Meddelelsen kom efter NunaMinerals har gennemført mineralkemiske analyser på prøver fra en diamant-prospektering nord for Nuuk, i et 550m x 250m stort område.
– Undersøgelserne viser at kemien af mineraler udtaget fra prøverne er favourable for diamanter, skriver Nunaminerals, hvis aktier steg over 50% efter meddelelsen, kan af hensyn til børsreglerne ikke udtale sig yderligere før de endelige ananlyser foreligger.
Hvad betyder favourable?
greenland today har spurgt Bjarne Ljungdahl, der har ledt efter mineraler over det meste af Grønland siden 1970’erne, hvad sandsynligheden er for at finde diamanter i Grønland.
– Grønland har mange af de varierende mineraler der knytter sig til tidsperioden Pre-Kambrium, »det gamle kontinent«, forklarer Bjarne.
– Siden dengang er alt slidt flere kilometer ned af is og tidens tand. Så i dag findes værdierne i det gamle grundfjeld, gletsjerne og sedimentaflejringer, forklarer Bjarne.
Stort antal kimberlit blokke 
– Der er lokaliseret et stort antal kimberlit-løsblokke i flere områder. Næsten alle diamanter i verden er fundet på primært leje, og  dermed i moderbjergarten Kimberlit. 
– De største diamantområder i verden er tæt forbundet med bjergarten Kimberlit. Få forekomster er på sekundært leje – altså borttransporteret og akkumuleret i sedimentære aflejringer – ofte et pænt stykke vej væk fra dannelsesstedet.
Ligner Canada 
– Man kan sammenligne Grønland med Norge og Canada som Grønland engang har hængt sammen med. Det nordcanadiske skjold har mange fælles lighedstegn på geologisk dannelse og dermed afsætning af bjergartstyper som Vestgrønland. 
– I den nordlige del af Canada bryder man diamanter og der findes en del forekomster, fortæller Bjarne.
Odds er flere 100 til 1
– Der er ingen statistik på chance-størrelserne for at finde diamanter, når der er Kimberlit. 
– Men et kvalificeret bud er, at man kan finde flere hundrede kimberlit-gange uden at der er diamanter, og så pludselig i et område er det måske hver tredje forekomst der indeholder både indikator-mineraler (granaten pyrop, chromdiopsid og titanium-mineralet Ilmenit) og mange meget små industridiamanter.
Indikator-mineraler og smykkestensdiamanter 
– En meget sjælden gang er der så også smykkestensdiamanter – der defineres ud fra klarhed og størrelse. 
– Indikatormineraler er særlige mineraler, der er dannet under de samme betingelser som diamant. De er blot meget mere udbredt, og kan derfor sagtens findes uden at der følger diamanter med.
Kimberlite_425
Kimberlit »pipes«
Kimberlit er en relativ porøs kalkholdig og oftest olivinholdig vulkansk bjergart med en nubret overflade og grågrønt udseende. Den findes både som vulkanske gang-afsætninger(udfyldning af sprækker), og som »pipes« der er små vulkanske kraterrør som når helt  til overfladen af jordskorpen.
Erfaringsmæssigt er »pipes« de bedste søgesteder men også gangene kan indeholde diamanter. Grønlands grundfjeld indeholder først og fremmest gangsværme af kimberlit, men man søger til stadighed efter evt. tilhørende »pipes«, som bl.a. kan være skjult i en del af de små runde fjeldsøer.
Rimelig chance 
– Selvom det kun er 10% af Grønland der er isfrit, svarer det jo til Vesteuropa i størrelse. Så der er bestemt en rimelig chance for at finde diamanter af smykkestensværdi i Grønland, siger Bjarne Ljungdahl. 

– Der er jo en grund til at prospekteringsselskaberne søger i områder i Vestgrønland, men det kræver mange og lange undersøgelser, fastslår han.

BjarneLjungdahl
Bjarne Ljungdahl

For Bjarne Ljungdahl i Sisimiut har geologi været en passion i 40 år. Ved 

siden af et fast job, har han ledt efter mineraler over det meste af Grønland, 

og hjulpet bl.a. GEUS (Grønlands Geologiske undersøgelser/red.)med at 
prospektere og kortlægge Grønlands bjergarter helt tilbage fra 1970’erne. 

Bjarne Ljungdahl understreger dog at han ikke er ekspert i diamantprospektering, 

hvilket kræver specialudstyr og stor erfaring.

For 12 år siden var Bjarne Ljungdahl med til at starte Grønlands Stenklub, og 

han har skrevet en mineral-guide serie på syv bøger.
 
Læs mere om mulighederne i det grønlandske fjeld