AMAZING GRACE I QAQORTOQ

Qaqortoq-3

Qaqortoq-5

Historie fra greenland today, Juli, 2011
Tekst og foto: Lee Arnold
Min partner Neal og jeg besøgte Qaqortoq på Sydgrønlands vestkyst, på et krydstogt, fra London til New York.
Dagen før vi ankom, havde kaptajnen cruiset på de grønlandske fjorde, forbi isbjerge så store som bygninger og forsigtigt sejlet igennem det stille vand.
En drøm
Jeg ville aldrig have drømt om, at jeg en dag ville være i Qaqortoq. Jeg voksede op med en meget konservativ Metodist kirke i Wisconsins landdistrikter.
Som en mobbet, homosexuel teenager, havde jeg svært ved at finde trøst i en kirke, der fornægtede mig. Men der er altid noget trøstende ved de gamle salmer, jeg er vokset op med.
Qaqortoq-1 Qaqortoq-4
Stor gæstfrihed
Da vores skib nærmest havde flere passagerer end hele Qaqortoq, virkede byen ivrig efter, at vi skulle ankomme. Byboerne havde planlagt gratis ture, opvisninger og koncerter.
Vi så den gamle lutheranske kirke, grønlandsk trommedans i forsamlingshuset og kajakvendinger i havnen.
Sjælefred
Derefter så vi den nyere kirke, hvor et kor sang traditionelle sange. Da jeg hørte »Abide with me«, blev jeg ramt. Måske var det også den smukke udsigt over havnen fra vinduet i kirken. Eller venligheden fra byens folk.
Forhåbentlig var det noget dybere, en anerkendelse af de sår streng religion kan give en ung sjæl, og appel fra en kærlig Gud om at glemme andres barskhed. Se det er »Amazing Grace«.Qaqortoq-2