En amerikansk etnograf i Nuuk

hunter-snyder-01

Den amerikanske Hunter Snyder er antropolog indenfor fiskeri. Han flyttede til Nuuk i oktober 2014 og har planer om at forfølge en karriere indenfor socialvidenskab og fiskeriteknologi i form af en ph.d.

Tekst: greenland today. Foto: Hunter Snyder og Malou Media

– Jeg nyder meget at være her, og de undersøgelser, jeg laver, er uhyre spændende, siger han.

– Jeg begyndte mit feltarbejde med interesse for de oprindelige erhverv som f.eks. fiskeri, selvom jeg kom midt i udviklingen af Grønlands spirende mineindustri. På grund af rigelige mængder af jernmalm på verdensmarkedet i 2014, var forventningerne til jernudvindingsprojektet »Isua« ikke indfriet. Mit feltarbejde udviklede sig derfor til en mere intensiv undersøgelse af fiskeriet i og omkring Nuuk Fjord.

Stipendium
– Mit feltarbejde i Grønland er blevet støttet af National Science Foundation, Fulbright, National Geographic Society og American-Scandinavian Foundation, som finansierer organisationer, der støtter unge forskere.

– Det dækker rejse, ophold, overnatning, mad og nogle understøttende materialer, så jeg kan dedikere tid til at skrive, udføre mit feltarbejde samt redigere filmoptagelser, som er en del af min forskning og i sidste ende dele mine resultater med det videnskabelige samfund og offentligheden.

hunter-snyder-02

Feltarbejde i Buksefjorden
– En af de måder, jeg har været i stand til at observere og konkludere, hvad det oprindelige levebrød muligvis er i det moderne Grønland, var ved at bruge tid med de mænd, der arbejder for Nu-
kissiorfiit/Grønlands energiforsyning. Nukissiorfiit har bygget et imponerende vandkraftværk syd for Nuuk, som forsyner hele byen. De mænd, der arbejder her som elektrikere og maskinarbejdere, lever i en blanding af fuldtidsarbejde og fritid brugt på jagt og fiskeri. Dette var en god introduktion til jagt og fiskeri fra et rekreativt perspektiv, som fortsat er særdeles vigtigt i Grønland.

– Et af resultaterne fra mit Fulbright år i Grønland er en dokumentarfilm kaldet »Sarfarniat«, om disse specielle »vandkraft-operatører« og deres blandede levebrød.

– Ilisimatusarfik/Grønlands Universitet inviterede mig til at lave en filmforevisning der, og at dømme efter den feedback, jeg modtog bagefter, blev filmen godt modtaget.

hunter-snyder-03

Projekter og mål
-Tiden blandt de mænd, der arbejder der, har lært mig meget om fiskeri som levebrød i en mindre skala og fiskeriets udvikling på de små åbne både og kystnære kommercielle fartøjer, der fisker i og omkring Nuuk Fjord.

– Under filmproduktionen blev jeg interesseret i traditionel viden om fiskeri og forvaltning af fiskeriet, forklarer Hunter.

– At sejle med fuldtidsjollefiskere var en øjenåbner. De delte gladeligt ud af deres viden om havets levende ressourcer og deres egen teknologiske tilpasning. Deres åbenhed og villighed til at tale om deres levebrød gjorde mig meget interesseret i at fortsætte mit arbejde med dem. Mange af samtalerne har inspireret mig til den retning, mit studie har taget. Jeg har haft mange gode samtaler ombord på joller. Ofte frysende, men også i fiskernes hjem med deres familier, eller når de ordner deres langliner i det kommunale værksted og på havnen.

– Grønland er et inspirerende sted, hvor oprigtig nysgerrighed bliver taget seriøst. Jeg føler mig heldig at arbejde i Grønland, og jeg håber meget at blive her.

– Efter at mit feltarbejde skiftede til fiskeri, er jeg begyndt at skrive om den meget moderne udgave af kammuslingkniven, som konstant ændres for at reducere ømhed og smerter i kroppen som følge af de skiftende størrelser af kammuslinger, som findes syd for Nuuk.

– Jeg er også i gang med at skrive om videnskab, teknologi og regulering af madfællesskab og madsikkerhed sammen med Natuk Olsen på universitetet i Grønland.

– Sidst på sommeren tager min forskningspartner Ulunnguaq Markussen og jeg til Qeqertarsuatsiaat/Fiskenæsset for at bo og arbejde. Vi planlægger at lave en undersøgelse om levevilkårene med særlig vægt på, hvordan jollefiskeriet er påvirket af den nærliggende Aappaluttoq rubinmine, der drives af True North Gems Greenland.

– Jeg arbejder også på andre projekter, såsom det potentielle søpindsvinfiskeri i Grønland, og hvordan Grønland kan bruge FOAs (FN/’s mad- og landbrugsorganisation) retningslinjer indenfor det kystnære fiskeri i mindre skala.

hunter-snyder-04

Grønland
– Jeg elsker at tilbringe tid i naturen, der aldrig er langt væk, uanset hvor man er i Grønland.

– En af de mest bemærkelsesværdige ting, jeg oplever i Grønland, er, at hvis du viser en oprigtig interesse i mennesker, vil de ikke kun forsøge at besvare dine spørgsmål, men ofte ønske at hjælpe dig på alle mulige måder, siger Hunter.

– Jeg nyder virkelig, at Grønland tillader mig at være nysgerrig. Generelt deler folk deres viden og er åbne for samarbejde, tilføjer han.

– Jeg er især taknemmelig for, hvordan man deler maden her i Grønland, og for de mange positive og lærerige samtaler jeg har haft med folk til kaffemiks og middage.

– Der er så meget at lave i Nuuk, og jeg er sjældent alene. Folk er meget åbne, og hvis du ønsker at møde nogen, ringer du bare og arrangere en tid til at mødes.

– Folk er utroligt venlige og hjælpsomme, slutter Hunter Snyder, som efter at have taget sin ph.d. i Grønland håber på at bo og arbejde i landet.

OMSLAG_24   Læs artiklen på side 22