EKSPERTER BEREGNER MINERALRIGDOMME

a_

a_copenhagen_university

Eksperter skal beregne potentialet i de grønlandske mineralrigdomme

  
02 MAR 2013
Et fælles grønlandsk og dansk universitets udvalg vil søge at identificere, hvordan man bedst kan anvende Grønlands geologiske ressourcer.
Grønlands Universitet / Illsimatusarfik og Københavns Universitet har besluttet at nedsætte et fælles udvalg for at undersøge, hvordan Grønlands mineralressourcer bedst kan gavne landet. Grønlands Landstyreformand, Kuupik Kleist, og den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, støtter initiativet.
Bæredygtighed
Udvalget vil undersøge Grønlands muligheder for at udnytte sine mineralressourcer, og hvordan de kan skabe værdi for Grønland gennem for eksempel økonomisk vækst og beskæftigelse.
Udvalget vil også undersøge, hvordan minedrift, olieboring og andre store råstofprojekter kan gennemføres så bæredygtigt som muligt og med så lidt indvirkning som muligt på miljøet og  menneskene i Grønland.
 a_ralf_hemmingsen
Lang historie
– Grønland og Danmark har historisk haft et meget tæt forhold og Københavns Universitet har gennemført forskning i Grønland i mere end 100 år. Vi har haft forskere stationeret på Arktisk Station, klimatologer til at studere indlandsisen og Københavns Universitet tilbyder et program i Eskimologi og Arktiske Studier, siger Københavns Universitet rektor Ralf Hemmingsen.
– Det fælles udvalg vil kunne samle den nødvendige viden til at sikre, at Grønlands ressourcer udnyttes så bæredygtigt som muligt og returnerer det maksimale udbytte for de kommende generationer.
Genoptaget forhold
Danmark interesse i Grønlands mineralressourcer startede så tidligt som 1878, da en kommission blev oprettet for at foretage geologiske og geografiske undersøgelser i Grønland. Deres undersøgelser udviklede sig til et forum for danske og grønlandske forskere der studerer alt fra naturfænomener til arktiske sprog, antropologi, kultur og historie.
Efter Grønlands hjemmestyres indførsel i 1979 har Danmark gradvist reduceret sit engagement i landets anliggender. Men vigtigheden af ​​at fastholde et stærkt forhold blev påvist efter Grønlands Selvstyre har udarbejdet en lovgivning, der ville gøre det lettere for udenlandske virksomheder at etablere sig i Grønland, skriver EurekAlert.org
 a_Tine Pars
Samarbejde
– Udvinding af Grønlands underjordiske ressourcer involverer mange forskellige interesser. Kun ved at samarbejde mellem universiteter og kulturer er vi sikre på at udvikle en tilstrækkelig indsigt i disse interesser, siger rektor på Illsimatusarfik, Tine Pars.
Professor Minik Rosing fra Københavns Universitet, der ofte samarbejder med Illsimatusarfik fakultetet bliver være formand for kommissionen. Som geolog tiltrak han international opmærksomhed, da han afslørede nogle af verdens ældste bjergarter nord-øst for Nuuk.
Komiteen
I alt vil udvalget bestå af ni medlemmer, som alle vil være eksperter på deres felt og håndplukket af de to rektorer.
Komitéen vil undersøge mulighederne for at udvinde Grønlands ressourcer og komme med anbefalinger til konkrete foranstaltninger, som grønlandske og danske interesser kan antage. Disse kan bestå af initiativer for at sikre Grønland fordele i videst muligt omfang, fra investeringer i udvikling af de geologiske ressourcer.
Udvalgets konklusioner vil blive præsenteret inden udgangen af ​​dette år, i håb om at de kan danne grundlag for en offentlig debat. Kommissionen vil administreres i fællesskab af Illsimatusarfik og Københavns Universitet.
a_unilogo2008 uni_copenhagen