AFSMELTNING

afsmeltning503x250

Afsmeltning

10 JAN. 2012
Før i tiden afspejlede den lyse overflade af ​​Grønlands indlandsis langt over halvdelen af ​​det sollys, der faldt på det. Denne refleksion hjalp med at holde isen stabil, hvor mindre absorberet sollys betød mindre opvarmning og afsmeltning. I det sidste årti, har satellitter observeret et fald i Grønlands refleksion. Denne mørkere overflade absorberer nu mere sollys, hvilket accelererer afsmeltningen.
  Kortet viser forskellen mellem mængden af ​​sollys Grønland afspejlede i sommeren 2011 i forhold til den gennemsnitlige procent der afspejledes fra 2000 til 2006. Stort set hele indlandsisen viser nogle forandringer, med nogle områder, der afspejler tæt på 20 procent mindre lys end for et årti siden. Kortet er baseret på observationer fra »Det Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer« (MODIS) instrumenter på NASAs Terra og Aqua-satellitter, der blev fremstillet som en del af National Oceanic and Atmospheric Administration Arctic Report Card.
  Klimaforskere har længe forventet, at Jordens polarområder bliver mindre reflekterende efterhånden som de globale temperaturer stiger. Stigende temperaturer smelter sne og is, samt udækkede terræn – vand, vegetation, jord- er mørkere og absorberer mere sollys. Tabet af refleksion forstærker dermed opvarmningen.
  De fleste af observationerne på kortet passer til forventningerne. Varmere, lavere liggende områder af iskappen er formørket mere end de koldere, højere områder. Hver sommer trækker vinterens  sne sig længere og længere tilbage fra kanten af ​​indlandsisen. Mørke søer af smeltevand former sig på overfladen af ​​isen, og vindbåret støv og andre partikler samles også på overfladen, hvilket gør den endnu mindre reflekterende.
  De mørkere områder på det indre af indlandsisen er ligeså bemærkelsesværdige som ændringer langs kanten, ifølge Jason Box fra Ohio State University, der har analyseret refleksions dataene. De højeste punkter af indlandsisen, er over 3 km over havets overflade, og her er der ingen synlig afsmeltning om sommeren, så hvorfor er disse områder også ved at blive mørkere?
afsmeltning223x250
Formørkelsen skyldes ændringer i formen og størrelsen af iskrystallerne i snedækket, siger Box. Efterhånden som temperaturerne stiger, klumper sneen sig sammen og reflekterer mindre lys end ved de mange facetter der er i mindre krystaller. Den ekstra varme runder de skarpe kanter af krystallerne, og runde partikler absorberer mere sollys end de mere takkede.
Link

http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=76916&src=eorss-iotd