En usleben juvel

Lisa-Kreutzmann-01

Dyr og mennesker mødes i Lisa Kreutzmanns fantasifulde univers, der ofte henter inspiration i naturen og den hverdag, hun lever i

Tekst & foto: Mads Nordlund, greenland today november 2016

Lisa Kreutzmann, 34 år, kommer fra den lille bygd Kangaatsiaq med 500 indbyggere i Diskobugten, hvor hun stadig bor. Indimellem er hun væk i længere tid som i år, hvor hun i løbet af sommeren har arbejdet på Ilulissat Kunstmuseum, og som den næste opgave skal male nogle af sine fabelagtige dyr på væggen af Socialpædagogisk Seminarium.

Hun har også i længere perioder boet både i Nuuk og Danmark, hvor hun er uddannet på kunst- og animationsskole. 
Hun har gennem sin karriere udstillet flere steder i Grønland og desuden i Alaska, Danmark og Sverige.

Denne sommer har hun boet i Ilulissat Kunstmuseums lille kunstnerindkvartering, mens hun har passet museet og butikken og selv har en udstilling på første sal. Her møder hun greenland today med et stort varmt smil, som alle besøgende modtages med. Hendes glade væsen virker smittende, og hendes sprudlende positive energi kommer blandt andet til udtryk ved, at hun går nynnende og stille syngende rundt i lokalerne under interviewet, og indimellem arbejder på det næste værk, når der ikke er besøgende på museet. I øjeblikket er de igangværende værker en række akvareller, som hun har kommet salt på. Det giver nogle sjove mønstre og former ligesom snekrystaller. Dermed har hun en baggrund, som hun så finder et motiv til.

– Jeg har altid tegnet, lige siden jeg var lille, fortæller Lisa.

– Jeg begyndte først at male på Kunstskolen i Nuuk i 1999, hvor jeg lærte teknikkerne. Siden har jeg ikke kunne lade være med at male, smiler hun.

Det meste af hendes familie bor i Kangaatsiaq, hvor hun bruger en stor del af sin tid på at male og tegne. I fritiden henter hun inspiration i naturen, og hun elsker at gå ture og ro i kajak.

– Jeg kan godt lide at være alene, selvom det også kan være lidt ensomt at arbejde for sig selv, forklarer hun.

Lisa-Kreutzmann-02

Isbjørnen
For ni år siden mødte Lisa en sulten isbjørn i Kangaatsiaq, og lige siden har hun elsket at tegne og male Grønlands vilde dyr.

– Jeg stod kun ca. 30 meter fra isbjørnen og kunne både se og lugte det smukke dyr. Jeg forsøgte også at tage et billede, men jeg rystede for meget. Jeg var selvfølgelig bange men også meget glad, siger hun om den intense oplevelse.

Hun maler også mennesker, men kun ud fra sin egen fantasi. Hun vil ikke lave portrætter af rigtige personligheder, forklarer hun.

Den igangværende udstilling er blandt andet malet ovenpå nogle gamle børnemalerier, der var smidt ud. Hun kan også lide at arbejde med drivtømmer, som hun finder på stranden i Kangaatsiaq.

Ellers bruger hun både akvarel og akryl og alle former for tegnematerialer.

Fremtiden
Lisa Kreutzmann arbejder meget og lever af at være kunstner. Hun har lavet flere udsmykningsopgaver rundt omkring i Grønland.

Hun har sit eget lille hus i Kangaatsiaq, hvor hun også har sin elskede kajak.

– Jeg vil altid vende hjem, når jeg har fri, fortæller hun.

Hun er både på Facebook og mail, men ser det kun engang imellem.

– Nok ikke så tit, siger hun og smiler igen.

Lisa-Kreutzmann-03
Denne kreative uslebne juvel fra Grønland ville i USA eller Europa nå langt via en agentaftale med et kendt galleri. Men penge er ikke så vigtigt, forklarer hun, bare hun kan betale sine regninger til det lille hus i Kangatsiaaq og få tid til familien, naturen og til at sejle i kajak.

Med sin produktivitet og talent er Lisa Kreutzmann stille og roligt ved at etablere sig som en af Grønlands største nulevende kunstnere. Helt uden selv at vide det og helt uden at de sidste mange års succes kan mærkes på den venlige og beskedne kunstner.

no28   Se artiklen på side 6-7