EU RÅSTOFUDVINDING MÅ IKKE SÆTTE FODSPOR I SNEEN

EU-arctic-forum-1

EU: Råstofudvinding må ikke sætte fodspor i sneen

Politikere, interesseorganisationer og olie-virksomheder var enige på gårdsdagens konference om olie- og gasudvinding i EU Parlamentet. Udvindingen må på ingen måde forstyrre den naturlige økobalance i det arktiske område.
 
Af Pernille Witten Mogensen, greenland today, Bruxelles
07. FEB 2012
Europa Parlamentets tænketank EU Arctic Forum afholdt en større konference den 6. marts om perspektiverne for olie- og gas udvindingen i det arktiske. På konferencen deltog politikere, eksperter samt industrien.
Hovedvægten lå på de store muligheder for virksomheder og lande med licenser, og der var euforisk stemning ved de lovende fremtidsudsigter. Men samtidig var der fokus på business eventyrets betydning for det arktiske område– naturen og lokalmiljøet.
EU-arctic-forum-2
Fra konferencen om olie- og gasudvinding i EU Parlamentet.
Undersøisk udvinding skåner naturen
»As little a foodprint as possible«, understregede Bo Diczfalusy, Direktør for det Internationale Energy Agentur, mens hans viste slides fra fremtidens olie-og gasudvinding, som så vidt muligt kommer til at foregå fra anlæg opsat undersøisk og underjordisk.
bdp.100 Director of Sustainable Energy, International Energy Agency, Bo Diczfalusy
I det hele taget er de teknologiske muligheder i forhold til sikkerhed for omgivelserne under udvindingen, blandt andet i forhold til olieudslip, i voldsom vækst ifølge deltagerne på gårsdagens konference.
Et andet fokus var på den økonomiske og sociale betydning for lokalområderne.
jthh-100 Jørgen T. Hammeken-Holm
Grønlands bud: Stil krav til udenlandske firmaer
Jørgen T. Hammeken-Holm fra Olie- og gas Departementet i Grønlands Selvstyre, forklarede hvordan Grønland meget konkret sikrer sig positiv afsmitning fra de udenlandske firmaers tilstedeværelse på Grønland.
En del af kravet for at opnå en licens er at det enkelte firma skal underskrive en Social Impact Assesment, som beskriver hvordan firmaet vil gøre brug af lokal arbejdskraft, lokale leverandører etc., forklarede han.
Et eksempel var det skotske firma Cairn, hvis Social Impact Assesment kontrakt i 2011 udgjorde en værdi af 230 millioner danske kroner for det grønlandske samfund.
EU-goliat Goliat installationen er planlagt udført fra 2011 til 2013
De norske erfaringer 
Norge var stærk repræsenteret ved både borgmester Pia Svensgaard fra Tromsø samt virksomhedsfolk fra blandt andet Statoils norske afdeling og ENI Norge, som har olie feltet »Goliat« i Barentshavet.
 Øivind A. Dahl-Stamnes, Vice President North Area Initiative, Statoil ASA
Vice Præsident Øivind Dahl-Stamnes fra Statoil lagde ikke skjul på, at firmaet er godt rustet og har den teknologi der skal til, til de nye operationer i det vanskelige arktiske område.
»Det er ikke den smeltende is, som er årsagen til, at det nu er aktuelt med olie- og gasudvinding«, sagde han.
Men det er derimod potentialet, verdens efterspørgsel efter brændstof samt de teknologiske muligheder, som driver Statoil.
Han efterlyste klare politiske udmeldinger fra EU, om større satsning på gas som fremtidens brændstof, før firmaet kaster sig ud i det nye eventyr.
arild-glaeserud_100 Arild Glæserud, Director of licence portfolio, ENI, Norway
Licens direktør for ENI Norway, Arild Glæserud, sluttede sit indlæg med et billede af firmaets kontor i Hammerfest i Nord Norge. Et mastodont stort moderne hvidt kontoranlæg med glasfacader og direkte havudsigt. På kontoret arbejder der en stor andel af lokalansatte.
»Det er sådan vi skaber vækst og beskæftigelse i området«, slog han fast.
En erhvervsudvikling som også er aktuel for Grønland.
Læs mere: 
 
EU-arctic-forum-630