ARKTISKE HVIDHVALER OG NARHVALER

pliocene_whale

ARKTISKE HVIDHVALER OG NARHVALER

Den uddøde hval »Bohaskaia monodontoides« svømmer i forgrunden, mens dens nulevende efterkommere hvidhvalen og narhvalen ses i baggrunden. Tegning af kunstneren Carl Buell, Smithsonian’s National Museum of Natural History.

Arktiske hvidhvaler og narhvaler havde et nært forhistorisk familiemedlem

Af greenland today via Science News Releases

31 MAR 2012

Hvidhvaler og narhvaler lever primært i kolde arktiske farvande. Men nu har forskere fundet ud af, at dette måske ikke altid har været tilfældet.

 

De har for nylig beskrevet en ny art af tandhval med et  tæt forhold til nutidens hvidhvaler og narhvaler, der levede for omkring 3-4 millioner år siden under Pliocæn-tiden i områder med varmere vand.

 

Hvorfor og hvornår dens nutidige slægtninge har udviklet sig til kun at bo på de nordlige breddegrader vises ikke.

 

Foto-Jorge-Velez-Juarbe

Denne nye art »Bohaskaia monodontoides« blev kendt fra et næsten komplet kranium fundet i 1969 i en mine nær den amerikanske by Hampton.

 

Siden fundet har kraniet været en del af palæontologi samlingen hos »Smithsonian Nationale Museum of Natural History« i Washington DC. Kraniet blev i første omgang identificeret som tilhørende en hvidhval, og er aldrig blevet grundigt undersøgt – før nu.

 

Se historien på

www.bitsofscience.org

group_of_belugas

Flok af hvidhvaler(Delphinapterus leucas) ved Grønland. Foto af Mads Peter Heide-Jørgensen, Grønlands Natur Institut.  <Se mere>

narwhale

Flok af narhvaler(Monodon monoceros) ved Grønland. Fotograf Flemming Ravn Merkel. <Se mere>