Emanuel A. Petersen – En malerisk beretning

emp-770

Mange har rejst i Arktis og forsøgt at gengive, hvad de så i ord og malerier. Få har som maleren Emanuel A. Petersen forstået at gengive de helt unikke farver og dybder, der er i den grønlandske natur.

Tekst: Mads Nordlund Foto: Galleri Roar Christiansen og BM-Grafik

Siden starten af 1800-tallet har man kendt til at påvirke belagte plader med lys og derefter kemi, så der på pladen var bevaret en sort/hvid gengivelse af motivet, et såkaldt fotografi. Først ca. 100 år senere var teknikken så udviklet, at vi i dag stadig har vidnesbyrd i form at billeder fra dengang. Selvfølgelig flest fra specielle begivenheder og steder med mange mennesker. Når det kommer til Grønland og andre mere øde arktiske egne, har der ikke været mange fotografer før i nyere tid. Malerier er derfor en vigtig brik i en billedlig beskrivelse af fortiden. En af de mest kendte grønlandsmalere fra forrige århundrede er den danske maler Aage Emanuel Petersen, der levede fra 1894 til 1948.

emp-strib-770

Maleruddannelse
Faderen var præst og brød sig ikke om sønnens kreative udfoldelser, men det lykkedes Emanuel at komme i lære hos en dekorationsmaler. Som udlært fik han job på den Kongelige Danske Porcelænsfabrik, hvor han blev lært op af en marinemaler. Det var således som marinemaler, at Porcelænsfabrikken sendte ham af sted til Middelhavet. Hjemme igen fandt den unge Emanuel ingen ro og kvittede sit job for at søge transport på et fragtskib sydpå hos rederiet A.P. Møller Maersk. De havde ingen ture sydpå i nær fremtid, men inviterede ham med på et skib til Vestgrønland, hvilket han takkede ja til. Skæbnen ville således, at han rejste til Grønland for første gang i 1921, og resten er, som man siger, »historie«.

Forelsket i Grønland
Emanuel blev meget betaget af naturen og farverne i Grønland, hvor han producerede en masse malerier. Fire år senere vendte han tilbage med sin familie, og de boede et års tid i Ilulissat. Her blev hans blik for det helt unikke lys i Grønland skærpet, og han deltog på flere hundeslædeture, som alle blev skildret i hans malerier.

Sammenlagt tilbragte Emanuel A. Petersen seks år i Grønland i perioden 1921 til 1935 på rejser til de fleste beboede dele af Grønland. Han nærede stor kærlighed til den grønlandske flora og fauna, naturen i det hele taget, menneskene og den store gæstfrihed, han mødte alle steder. Det ses gengivet i mange af malerierne, hvor der ofte er mennesker i forgrunden af de store landskaber, han skildrede.

emp-770-01

Grønlandsmaleren
Emanuel var ikke selv tilfreds med sine første grønlandsmalerier, men fortsatte gennem livet med at forfine stilen og farvegengivelsen. Som dekorations- og marinemaler var han specielt god til at skildre vandet og detaljerne. Han udviklede sig gennem sin karriere fra at være meget naturalistisk til en mere kunstnerisk fri stil, dog altid med respekt for farverne og det helt unikke lys i naturen.

Hans faglige baggrund kom ham til gode i hans mange skitser, hvor nøjagtige farvekoder gjorde det muligt for ham at male Grønland, selvom han var i Danmark.

En af årsagerne til den fortsatte interesse for hans malerier her snart 100 år efter er nok den genkendelse alle, der selv har oplevet Grønlands naturfænomener, føler, når de ser hans malerier.

Via sine malerier, der blev vist flere steder ude i verden, blev han en god ambassadør for Grønland. Omkring 2000 malerier blev det til fra en tid uden fotografier af mange af de steder, han besøgte. Dermed fik hans naturtro malerier dengang en betydning i kortlægningen af Grønland og har i dag stor kulturhistorisk værdi som næsten »fotografiske« vidnesbyrd fra en svunden tid.

OMSLAG_24 Læs artiklen på side 18