En sportsmand der kender til livets svære sider

suulut-1

Suulut Geisler er lidt af et muskelbundt, aktiv i en del idrætsgrene, og han har mødt mange udfordringer i livet

Tekst: John Jakobsen

suulut-6

Livet har ikke altid været helt nemt for Suulut Geisler, en af Grønlands meget dygtige sportsmænd. Den fysisk store mand har haft mange udfordringer, før livet begyndte at fungere optimalt. Han har vundet guld ved Arctic Winter Games (AWG) og har siden fortsat med at udbygge sin muskelmasse. Vi tegner et portræt af muskelmanden, der er flyttet til Danmark for at uddanne sig som maskinmester.

– Jeg er 28 år, født i Ilulissat og har boet der den største del af mit liv. Lige nu studerer jeg på maskinmesterskolen i Århus. Jeg har en søn på 1 år og lever sammen med min kæreste Gerdaaraq Ingemann, fortæller Suulut Geisler.

– Ilulissat er det sted, hvor jeg føler mig mest hjemme. Også selvom jeg er flyttet og har boet andre steder, har jeg altid brug for at komme lidt hjem til Ilulissat, når jeg har været for meget væk.

– Som dreng begyndte jeg at spille fodbold. Det kunne jeg virkeligt godt lide. Jeg har deltaget i et par Grønlandsmesterskaber (GM). Tro det eller ej, men jeg har også spillet lidt badminton. Håndbold har jeg også prøvet, men jeg var aldrig med til turneringer, fordi jeg kun kom til træning, når jeg gad. Deltog dog senere ved GM’er, da jeg tog sporten mere seriøst. Min periode som fodbold-, badminton-, og håndboldspiller husker jeg bedst fra 7-8 års alderen til jeg blev 14-16 år.

– Jeg begyndte med lidt bodybuildingtræning i 16-års alderen. Først var det 3-4 gange om ugen. Lidt for sjov og bare for at prøve, men jeg blev hurtigt optaget af det, og kort tid efter begyndte jeg at træne seriøst.

suulut-10

Vandt guld i Arm-Pull
I 2004 blev Suulut Geisler udtaget til at deltage i Arctic Winter Games (AWG). Han deltog i Arm-Pull. Han gik helt til tops og vandt guld.

– Jeg var meget glad for at blive udtaget, og jeg begyndte at blive interesseret i Inuit/Arctic sport i ungdomsklubben i Ilulissat. Der var altid det udstyr, man skulle bruge, og det var tilgængeligt for alle, der ville prøve. Der blev arrangeret små turneringer, hvor alle kunne være med. Dem har jeg vundet flere gange. Jeg kom med på AWG-landsholdet, fordi en af mine venner havde fortalt om mig til landstræneren.

– Lige før AWG i 2004 startede jeg for alvor på bodybuilding. Det blev jeg ved med og trænede seriøst. Jeg trænede hårdt to gange om dagen. Jeg trænede med vægte og løb en del. Jeg kan huske, da jeg lavede min personlige rekord på 165 kg i bænkpres, da jeg bare var 17 år. Det har jeg aldrig set eller hørt om andre har gjort i den alder. Dengang vejede jeg omkring 95-100 kg.

– Jeg har ikke været til konkurrencer i bodybuilding, kun »Nuuk Stærkeste Mand«, hvor jeg vandt i min vægtklasse samt i overall. Det var jeg glad for. Selvom jeg ikke har været til andre »muskel«-konkurrencer, har min styrke altid givet mig fordele i andre sportsgrene, som for eksempel håndbold, boksning og inuit games.

– I Inuit/Dene Games har jeg været med i konkurrencer i Alaska og ved AWG, og det er en idrætsgren, som jeg synes rigtig godt om. Det er en individuel sport, bortset fra pole push. Vil man blive god til Inuit/Dene Games, må man træne sig op fysisk og psykisk. Så længe man træner seriøst, så bliver man hurtigt, eksplosiv og stærk.

suulut-8

Dopet ufrivilligt
Suulut Geisler var for en del år siden fraværende fra Inuit/Dene Games og andre idrætsgrene.

– Jeg har været en del fraværende fra den aktive sport, fordi jeg har dummet mig meget i mit liv. Jeg blev taget for doping, hvor jeg blev testet positiv og fik to års karantæne. Jeg havde købt nogle udenlandske piller i god tro. Det produkt, jeg købte, var et nyt produkt, som skulle være godkendt. Det viste sig, at det ikke var godkendt, og produktet blev senere fjernet fra salgshylderne.

– Jeg har naturligvis klaget, men uden held. Nu bruger jeg kun dansk proteinpulver. Det er altid et stort sats, når man køber fra udlandet på nettet. Det skal man skal passe på.

– Før jeg fik min søn, Liam, var livet mere fest og ballade. Jeg var ligeglad med skolen. Det var min mor, der pressede på for at jeg skulle gå i skole. Jeg gad ikke. Jeg var doven og udisciplineret og kunne ikke vågne om morgenen. Men så fik jeg Liam og følte, det var nu eller aldrig. Jeg begyndte at arbejde meget, for at han skulle have et godt forbillede at se op til.

– Jeg tog HTX-uddannelsen og gennemførte det med næstbedste gennemsnitskarakter, som jeg var meget stolt af. Det kunne jeg aldrig have gjort uden min søn.

– Han er virkelig et kæmpe lys i mit liv. Jeg har tre tatoveringer, der »handler« om ham. Hans portræt, navn med fødselsdato og tre stjerner på min venstre arm. Vi kaldte ham et stjernebarn, lige siden han var i sin mors mave. Så de tre stjerner er min søns »tegn«.

suulut-3

Mistede Liam
2014 skulle være et godt år for Suluuts lille familie. Gerdaaraq og Suulut fik deres anden søn Kian. Suulut blev færdig med HTX, og han blev også færdig med »noget samfundstjeneste« i starten af året.

– Vi skulle flytte til Danmark, hvor jeg skulle studere byggeri og infrastruktur ved ingeniøruddannelsen på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Jeg rejste lidt tidligere til Danmark end min familie, fordi jeg skulle starte i skolen, og vi ikke havde fundet et sted at bo. Det hele blev ordnet, og så skulle familien bare komme.

– Kort før de skulle rejse, fik vores søn Liam meget høj feber og kramper i lang tid. Vi mistede ham. Lægerne prøvede at redde ham uden held. Han blev evakueret fra Sisimiut til Nuuk og derfra til Rigshospitalet i Danmark.

– Det var virkeligt et hårdt slag for os, og vi har det stadigvæk hårdt i familien. Vi smiler godt nok om dagen, men vi har mange hårde søvnløse nætter. Det hårdeste for mig var, at jeg ikke kunne være ved Liams side, da det skete. Han var altid stærkere på alle måder, når han var ved siden af mig.

– På det tidspunkt var det umuligt at være ved ham, og det har jeg det meget dårligt med, og det vil det blive ved med for altid. Jeg rystede virkeligt voldsomt over hele kroppen, da det skete, og ville bare hurtigst muligt over til min søn og hjælpe ham på en eller anden måde.

– Jeg vidste, at det var mig, der skulle dø først, når jeg bliver gammel. Så min tanke var at hjælpe mine børn, så længe mit hjerte slår. Det var meget hårdt at ligge ved hans side og høre hans hjerte banke svagere og svagere for til sidst at stoppe helt. Det var noget, jeg aldrig havde forestillet mig kunne ske. Et hårdt liv vi lever i, og som kan ændres på et sekund. Så 2014 blev det værste år nogensinde.

– Det tog virkelig lang tid at bearbejde det. Hvordan kommer fremtiden til at se ud. Vi skal videre. Nu er jeg i gang med min uddannelse. Liam var virkelig min dejlige dreng, og han vil aldrig blive glemt, men i hjertet gemt.

suulut-5

Stort boksetalent
Suulut er nu i fuld gang med sin uddannelse i Danmark. Han dyrker stadigvæk sport. Nu er det mest styrketræning og boksning, der har den største interesse.

– Jeg har trænet lidt boksning i »The Colosseum«, hvor den grønlandske thaibokser Frank Madsen også træner. Der er mange gode kæmpere, og det er planen, at jeg vil træne mere og have kampe. Nu er der gået et år, siden vi mistede vores søn, så jeg tager tingene stille og roligt. Lige nu prioriterer jeg min familie og skole meget højt.

– Suulut Geisler er et stort talent indenfor boksning. Han slår hårdt og kan selv godt tage imod en øretæve. Vi vil hjælpe ham til at blive en stor bokser i min klub, og tror meget på, at han kan bokse professionelt, hvilket vil sige, at han kan tjene penge på sin sport, siger Frank Madsen.

– Min indgang til boksning skete i Sisimiut, og jeg havde min første kamp i Nuuk i 2013, hvor jeg vandt i anden runde på teknisk knockout. Senere skulle jeg have haft kampe i Nuuk, Island og Danmark, men ingen boksere havde tilmeldt sig i min vægtklasse, fortæller Suulut.

– Det var ærgerligt, når man har trænet så mege, og følte sig klar til kamp. Det, jeg kan lide ved boksning, er kampen mand mod mand. Det er »spis eller bliv spist«.

– Da jeg var i København, trænede jeg med Team Lentz, hvor grønlænderen Brian Lentz er træner. Han gav mig virkeligt et boost i min boksestil og lærte mig mange ting, slutter Suulut Geisler.

OMSLAG_25   Læs artiklen på side 60-62